Κορωνοϊός: Γιατί έχουμε τόσους πολλούς θανάτους στην Ελλάδα;

Πιθανοί νέοι περιορισμοί για τους άνω των 60 ετών

Ξεπέρασαν χθες του 100 οι νεκροί από κορωνοϊό, γεγονός που συντηρεί την ανησυχία των ειδικών για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. 

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Α Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι στην Ελλάδα έχουμε τους πιο πολλούς θανάτους από τις περισσότερες δυτικοευρωπαϊκές χώρες, κάτι που διερευνάται και αναζητείται εξήγηση. 

Κορωνοϊός: 18.834 νέα κρούσματα - Μεγάλη αύξηση στους θανάτους

Χθες, παρά τον χαμηλό, σε σύγκριση με τις προηγούμενες δέκα μέρες, αριθμό κρουσμάτων (18.854), ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους 100, ανεβάζοντας τον αριθμό των απωλειών από την αρχή της πανδημίας στους 22.087. 

Κορωνοϊός: Συνεχίζεται η μάχη στα νοσοκομεία με τη μετάλλαξη Δέλτα

Την ίδια ώρα 1.095 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας, Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων και θαλάμους αρνητικής πίεσης στα νοσοκομεία της χώρας. 

Κορωνοϊός: Τι ισχύει για την επιστροφή στην εργασία σε θετικά κρούσματα

Από αυτούς οι 672 είναι διασωληνωμένοι που αυξήθηκαν κατά 5,87% την δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη.

Τουλάχιστον 5.220 άτομα νοσηλεύονταν χθες το βράδυ λόγω του κορωνοϊού και των επιπλοκών του, ενώ οι πάνω από 600 εισαγωγές ημερησίως την τελευταία εβδομάδα.

Ο μέσος ημερήσιος αριθμός των εισαγωγών αυξήθηκε κατά 15,43%, μέσα σε μία εβδομάδα, από 570 που ήταν την πρώτη εβδομάδα του έτους στις 658 την προηγούμενη εβδομάδα.

Κορωνοϊός: Τι γνωρίζουμε για τη μετάλλαξη Όμικρον και τα μικρά παιδιά

Οι ανεμβολίαστοι αποτελούν τον ευκολότερο στόχο και για τα δύο μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοιού. Το 85% των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστα άτομα. Το 85% των νεκρών ήταν, επίσης, ανεμβολίαστοι.

Κορωνοϊός: Γιατί υπάρχουν τόσοι νεκροί στην Ελλάδα 

Σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, το ζήτημα του μεγάλου αριθμού των νεκρών, μπορεί να οφείλεται στην εργασιακή εξουθένωση του προσωπικού των νοσοκομείων αλλά και στο ότι πολλοί ασθενείς δεν πηγαίνουν εγκαίρως στο νοσοκομείο επειδή φοβούνται. 

Κορωνοϊός: «Πάσχα στο χωριό, αλλά Απόκριες με μάσκες»

«Ένα χρηστικό μήνυμα είναι όταν αρρωστήσουν, ας ζητήσουν ιατρική βοήθεια», τόνισε και σύστησε στους ασθενείς να παρακολουθούν το οξυγόνο τους με οξύμετρο και να ζητούν ιατρική βοήθεια αν αισθάνονται άσχημα, νοσούν βαριά ή τα συμπτώματα είναι παρατεταμένα.

Πάντως, όπως εξήγησε, οι θάνατοι που ανακοινώνονται τώρα αποτυπώνουν τις μολύνσεις του προηγούμενου δεκαπενθήμερου, όταν ακόμη η Δέλτα βρισκόταν σε έξαρση.

Βατόπουλος: «Πιθανόν νέα μέτρα για τους άνω των 60 ετών»

Ο καθηγητής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ληφθούν και στην Ελλάδα μέτρα που θα περιορίζουν ακόμα περισσότερο την κινητικότητα των πολιτών άνω των 60, που αρνούνται να εμβολιαστούν έναντι του κορωνοϊού.

Κορωνοϊός: Πότε συνεχίζεται η καραντίνα μετά τις 5 μέρες -Τι είπε η Γκάγκα

Ο ίδιος χαρακτήρισε «λογικούς» τους περιορισμούς που εφαρμόζονται, για παράδειγμα, στην Αυστρία, όπου οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 έχουν μόνο πρόσβαση σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία. 

«Μπορεί να χρειαστεί να τα δούμε όλα αυτά. Είναι όπλα δημόσιας υγείας», είπε και πρόσθεσε ότι πρώτα πρέπει να εξαντληθεί η πειθώ και από εκεί και πέρα θα πάμε σε τέτοιου τύπου διοικητικά μέτρα.

Μετάλλαξη Δέλτα: Οδεύει προς εξαφάνιση

Ο κ. Βατόπουλος εκτίμησε ότι η μετάλλαξη Δέλτα λογικά θα εξαφανιστεί εφόσον η Όμικρον είναι πιο μεταδοτική. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η νέα μετάλλαξη μπορεί να προκαλέσει βαριά νόσο, αλλά σε μικρότερο ποσοστό. 

«Μήπως να κολλήσω την Όμικρον για την ανοσία;» - Οι ειδικοί εξηγούν

«Είτε Δέλτα, είτε Όμικρον ή οτιδήποτε, όταν έχεις κορωνοϊό πρέπει να προσέχεις. Αν αργεί να περάσει να ζητήσει κανείς ιατρική βοήθεια», είπε.

Κορωνοϊός: Από εβδομάδα οι αποφάσεις για μουσική, εστίαση, ωράριο

Ερωτηθείς για τη χαλάρωση των υφιστάμενων μέτρων ο κ. Βατόπουλος είπε ότι αυτή την εβδομάδα θα συζητηθεί από την Επιτροπή η χαλάρωση των περιορισμών και η επαναφορά της μουσικής στην εστίαση και θα ληφθούν οι αποφάσεις ανάλογα με τα επιδημιολογικά στοιχεία. 

Σε δύο δόσεις ετοιμάζει την άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό η κυβέρνηση

Βατόπουλος: «Πάσχα στο χωριό»

Τέλος ο καθηγητής εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταφέρουμε φέτος να κάνουμε Πάσχα στο χωριό, χωρίς περιορισμούς και να απολαύσουμε ένα κανονικό καλοκαίρι. 

«Δεν μπορούμε να είμαστε απολύτως αισιόδοξοι, όπως δεν μπορούμε να είμαστε εντελώς βέβαιοι τι θα γίνει», τόνισε χαρακτηριστικά.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top