«Μήπως να κολλήσω την Όμικρον για την ανοσία;» - Οι ειδικοί εξηγούν

Τα ηπιότερα συμπτώματα της μετάλλαξης δε δικαιολογούν κανέναν εφησυχασμό

Το ρεπορτάζ της Νινέτας Σκουλούδη για την επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον/ Κεντρικό δελτίο ειδήσεων Star (14/1/22)

Το γεγονός ότι η μετάλλαξη Όμικρον δίνει ηπιότερα συμπτώματα, δε δικαιολογεί κανέναν εφησυχασμό, τονίζουν οι επιστήμονες και παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς το αποτύπωμά της. Το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού «ρίχνει» τους πολίτες τον έναν μετά τον άλλον στο κρεβάτι. 

«Έχουμε μεγαλύτερο ποσοστό ασυμπτωματικών και παίζει σημαντικό ρόλο στην ιλιγγιώδη μετάδοση της Όμικρον» δηλώνει ο Γκίκας Μαγιορκίνης. 

Κορωνοϊός: Πότε μπορεί κάποιος να ξανακολλήσει Όμικρον

Η Όμικρον επικρατεί κατά  80%. Μάλιστα, η νόσηση μετατοπίζεται σε μεγαλύτερες ηλικίες με διάμεση τα 39 έτη από 29 που ήταν το προηγούμενο διάστημα. 

«Μεταδοτικότερη αλλά ηπιότερη», λέει η επιστήμη. «Μήπως να κολλήσω;», αναρωτιούνται οι πολίτες για να κερδίσουν «σούπερ ανοσία». 

Η καθηγήτρια Θεοδώρα Ψαλτοπούλου εξηγεί στο Star γιατί σε αυτό το σκεπτικό κρύβεται επικίνδυνη παγίδα.

Κορωνοϊός: Πώς να «απολυμάνετε» και να χρησιμοποιήσετε ξανά τις μάσκες ΚΝ95

«Πρώτον, δεν γνωρίζουμε αν τελικά θα νοσήσουμε πιο βαριά απ΄ ό,τι σκεφτόμαστε. Δεύτερον, δεν γνωρίζουμε αν θα έχουμε επιπτώσεις long covid. Μπορεί άθελά μας να κολλήσουμε ηλικιωμένους ή μικρά παιδιά γύρω μας. Το ότι έχουμε κολλήσει δεν σημαίνει ότι σε λίγο καιρό δεν θα ξανακολλήσουμε το ίδιο ή άλλο στέλεχος» δηλώνει η ίδια.  

Μετάλλαξη Όμικρον: Αυτά είναι τα συμπτώματα που εμφανίζουν οι ασθενείς

Μάλιστα η Όμικρον κατέγραψε χθες το πρώτο της θύμα, καθώς κατέληξε 77χρονη γυναίκα, ανεμβολίαστη, με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα που νοσηλευόταν στο «Σωτηρία».

Δείτε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top