Θωμαΐδης: «Ίσως έχουμε 10.000 κρούσματα μέσα στον Σεπτέμβρη»

«Ή θα εμβολιαστούμε, ή θα νοσήσουμε. Δεν υπάρχει κάτι άλλο»

Τα νεότερα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας - Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star (25/8/21)

Μία δυσοίωνη πρόβλεψη σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας έκανε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης. 

Κρίσιμες οι επόμενες 3 εβδομάδες για την εξέλιξη της πανδημίας

Ο καθηγητής μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ προέβλεψε πως τα κρούσματα θα «εκτοξευθούν» πολύ σύντομα αν δεν αυξηθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών. 

«Με την επιστροφή των εκδρομέων του Αυγούστου θα υπάρξει μια περαιτέρω διάδοση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Αττική, που μπορεί να κορυφωθεί στο διάστημα από 16 έως 20 Σεπτεμβρίου, και θα επιφέρει πίεση στο σύστημα Υγείας του λεκανοπεδίου», εκτίμησε ο Νίκος Θωμαΐδης. 

Εμβολιασμοί έξω από τις εκκλησίες για να φτάσουμε το τείχος ανοσίας

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, το ιικό φορτίο παραμένει σταθερό, αλλά βρίσκεται ήδη σε αρκετά υψηλό επίπεδο. Ο καθηγητής τόνισε πως εάν ενταθούν οι εμβολιασμοί δεν θα φτάσουμε στα 10.000 κρούσματα ημερησίως, όπως προβλέπουν πολλοί επιστήμονες. «Εάν εμβολιαστούμε, έχουμε μεγάλες πιθανότητες να μη δούμε τέτοια νούμερα τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Αν δεν εμβολιαστούμε, όμως, είναι πολύ πιθανό να το δούμε αυτό το κύμα. Ή θα εμβολιαστούμε, ή θα νοσήσουμε. Δεν υπάρχει κάτι άλλο», επισήμανε ο κ. Θωμαΐδης.

Μαγιορκίνης: «Δεν αποκλείω τρίτη δόση του εμβολίου για όλους»

Μάλιστα, ο καθηγητής παροτρύνει τους πολίτες να σπεύσουν να κάνουν έστω και την πρώτη δόση του εμβολίου, προκειμένου να αυξηθεί η συλλογική ανοσία. 

Αναφέρθηκε και στις μετρήσεις στα λύματα, οι οποίες δείχνουν σταθεροποίηση του ιικού φορτίου στην Αττική το τελευταίο δεκαήμερο, κάτι που οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού του λεκανοπεδίου έχει φύγει για διακοπές. 

Κορωνοϊός: Οι 10 περιοχές που «φλερτάρουν» με μίνι lockdown

Ο Ν. Θωμαΐδης χαρακτήρισε ως αναμενόμενη την αύξηση των κρουσμάτων και του δείκτη θετικότητας σε πολλές περιοχές της χώρας, στη χαλάρωση των μέτρων και στις μετακινήσεις. 

«Αν δείτε λίγο προσεκτικά τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, στην Αττική ανακοινώνονται περίπου το 20% των κρουσμάτων πανελλαδικά, είτε τα τεστ είναι 80.000 είτε 120.000. Αυτό σημαίνει ότι με τη λήξη των καλοκαιρινών διακοπών θα δούμε μια επιβάρυνση της Αττικής», υπογράμμισε ο κ. Θωμαΐδης. 

Νέοι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί από τον Σεπτέμβριο  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top