Φωτιές: Σε ποιες περιοχές είναι υψηλότερες οι συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων

Ποια είναι τα συμπτώματα από την έκθεση στα μικροσωματίδια

Όλα όσα είπε ο Παναγιώτης Μπεχράκης, Πνευμονολόγος, Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας στο Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος

Καμπανάκι κινδύνου για τα μικροσωματίδια που απελευθερώθηκαν σε τεράστιες ποσότητες τις τελευταίες ημέρες στην ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών σε Αττική, Εύβοια και Ηλεία, χτυπά μιλώντας στο star.gr ο Πνευμονολόγος και Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας στο Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος, Παναγιώτης Μπεχράκης. 

«Το χαρακτηριστικό τους είναι ότι έχουν πολύ μικρή διάμετρο και μία αεροδυναμική μορφολογία, η οποία τους επιτρέπει εύκολα να διεισδύουν βαθιά στο αναπνευστικό σύστημα με την εισπνοή. Δηλαδή δύσκολα φιλτράρονται από το μηχανισμό που έχει το αναπνευστικό σύστημα και εμφανίζουν έτσι μεγάλη διεισδυτικότητα. Εκεί προκαλούν μία φλεγμονώδη αντίδραση, η οποία δεν περιορίζεται μόνο στην αναπνοή, αλλά αφορά στον ευρύτερο οργανισμό, γι’ αυτό θεωρούνται μακροχρονίως, αρκετά επικίνδυνα», σημείωσε. 

Ορατός ο καπνός από την πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη, από το λόγο του Λυκαβηττού (φωτογραφία eurokinissi)

Φωτιά Βαρυμπόμπη: Εκκενώνονται Ιπποκράτειος Πολιτεία και Δροσοπηγή

Σε ποιες περιπτώσεις τα μικροσωματίδια προκαλούν ακόμη και καρκίνο

Σύμφωνα με τον κ. Μπεχράκη, τα μικροσωματίδια, προκαλούν εκτός από βήχα και προβλήματα στην αναπνοή, υπέρταση, στεφανιαία νόσο, αρρυθμίες, ακόμη και καρκίνο, όταν εισπνέονται μακροχρόνια. 

«Έχει αποδειχθεί ότι προκαλείται ακόμη και καρκινογένεση από τα μικροσωματίδια, καθώς η σύστασή τους έχει πολλές φορές καρκινογόνα στοιχεία τα οποία δρουν στον οργανισμό, προκαλώντας ανάπτυξη όγκων», εξήγησε.

Φωτιά Ηλεία: Πληροφορίες για εγκλωβισμένους - Τέσσερις τραυματίες

Ο ίδιος περιέγραψε και τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσουν όσοι εκθέτονται σε μικροσωματίδια για μικρό χρονικό διάστημα. Κατά κανόνα αυτά είναι:

  • ερεθισμός στη μύτη 
  • ερεθισμός στα μάτια 
  • ερεθισμός στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα
  • βήχας 
  • μία αίσθηση δυσφορίας

«Ωστόσο, σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν αναπνευστικό πρόβλημα, κυρίως άσθμα, μπορεί να προκαλέσουν διέγερση μίας ασθματικής κρίσης, όπως επίσης και πιο έντονα ενοχλήματα σε ανθρώπους που έχουν καρδιαγγειακά νοσήματα», πρόσθεσε.

Φωτιά Εύβοια: Εκκενώνεται και το χωριό Κουκουλοί - Πλησιάζουν οι φλόγες

Ποιες ομάδες ανθρώπων είναι πιο ευάλωτες στα μικροσωματίδια

Σύμφωνα με τον κ. Μπεχράκη, εκτός από τις δύο κατηγορίες ανθρώπων που αναφέρθηκαν παραπάνω, σκόπιμο είναι να προφυλαχθούν επίσης οι υπερήλικες, οι έγκυες και τα παιδιά.

Στις έγκυες έχει παρατηρηθεί ότι μπορεί να προκαλέσουν φαινόμενα πρόωρου τοκετού ή και γέννηση βρεφών με μικρότερο σωματικό βάρος, όταν υπάρχει μακροχρόνια έκθεση σε μικροσωματίδια.

Αναφερόμενος στα παιδιά, σημείωσε ότι καθώς τρέχουν, παίζουν και κινούνται, εισπνέουν περισσότερα μικροσωματίδια και με μεγαλύτερη εισπνευστική ροή, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν έτσι περισσότερα ενοχλήματα.

«Επιπλέον, το παιδί εισπνέει σε χαμηλότερο ύψος από την επιφάνεια του εδάφους, με αποτέλεσμα να εισπνέει μεγαλύτερη συγκέντρωση σωματιδίων, τα οποία όσο χαμηλότερα κινούνται είναι τόσο πυκνότερα», συμπλήρωσε.

Κορμός δέντρου που καίγεται στην πυρκαγιά στην Εύβοια

Τα μικροσωματίδια που παράγονται κατά την καύση και εκπέμπονται στο περιβάλλον, είναι επικίνδυνα προειδοποιούν οι ειδικοί (φωτογραφία eurokinissi)

Την ίδια ώρα, συνέστησε όσοι έχουν κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα να καθίσουν στο σπίτι τους, να ηρεμήσουν και να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους, προκειμένου να τους κατευθύνει, ανάλογα με την περίπτωση.

Νέφος καπνού και σήμερα στην Αθήνα – Συναγερμός για τα μικροσωματίδια

«Σε ποιες περιοχές είναι υψηλότερες οι συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων»

Tα μικροσωματίδια που εκκλήθηκαν στην ατμόσφαιρα από τις φωτιές, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα τις τελευταίες ημέρες, δημιουργούν μία αποπνικτική ατμόσφαιρα, στις περιοχές που είναι πολύ κοντά στις εστίες των φωτιών, σημείωσε μιλώντας στο star.gr o Κώστας Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος και Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Όλα όσα είπε ο Κώστας Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος, Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικού Αστεροσκοπείου  Αθηνών

Η δορυφορική εικόνα ορατού φάσματος που συνέλεξε και επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr νωρίς το πρωί της Πέμπτης 5 Αυγούστου 2021, δίνει μια συνοπτική εικόνα της μετεωρολογικής κατάστασης που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο

Η δορυφορική εικόνα ορατού φάσματος που συνέλεξε και επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr νωρίς το πρωί της Πέμπτης 5 Αυγούστου 2021, δίνει μια συνοπτική εικόνα της μετεωρολογικής κατάστασης που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο. (Πηγή: meteo.gr)

«Βλέπουμε από δορυφορικές φωτογραφίες ότι έχουμε μεταφορά καπνού από τις μεγάλες πυρκαγιές όπως αυτή της Εύβοιας, αρκετά νότια πάνω από το Αιγαίο, που φτάνουν σχεδόν μέχρι την Κρήτη. Ευτυχώς σε αυτή τη διαδρομή ο καπνός βρίσκεται σε πολύ μεγάλο ύψος και δεν επηρεάζει τους ανθρώπους», είπε. 

Στιγμιότυπο από τη φωτιά στην Εύβοια (eurokinissi)

Το πρόβλημα συμπλήρωσε ότι παρατηρείται σε φωτιές, όπως στη Βαρυμπόμπη, που έκαιγε πολύ κοντά σε μεγάλο αστικό κέντρο. 

«Οι εκπομπές που είχαμε από την πυρκαγιά, έφταναν αμέσως στα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας, εκεί δηλαδή που ζούμε και επομένως υπήρχε μεγάλη επιβάρυνση σωματιδίων, όπως και μετρήθηκε. 

Εκτίμησή μου είναι ότι κοντά στις περιοχές που υπάρχουν εν εξελίξει πυρκαγιές, στην Ηλεία, στην Εύβοια, σίγουρα θα υπάρχει πρόβλημα», τόνισε.

Φωτιά Βαρυμπόμπη: Εισαγγελική έρευνα για την καταστροφική πυρκαγιά

Τι ισχύει με την αφρικανική σκόνη

Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο στην ατμόσφαιρα τις τελευταίες ημέρες υπάρχει και αφρικανική σκόνη, η οποία όμως επειδή δεν είναι πολύ μεγάλη, δε δημιουργεί πρόβλημα. 

«Το κομμάτι αυτό είναι δυτικά από εμάς, πάνω από τη θάλασσα, πάλι όμως σε μεγάλο ύψος, χωρίς να δημιουργεί κάποιο πρόβλημα. Από αύριο θα υπάρξει και ενίσχυση των ανέμων, γεγονός που θα βοηθήσει να παρασυρθούν μακρύτερα τα σωματίδια» σημείωσε, προειδοποιώντας παράλληλα για τον αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς. 

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Μετά τον καύσωνα έρχονται καταιγίδες

«Η Παρασκευή 06/08 θα είναι μία πολύ δύσκολη ημέρα»

Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, πέρα από τις υψηλές θερμοκρασίες που συνεχίζονται και την ξερή καύσιμη ύλη, που είναι αποτέλεσμα του παρατεταμένου καύσωνα, θα μπει αύριο στην εξίσωση και ο παράγοντας άνεμος.

«Ευτυχώς στις προηγούμενες πυρκαγιές είχαμε ασθενείς ή μέτριους ανέμους. Αύριο όμως θα είναι μία πολύ δύσκολη ημέρα, λόγω των ισχυρών ανέμων», προειδοποίησε. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top