Νέφος καπνού και σήμερα στην Αθήνα – Συναγερμός για τα μικροσωματίδια

Τι να κάνετε αν νιώσετε δυσφορία

Ιδιαίτερα επιβαρυμένη είναι και σήμερα η ατμόσφαιρα, από το εκρηκτικό κοκτέιλ καπνού και στάχτης από τις φωτιές. 

νέφος

Το νέφος καπνού καλύπτει τον αττικό ουρανό, αυτή τη φορά από τις φωτιές που μαίνονται στην Εύβοια

Βαρυμπόμπη: «Μείνετε στο σπίτι με πόρτες και παράθυρα ερμητικά κλειστά»

Αυτό σε συνδυασμό με τον καύσωνα που συνεχίζει να επελαύνει από τη χώρα για ένατη μέρα έχει δημιουργήσει μια αποπνικτική ατμόσφαιρα. 

Μπεχράκης: «Τα μικροσωματίδια καπνού μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο»

Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς είναι τα μικροσωματίδια καπνού που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα.

καπνοί Αττική

Το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για τις επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα μετά την πυρκαγιά στον βορειοδυτικό τομέα του λεκανοπεδίου της Αττικής.

Η φωτιά στη Βαρυμπόμπη δημιούργησε τον «δικό» της καιρό

Αναφερόμενος στα μικροσωματίδια καπνού ο καθηγητής Πνευμολογίας Παναγιώτης Μπεχράκης έκανε λόγο για μεγάλη επικινδυνότητα και τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι η μακροχρόνια εισπνοή τους μπορεί να προκαλέσει ακόμα και καρκίνο, αλλά και σειρά άλλων προβλημάτων υγείας.

μικροσωματίδια φωτιάς

Συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή και για τα παιδιά, σημειώνοντας ότι όταν βγουν έξω κι εκτεθούν σε τέτοιου είδους περιβάλλον, εισπνέουν μεγάλη ποσότητα αέρος σε σχέση με το σωματικό τους βάρος, τον εισπνέουν με μεγάλη ροή και άρα η διεισδυτικότητα των σωματιδίων είναι δεδομένη. 

«Και το χειρότερο είναι ότι το παιδί εισπνέει σε χαμηλό ύψος από την επιφάνεια του εδάφους. Οι μετρήσεις έχουν γίνει σε ύψος 2 μέτρων, ενώ το παιδί αναπνέει σε ύψος 40-50 εκατοστών. Η επίδραση τους είναι πολύ μεγαλύτερη. Πρέπει να προστατεύσουμε τα παιδιά όσο μπορούμε», τόνισε.

Ιδιαίτερα προσεκτικές θα πρέπει να είναι και οι έγκυες που δεν πρέπει να εισπνεύσουν αυτόν τον ρύπο, γιατί προκαλεί προβλήματα στο έμβρυο, όπως προβλήματα χαμηλού σωματικού βάρους και πρόωρο τοκετό. 

καπνός Αττική

Τέλος, άτομα που έχουν καρδιαγγειακά προβλήματα, άσθμα ή αναπνευστικά νοσήματα καλό είναι να φορούν μάσκα και να μείνουν στο σπίτι, να μην περπατάνε πολύ.

Βασιλακόπουλος: Να φορέσουμε τις μάσκες για να προστατευτούμε από τα μικροσωματίδια

Για την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από τις πυρκαγιές μίλησε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε ότι πρέπει να φορέσουμε τις μάσκες τώρα όχι μόνο για να προστατευτούμε από τον κορωνοϊό αλλά και από τα μικροσωματίδια που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα. 

Όπως εξήγησε και για λίγες ώρες να εισπνεύσεις αυτά τα σωματίδια, είναι επικίνδυνα γιατί είναι ξένο σώμα που μπαίνουν μέσα στο βλεννογόνο του αναπνευστικού και κάνει φλεγμονή. 

Τέλος αν κάποιος που δεν ξέρει ότι έχει κάποιο νόσημα νιώσει ξαφνικά ιδιαίτερη δυσφορία, βήχα, δύσπνοια, ιδιαίτερα τώρα που είναι επιβαρυμένη η ατμόσφαιρα, θα πρέπει σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο να μη θεωρήσει ότι είναι απλά η ατμόσφαιρα, αλλά να επισκεφτεί έναν πνευμονολόγο και να κάνει σπιρομέτρηση γιατί υπάρχει μεγάλο ποσοστό υποδιάγνωσης αναπνευστικών νοσημάτων.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top