Ελληνόπουλα κατασκεύασαν ρομπότ που μαζεύει τα πλαστικά μιας χρήσης!

Sup Free Hackathon: Νικητές μία ομάδα φοιτητών και ένας 17χρονος

Sup Free Hackathon

Μια ομάδα φοιτητών του πανεπιστημίου Αιγαίου -δημιουργοί της πλατφόρμας Ecocup, η οποία ενισχύει τους καταναλωτές να αγοράζουν το ρόφημά τους σε δικό τους ποτήρι κι όχι σε πλαστικό- και ένας 17χρονος μαθητής του 7ου Λυκείου Καλαμαριάς, ο οποίος κατασκεύασε ένα ρομπότ που αναγνωρίζει και συλλέγει πλαστικά απορρίμματα με τεχνητή νοημοσύνη, είναι οι νικητές του μεγάλου τελικού του Sup Free Hackathon. 

Η AVIN γίνεται «Plastic Free» - Ανακύκλωση και έξτρα πόντοι 

Η ανοιχτή εκδήλωση με τις παρουσιάσεις των έξυπνων λύσεων τεχνολογίας και η βράβευσή τους ήταν η ολοκλήρωση του μαραθωνίου καινοτομίας Sup Free Hackathon που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο στο πλαίσιο της εθνικής καμπάνιας «Ελλάδα χωρίς πλαστικά μιας χρήσης». 

Η ανοιχτή εκδήλωση με τις παρουσιάσεις των έξυπνων λύσεων τεχνολογίας και η βράβευσή τους ήταν η ολοκλήρωση του μαραθωνίου καινοτομίας Sup Free Hackathon που ξεκίνησε από την Lidl Hellas τον περασμένο Οκτώβριο στο πλαίσιο της εθνικής καμπάνιας «Ελλάδα χωρίς πλαστικά μιας χρήσης»

Στο τριήμερο του Hackathon (11-13 Iουν), που οι διοργανωτές χαρακτήρισαν «τριήμερο βιώσιμης ανάπτυξης» συμπεριλαμβάνοντας δράσεις και εκδηλώσεις για το περιβάλλον, τον τουρισμό, την κυκλική οικονομία, ανάδειξης των υγροτόπων της Σάνης, καθαρισμού της ακτής στη Ν.Φώκαια, έκθεση φωτογραφίας για τις δράσεις μείωσης των πλαστικών απορριμμάτων σε ακτές και νησιά της χώρας, έφτασαν πέντε ομάδες νέων για να παρουσιάσουν τις πρωτοποριακές τους προτάσεις-λύσεις για μια ζωή χωρίς πλαστικά.

Το προηγούμενο διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο, οι πέντε αυτές ομάδες και οι πρωτότυπες ιδέες τους -που είχαν αναδειχθεί τον Δεκέμβριο, στο πλαίσιο του μαραθώνιου καινοτομίας, ως οι καλύτερες ανάμεσα σε δεκάδες άλλες νέων απ όλη τη χώρα-παρά τα εμπόδια της πανδημίας- κατάφεραν να «ζυμωθούν» διαδικτυακά στο Εργαστήριο Sup Free Innovation Lab, έτσι ώστε «από προτάσεις πρωτότυπων εφαρμογών που αξιοποιούν την τεχνολογία» να μετασχηματιστούν σε παραγωγικές λύσεις, άμεσα υλοποιήσιμες σε μια καθημερινότητα χωρίς πλαστικά μιας χρήσης.

Πανελλήνιες 2021 - ΕΠΑΛ: Τα θέματα στα Νέα Ελληνικά

«Το Ecocup», όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκ μέρους της βραβευμένης ομάδας ο φοιτητής Θανάσης Κουκούλης, είναι μια εφαρμογή κινητού που δίνει κίνητρα σε αγοραστές ροφημάτων (π.χ., του καφέ) και σε επιχειρήσεις πώλησης, με κοινό στόχο τη μείωση των ποτηριών μιας χρήσης.

«Η εφαρμογή του Ecocup, επιβραβεύει με εκπτώσεις και δώρα τον αγοραστή που φέρνει το ποτήρι του- αρκεί να μην είναι πλαστικό μιας χρήσης- για να αγοράσει το ρόφημά του δίνοντας κίνητρα σε όλους για να μειώσουν το πλαστικό ποτήρι. Ταυτόχρονα, βοηθούμε τις επιχειρήσεις να προσελκύσουν πιστό και σταθερό κοινό, παρέχουμε έξυπνα ψηφιακά εργαλεία (π.χ., data analytics) για να διαχειριστούν πιο έξυπνα την επιχείρησή τους και να αγκαλιάσουν αυτήν την πράσινη αλλαγή που έρχεται και να βοηθηθούν εν τέλει οικονομικά... Σκεφτείτε μια καφετέρια δίπλα σ' ένα νοσοκομείο ή σ' ένα δημαρχείο, ένα κυλικείο σχολείου που έχει τους μόνιμους καθημερινούς πελάτες πόσο μπορεί να επωφεληθεί απ αυτό και πόσο μπορεί να ωφελήσει το περιβάλλον, το δήμο μειώνοντας το πλαστικό μιας χρήσης. Μεγάλο είναι το όφελος από το σύνολο των καθημερινών εκπτώσεων και στους εργαζόμενους μιας μεγάλης επιχείρησης η οποία καθημερινά πέραν των άλλων ωφελειών να βλέπει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. Ακόμη κι ένα (πλαστικό) ποτήρι να μειώσεις είσαι μέρος της αλλαγής...»

Μια ομάδα φοιτητών του πανεπιστημίου Αιγαίου -δημιουργοί της πλατφόρμας Ecocup, η οποία ενισχύει τους καταναλωτές να αγοράζουν το ρόφημά τους σε δικό τους ποτήρι κι όχι σε πλαστικό- ήταν μία εκ των νικητών του φετινού μαραθώνιου διαγωνισμού Sup Free Hackathon

Η ομάδα των φοιτητών του τμήματος Περιβάλλοντος (Λέσβος), όπως σημείωσε ο ίδιος, πραγματοποίησε και στηρίχθηκε σε σχετική έρευνα με ερωτηματολόγιο σε 1.250 εργαζόμενους που σε ποσοστό 73% δήλωσαν ότι έχουν ή φέρνουν καθημερινά στην τσάντα και στη δουλειά τους το... προσωπικό τους ποτήρι.

Η AVIN υιοθέτησε την παραλία του Σχινιά

Το Ecocup χαρακτηρίστηκε ως η πιο ώριμη επιχειρηματική ιδέα και τα μέλη της θα υποστηριχθούν από τη Lidl Hellas για την επικοινωνία και την προώθησή της με ένα πλάνο ύψους 40.000 ευρώ, ενώ οι διοργανωτές του μεγάλου τελικού Sup Free Hackathon αποφάσισαν να στηρίξουν την υλοποίηση και της ιδέας του 17χρονου Αλέξανδρου Πέτκου για την κατασκευή του ρομπότ και την πιλοτική χρήση του για τον καθαρισμό ακτών από πλαστικά απορρίμματα στην περιοχή της Σάνης.

Ο μαθητής που βρέθηκε στο Hackathon δύο 24ωρα προτού... ριχτεί στη μάχη των Πανελληνίων Εξετάσεων για να παρουσιάσει την ιδέα του, (ένας μοναχικός ήρωας όπως τον χαρακτήρισε ο υπουργός Τουρισμού Χ. Θεοχάρης) κέρδισε τις εντυπώσεις πολλών από τους παρευρισκόμενους, επισήμων και μη.

Ο μαθητής, που ασχολείται με τη ρομποτική και τις νέες τεχνολογίες από 10 ετών, βρέθηκε στο Hackathon για να παρουσιάσει την ιδέα του, η οποία εντυπωσίασε άπαντες, αφού το ρομπότ που κατασκέυασε ανιχνεύει πλαστικά αντικείμενα

Μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο 17χρονος αποκάλυψε ότι ασχολείται με την ρομποτική και τις νέες τεχνολογίες από 10 ετών, ενώ το lockdown μάλλον βοήθησε στην υλοποίηση της ιδέας του καθώς του «έδωσε περισσότερο χρόνο για τον σχεδιασμό και τα υλικά. Συνέδεσε τις βασικές λειτουργίες του ρομπότ (το οποίο δεν έχει ακόμη... βαφτίσει) βλέποντας video από το youtube και διαβάζοντας βιβλία και σχετικά άρθρα από το Διαδίκτυο. Με τη χρήση ενός βραχίονα, τις τέσσερις κάμερές του και τους αισθητήρες που αναγνωρίζουν τα πλαστικά μέσω αλγόριθμου τεχνητής νοημοσύνης και έχει προσαρμόσει πάνω του ο μαθητής, το ρομπότ, μπορεί να διακρίνει και να συλλέξει στην πλάτη του, σε προσαρμοσμένο κάδο, σκουπίδια πλαστικού από ακτές, δάση και ανοιχτούς χώρους, κινούμενο με αυτονομία λειτουργίας 3,5 ωρών.

Ο ίδιος υπολογίζει το κόστος κατασκευής του ρομπότ για τις διαστάσεις της πραγματικής εφαρμογής περίπου στα 9.000-10.000 ευρώ, ενώ η καινοτομία του βρίσκεται στο ότι έχει συνδέσει πολλές τεχνολογίες μαζί. «Θέλω να κάνω πράγματα που βοηθάνε τον κόσμο» και από καιρό έχει δημιουργήσει τη δική του ιστοσελίδα (maestrostudio.org) όπου παρουσιάζει ό,τι κατασκευάζει, γύρω από τις νέες τεχνολογίες.

Πανελλήνιες 2021: Προσέφυγαν στο ΣτΕ γονείς μαθητών στα Εσπερινά Λύκεια

«Η τεχνολογία δεν είναι απλώς ευπρόσδεκτη, αλλά αναγκαία και ο ανοιχτός μαραθώνιος του Sup Free Hackathon συνδράμει καταλυτικά στην "άνθιση" και την περαιτέρω προώθησή της μέσα από την προβολή ενός υγιούς ανταγωνισμoύ», ανέφερε στον χαιρετισμό της κατά την εκδήλωση η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη.

Ομάδα των φοιτητών του τμήματος Περιβάλλοντος (Λέσβος) καθαρίζουν μία παραλία του νησιού τους από τα πλαστικά απορρίματα

Από την πλευρά της Lidl Hellas, η διευθύντρια επικοινωνίας και εταιρικής υπευθυνότητας Βασιλική Αδαμίδου, αναφερόμενη στην πολύμηνη προσπάθεια του Hackathon και στην κοινή προσπάθεια που έχει γίνει τόνισε ότι: «Θελήσαμε να ευαισθητοποιήσουμε και ταυτόχρονα να ενεργοποιήσουμε την κοινωνία, τις επιχειρήσεις και κυρίως τους νέους επιστήμονες να αξιοποιήσουν την τεχνολογία για να συμβάλλουμε όλοι μαζί σε μια καθημερινότητα χωρίς πλαστικό μιας χρήσης».

«Ως εταιρία, επενδύουμε σταθερά σε καλές πρακτικές και σε μια μακροχρόνια στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης. Επιδιώκουμε να συνενώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας και να αξιοποιήσουμε τεχνολογίες αιχμής να προσφέρουμε πρακτικές λύσεις που υπηρετούν την εθνική στρατηγική για το περιβάλλον», προσθεσε.

Πηγή

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top