Γώγος: «Τον Απρίλιο να ανοίξουν τα Λύκεια και κάποιες δραστηριότητες»

«Αυτοκτονία το άνοιγμα της αγοράς τώρα», λέει ο Παυλάκης

Τα επιδημιολογικά στοιχεία στη χώρα μας είναι αρκετά επιβαρυμένα και δεν αποκλείεται να μπει φρένο στο άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων, κάτι που θα αποφασίσουν οι λοιμωξιολόγοι την Παρασκευή. 

Κορωνοϊός: Αναμένονται έως και 3.000 κρούσματα την ημέρα

Μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής, Χαράλαμπος Γώγος είπε πως θα πρέπει μέσα στον Απρίλιο να ανοίξουν τουλάχιστον τα Λύκεια και πιθανόν κάποιες δραστηριότητες. 

«Υπάρχει ανάγκη να ανοίξουν τα σχολεία, μέσα στον Απρίλιο πιστεύω, για όλες τις βαθμίδες θα θέλαμε, αλλά πρέπει να ανοίξουμε από το λύκειο που πιέζεται πάρα πολύ, όπως πιέζονται και τα πανεπιστήμια», είπε και πρόσθεσε:

Κορωνοϊός: Αναβάλλεται για την Παρασκευή η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων

«Ο Μάρτης θα χαρακτηριστεί από την αποφόρτιση στο σύστημα και τη δυνατότητα επαρκούς νοσηλείας για να ελεγχθεί η επιδημία. Ο Απρίλης θα λειτουργήσει περισσότερο εκτονωτικά για να λειτουργήσουν κάποιες δραστηριότητες, και ελπίζω ο Μάης να λειτουργήσει σε σχέση με την εμβολιαστική κάλυψη». 

Εξήγησε πάντως ότι το θέμα της εστίασης είναι πιο σοβαρό.

Κορωνοϊός: Συνθήκες πολέμου στα νοσοκομεία - Διασωληνώνουν εκτός ΜΕΘ

Σήμερα η επιτροπή λοιμωξιολόγων θα παρακολουθήσει τα επιδημιολογικά στοιχεία και την Παρασκευή θα συνεδριάσει εκ νέου για να κάνει τις εισηγήσεις της. Όπως είπε ο κ. Γώγος, υπάρχει διάθεση για συντεταγμένο σταδιακό άνοιγμα, αλλά επεσήμανε πως δεν είναι βέβαιο, αν και αναγνώρισε πως είναι ζητούμενο τόσο της κοινωνίας, όσο και της οικονομίας. 

Κορωνοϊός: Στα ύψη ο δείκτης θετικότητας στη χώρα - Έφτασε το 12,3%

«Ελπίζουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα να παρουσιάσουν κάποια σταθεροποίηση, κυρίως ο αριθμός των κρουσμάτων. Υπάρχει μια διάθεση ανοίγματος κοινωνίας και οικονομίας τουλάχιστον με τα πιο απλά μέτρα στην αρχή και μετά τα σημαντικά. Δεν είναι θέμα μόνο αγοράς, είναι και η εκπαίδευση. Το να ανοίξουν τα κομμωτήρια δεν είναι τίποτα σπουδαίο, και δεν έχει προσθέσει και τίποτα σε επίπεδο επιδημιολογικής φόρτισης. Τα υπόλοιπα πρέπει να έρθουν, θα έρθουν, σιγά – σιγά τέλη του μήνα, αρχές Απρίλη», ξεκαθάρισε.

Παυλάκης: «Αυτοκτονία το άνοιγμα της αγοράς»

Αρνητικός στο άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων και τη μερική χαλάρωση του lockdown είναι ο γιατρός κι ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης. 

Κορωνοϊός: 1.533 τα νέα κρούσματα - Ξεπέρασαν τους 600 οι διασωληνωμένοι

Μιλώντας στο Mega, προειδοποίησε πως είναι πολύ πιθανόν να δούμε 100 θανάτους την ημέρα και συνέστησε στους πολίτες υπομονή για λίγες ακόμα εβδομάδες. 

«Η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση του τελευταίου κύματος του κορωνοϊού που μπορεί να είναι το χειρότερο. Τις επόμενες δύο εβδομάδες οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις θα αυξάνουν. Μέσα σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα κυρίως στην Αττική, όπου υπάρχει πιθανότητα να διαλυθεί το σύστημα υγείας, δεν πρέπει να μιλάμε για οποιοδήποτε άνοιγμα. Ο κόσμος μπορεί να πάρει το λάθος μήνυμα ότι τελειώνουμε. Δεν ξέρει ο κόσμος τι γίνεται στα νοσοκομεία», είπε.

Κορωνοϊός: «Υπάρχουν δύο ακόμα μεταλλάξεις που προκαλούν ανησυχία»

Επανέλαβε πως ο κόσμος δεν πρέπει να συγκεντρώνεται με κόσμο σε κλειστούς χώρους, ειδικά τώρα που τα κρούσματα των μεταλλάξεων έχουν αυξηθεί πολύ. 

Όπως και ο κ. Γώγος, έτσι και ο κ. Παυλάκης σύστησε στους πολίτες να κάνουν υπομονή μέχρι τον Απρίλιο, ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση στα νοσοκομεία και παράλληλα με τους εμβολιασμούς να μπορέσουμε με ασφάλεια να επιστρέψουμε σε κάποια κανονικότητα. 

Lockdown: Τα μέτρα «χαλάρωσης» που εξετάζουν κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι

«Με το lockdown και τα εμβόλια, βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ. Αν γίνει αυτό λίγες βδομάδες ακόμα, μετά η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη. Το Πάσχα πρέπει να γίνει άνοιγμα με το σταγονόμετρο, γιατί ακόμα θα υπάρχουν πολλά κρούσματα. Ο στόχος είναι το καλοκαίρι. Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει αρκετά εμβόλια. Έχω κάνει πρόταση η Ελλάδα να ακολουθήσει το μοντέλο της Αγγλίας και του Καναδά. Όταν εμβολιαστούν οι πρώτες εβδομάδες των ευπαθών, να διατεθεί η πρώτη δόση του εμβολίου σε όλους, γιατί δίνει αρκετή προστασία. Να εμβολιάζουμε τις ομάδες του ενεργού πληθυσμού που θα ανοίξουν τον τουρισμό το καλοκαίρι», είπε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top