Γώγος: «Κανένα ρεβεγιόν, μόνο μια οικογένεια στις γιορτές»

Τα σπίτια κύρια εστία μετάδοσης του κορωνοϊού

O πρωθυπουργός είπε πως φέτος το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς μπορεί να γίνει με μία οικογένεια ακόμα λόγω του κορωνοϊού, όμως οι επιστήμονες δε συμφωνούν με την πρόταση αυτή. 

Ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος ξεκαθάρισε σήμερα στον ΣΚΑΪ πως δεν πρέπει να γίνουν ρεβεγιόν και πως κάθε οικογένεια πρέπει να γιορτάσει μόνη της στο σπίτι της. 

Ρεβεγιόν Χριστούγεννων: Ποιον κωδικό θα στέλνουμε, πόσα άτομα θα είμαστε

Όπως εξήγησε ο αριθμός εννέα, που είναι το μάξιμουμ των ατόμων που φαίνεται ότι θα επιτραπεί να παρευρίσκεται στο εορταστικό τραπέζι, δεν παίζει κανέναν ρόλο, καθώς θα μπορούσαν για παράδειγμα να βρεθούν τέσσερα ζευγάρια σε ένα σπίτι. 

«Στη φάση αυτή χρειάζεται ο μέγιστος βαθμός ασφάλειας τόνισε ο καθηγητής. Δε θα πρέπει καν να χρησιμοποιούμε τη λέξη ρεβεγιόν, καθώς έχει την έννοια της γιορτής, της ολονύκτιας διασκέδασης και δεν υπάρχει ρεβεγιόν με μια οικογένεια», είπε.

Κορωνοϊός: Πόσα λεπτά χρειάζονται για να μεταδοθεί ο ιός σε κλειστό χώρο

Πρόσθεσε ακόμα πως όλα τα μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων συμφωνούν ότι φέτος πρέπει να περάσουμε τις γιορτές μόνο με την οικογένειά μας στο ίδιο σπίτι και παραδέχθηκε ότι δημιουργείται μια μικρή σύγχυση με τον αριθμό εννιά. 

«Από εκεί και πέρα, αν είναι τόσο μείζον το θέμα, φαντάζομαι θα το φέρουν και στην επιτροπή για να υπάρξει μια οριστική θέση», σημείωσε ο καθηγητής, διευκρινίζοντας ωστόσο οτι η Επιτροπή δεν είναι όργανο που αποφασίζει, αλλά όργανο που γνωμοδοτεί.

Καμπανάκι Σύψα για ρεβεγιόν: «Καμιά οικογένεια να μη θεωρείται ασφαλής»

Όσον αφορά στο πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες κατά τη διάρκεια των εορτών, ο κ. Γώγος αποκάλυψε πως η επιτροπή θα δώσει το πράσινο φως για περισσότερες λειτουργίες και μεγαλύτερο αριθμό πιστών στους ναούς, ανάλογα με τα τετραγωνικά τους. 

Τα σπίτια κύρια εστία μετάδοσης του κορωνοϊού

Οι επιστήμονες φοβούνται πως θα υπάρξει διασπορά του κορωνοϊού μέσα στα σπίτια, κατά τη διάρκεια των γιορτών, φόβος που ενισχύεται από έρευνα, η οποία υποστηρίζει ότι τα σπίτια συνεχίζουν να είναι από τις κύριες εστίες μετάδοσης του ιού. Στη μελέτη συμμετείχαν σχεδόν 77.800 άτομα. 

Έτσι θα κάνουμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά: Μόνο με μία ακόμα οικογένεια

 «Ακόμα και όπου η μετάδοση του κορωνοϊού στην κοινότητα μειώνεται, τα ευρήματα της μελέτης μας δείχνουν πως τα νοικοκυριά είναι και θα συνεχίσουν να είναι σημαντικοί χώροι μετάδοσης της Covid-19. Το τρίπτυχο της μετάδοσης είναι «κλειστός χώρος – πολύς κόσμος – στενή επαφή» ανέφεραν οι ερευνητές. 

Εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο σχεδόν ο ένας στους πέντε με κορωνοϊό (17%) τον μεταδίδει στα άλλα μέλη της οικογένειας του. Το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά τους συζύγους (38%), δηλαδή σχεδόν οι τέσσερις στους δέκα φορείς του ιού τον μεταδίδουν στον/στη σύζυγο τους.

Κορωνοϊός: Οι τρεις ομάδες πληθυσμού που δε θα κάνουν άμεσα το εμβόλιο

Οι δευτερογενείς λοιμώξεις μέσα στο σπίτι (από κάποιον φορέα του ιού στα άλλα μέλη της οικογένειας) αφορούν συχνότερα τους ενήλικες (28%) από ό,τι τα παιδιά (17%). Η πιθανότητα μετάδοσης είναι πολύ μεγαλύτερη αν κάποιο μέλος της οικογένειας έχει συμπτώματα της Covid-19, σε σχέση με τους ασυμπτωματικούς.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Φλόριντα και της Ουάσιγκτον ανάλυσαν στοιχεία 54 ερευνών (μετα-ανάλυση) για την μετάδοση της Covid-19 μέσα στα νοικοκυριά σε πολλές χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Βραζιλία. Η δημοσίευση της μελέτης έγινε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “JAMA Network Open”. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top