Ρεβεγιόν Χριστούγεννων: Ποιον κωδικό θα στέλνουμε, πόσα άτομα θα είμαστε

Τι έδειξε ο δείκτης θετικότητας για την πανδημία κορωνοϊού

Όσο πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα, τόσο φουντώνουν οι ερωτήσεις για το πώς θα γιορτάσουμε τελικά φέτος εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού. Με πόσα άτομα μπορούμε να κάνουμε ρεβεγιόν, μέχρι ποια ώρα μπορούμε να κάτσουμε παρέα, ποιον κωδικό πρέπει να στείλουμε στο 13033.

Οριστική απάντηση στα ερωτήματα αυτά ακόμα δεν υπάρχει, όμως τα σενάρια και οι πληροφορίες που διαρρέονται καταλήγουν σε τρεις μαγικούς αριθμούς, 6, 9 και 10. 

Χριστούγεννα: Συμβουλές για ασφαλείς συναθροίσεις τις ημέρες των γιορτών

Έξι θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες ο κωδικός που στέλνουμε στο 13033, αν θέλουμε να επισκεφθούμε ένα άλλο σπίτι για το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς. 

Εννιά θα είναι όπως φαίνεται τα άτομα που μπορούν φέτος να κάτσουν στο γιορτινό τραπέζι, ενώ δέκα θα είναι η ώρα που ως άλλες… Σταχτοπούτες θα πρέπει να επιστρέψουμε στα σπίτια μας. 

Όπως ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύσει και για τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, καταποντίζοντας τις ελπίδες κάποιων για πιο… χαλαρές γιορτές. 

Ποιες ώρες θα επιτρέπεται η μετακίνηση ανήμερα και παραμονή Χριστουγέννων

Όμως τα επιδημιολογικά στοιχεία δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο. Άλλωστε οι επιστήμονες το έχουν ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι φέτος οι γιορτές θα είναι διαφορετικές. 

Έτσι θα κάνουμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά: Μόνο με μία ακόμα οικογένεια

Έχουν εξηγήσει πως τα άτομα με τα οποία θα κάνουμε το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων, θα πρέπει να είναι τα ίδια που θα κάνουμε και αυτό της Πρωτοχρονιάς, ενώ αν κάποιος δυσανασχετεί με την επιστροφή στο σπίτι του στις 22:00, μπορεί να σκεφτεί και την επιλογή της διανυκτέρευσης.

Χριστούγεννα: Με αυστηρούς κανόνες το ρεβεγιόν φέτος

Όπως και να έχει χαλάρωση μέτρων δε θα υπάρξει, με όλους, επιστήμονες και κυβέρνηση να κάνουν έκκληση στους πολίτες να μην παραβιάσουν τα μέτρα λίγο πριν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί, που θα φέρουν σταδιακά και την άρση των μέτρων. 

Τι έδειξε ο δείκτης θετικότητας

Τη Δευτέρα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 639 νέα κρούσματα κορωνοϊού, 62 θανάτους και 558 διασωληνωμένους. 

Οι αριθμοί είναι μειωμένοι, ωστόσο δεν πρέπει να πανηγυρίζουμε, αφού και τα τεστ ήταν λιγότερα, μιας και την Κυριακή τα διαγνωστικά κέντρα είναι κλειστά. 

Κορωνοϊός: «Ασφυκτιά το ΕΣΥ» - Διπλάσιες οι εισαγωγές από τα εξιτήρια

Συγκεκριμένα, έγιναν 11.979 τεστ, την ώρα που την προηγούμενη εβδομάδα, από την Τρίτη έως το Σάββατο γίνονταν καθημερινά πάνω από 30.000 τεστ. 

Ο δείκτης θετικότητας έφτασε στο 5,3%, ποσοστό που δεν επιτρέπει εφησυχασμό, καθώς, σύμφωνα με τους ειδικούς, για να πούμε με ασφάλεια ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα, θα πρέπει ο δείκτης αυτός να παραμείνει για περίπου 4-5 μέρες κάτω του 4%, με βάση τα κρούσματα και τα τεστ που γίνονται, όριο ασφαλείας που έχουν θέσει οι επιστήμονες και τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων Ευρώπης και Αμερικής.

Κρούσματα σήμερα: Πού εντοπίζονται - Πρώτη και πάλι η Αττική

Πάντως, για να βλέπουμε τα πράγματα από τη θετική πλευρά, είναι η έβδομη συνεχόμενη μέρα που ο δείκτης αυτός δεν ξεπέρασε το 5,5%. Δεν είναι όμως σταθερός και αυτό διατηρεί σε εγρήγορση τους επιστήμονες. 

  • Την Τρίτη, 08.12.2020, ο δείκτης θετικότητας ήταν 4,6%.
  • Την Τετάρτη, 09.12.2020, ο δείκτης θετικότητας ήταν 5,5%.
  • Την Πέμπτη, 10.12.2020, ο δείκτης θετικότητας ήταν 4,7%.
  • Την Παρασκευή, 11.12.2020, ο δείκτης θετικότητας ήταν 4,2%.
  • Το Σάββατο, 12.12.2020, ο δείκτης θετικότητας ήταν 3,8%.
  • Την Κυριακή, 13.12.2020, ο δείκτης θετικότητας ήταν 4,3%.
  • Και την Δευτέρα, 14.12.2020, ο δείκτης θετικότητας ήταν 5,3%.

Τα αποτελέσματα που ανέμεναν οι επιστήμονες μετά από πέντε εβδομάδες lockdown δεν είναι τα αναμενόμενα και γι’ αυτό εξάλλου και δεν άνοιξε η αγορά, όπως σχεδιαζόταν αρχικά. 

Κορωνοϊός: Χαμηλός και σήμερα ο αριθμός των κρουσμάτων - 62 οι νεκροί

Αυτό που φοβούνται είναι μια νέα έκρηξη κρουσμάτων που θα πυροδοτήσουν τα γιορτινά τραπέζια και ήδη έχουν αρχίσει να προειδοποιούν πως αρκούν μόνο λίγα λεπτά για να κάνει… πάρτι ο κορωνοϊός μεταξύ είκοσι ατόμων. 

Κορωνοϊός: Πόσα λεπτά χρειάζονται για να μεταδοθεί ο ιός σε κλειστό χώρο

Έτσι αυτό που απαιτείται για τις γιορτινές μέρες είναι προσοχή, μάσκα, αποστάσεις και όχι συνωστισμός. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top