Κορωνοϊός: Πόσα λεπτά χρειάζονται για να μεταδοθεί ο ιός σε κλειστό χώρο

«Καμπανάκι»​​​​​​​ από την καθηγήτρια, Βάνα Παπαευαγγέλου

Η ενημέρωση για τον κορωνοϊό στη χώρα μας από την καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, στις 14/12. 

Των κώδωνα του κινδύνου έκρουσε το απόγευμα της Δευτέρας η παιδίατρος και καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, συνιστώντας στους πολίτες να είναι ιδιαίτεροι προσεκτικοί τις ημέρες των γιορτών και στο ρεβεγιόν, καθώς ο κορωνοϊός είναι πανταχού παρόν και μπορεί να εξαπλωθεί πολύ γρήγορα.

Ποιες ώρες θα επιτρέπεται η μετακίνηση ανήμερα και παραμονή Χριστουγέννων

Χριστούγεννα: Συμβουλές για ασφαλείς συναθροίσεις τις ημέρες των γιορτών

Όπως επεσήμανε η κ. Παπαευαγγέλου, τα χριστουγεννιάτικα ρεβεγιόν σε σπίτια παρά το lockdown, μπορεί να προκαλέσουν υπερμετάδοση του κορωνοϊού, καθώς όπως επεσήμανε μπορεί να μεταδοθεί μέσα σε μόλις οκτώ λεπτά.

Κορωνοϊός: Χαμηλός και σήμερα ο αριθμός των κρουσμάτων - 62 οι νεκροί

Κρούσματα σήμερα: Πού εντοπίζονται - Πρώτη και πάλι η Αττική

Ποιες οι πιθανότερες παρενέργειες του εμβολίου

Παράλληλα, η καθηγήτρια αναφέρθηκε και στις πιθανότερες παρενέργειες, που έχουν εμφανίσει άτομα που έχουν ήδη κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Ο πόνος στο σημείο της ένεσης, η κόπωση και η κεφαλαλγία και σπανιότερα ο πυρετός είναι οι συνηθέστερες παρενέργειες που έχουν παρατηρηθεί.

FDA: Ασφαλές το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού των Pfizer/BioNTech

Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε, δε, ότι οι παρενέργειες ήταν ηπιότερες στους ανθρώπους άνω των 65 ετών, ενώ οι χρόνια πάσχοντες με υποκείμενα νοσήματα δεν εμφάνισαν επιπλέον παρενέργειες.

Αυτό έδειξαν τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης μελέτης του εμβολίου της Pfizer και της BioNTech, το οποίο θα είναι διαθέσιμο και στη χώρα μας σε λίγες ημέρες.

Επίσης πρόσθεσε ότι στον εμβολιασμό θα δοθεί προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες και ιδιαίτερα στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, καθώς οι μεγάλοι άνθρωποι είναι εκείνοι που συνήθως νοσούν βαριά.

Τι συμβαίνει με τις εγκύους και τα παιδιά

Αναφέρθηκε παράλληλα και στις περιπτώσεις που το εμβόλιο έχει γίνει σε εγκυμονούσες και τα παιδιά και τόνισε σε 12 περιπτώσεις που έτυχε να γίνει εμβολιασμός σε γυναίκες που δεν γνώριζαν ότι ήταν έγκυες, δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα και η εγκυμοσύνη τους συνεχίζεται κανονικά.

Κορωνοϊός: Γιατί δε μπορούν να εμβολιαστούν ακόμη οι έγκυες γυναίκες

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς στα παιδιά σημείωσε ότι στο μέλλον θα γίνονται, προκειμένου να ξεμπερδέψουμε με την πανδημία.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top