Κορωνοϊός: Σκέψεις για lockdown στην Αττική όπως στη Μαδρίτη

Τα πάντα για να ανακοπεί η έξαρση των κρουσμάτων

Η νέα έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν χθες στην Αττική φέρνουν ακόμα πιο κοντά το lockdown στα πρότυπα της Μαδρίτης, ώστε να ανακοπεί κάπως το δεύτερο κύμα της πανδημίας. 

Τρεις νεκροί από κορωνοϊό σε λίγες ώρες - Ανάμεσά τους και ένας 25χρονος

Από τα 453 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, τα 174 ήταν στην Αττική και τα 184 στο Κέντρο Φιλοξενίας μεταναστών στο Καρά Τεπέ. Επίσης 595 άνθρωποι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία όλης της χώρας, ενώ 79 από αυτούς είναι διασωληνωμένοι. 

Το μοντέλο της Μαδρίτης που έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων για την Αττική είναι ένα… light μοντέλο καραντίνας που εφάρμοσαν οι Ισπανοί για να οριοθετήσουν τις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές και να περιορίσουν την κυκλοφορία των κατοίκων εντός αυτών των περιοχών. 

Νέα μέτρα σε ισχύ: Εξακολουθούν να μην πειθαρχούν πολλοί ηλικιωμένοι

Με βάση αυτό τίθενται περιορισμοί σε τοπικό επίπεδο, στοχευμένα στις περιοχές, όπου υπάρχει έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού και είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος για τις ευάλωτες ομάδες. 

Παράλληλα θα ισχύουν τα μέτρα για το ωράριο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, τις υπαίθριες εκδηλώσεις, τις συναθροίσεις, τη χρήση μάσκα, ενώ εξετάζεται και ο περιορισμός των μετακινήσεων για τα άτομα άνω των 65 ετών. 

Χειροτερεύει η κατάσταση στα ΜΜΜ - Επικρατεί το αδιαχώρητο

Επίσης σύμφωνα με το μοντέλο της Μαδρίτης, απαγορεύεται η πρόσβαση σε πάρκα και δημόσιους χώρους και η κυκλοφορία των κατοίκων εκτός των επιδημιολογικά κόκκινων περιοχών γίνεται μόνο για συγκεκριμένο λόγο, επαγγελματικό, εκπαιδευτικό, ιατρικό, κτλ, ο οποίος θα δηλώνεται στις αρχές. 

Πληροφορίες αναφέρουν πως έχει ήδη ενεργοποιηθεί σχέδιο της ελληνικής αστυνομίας στην Αττική, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κορδέλες αποκλεισμού σε πλατείες, ενημερωτικές καμπάνιες και περιπολίες σε γειτονιές για την εφαρμογή των μέτρων. 

Κορωνοϊός: Τελειώνουν οι ΜΕΘ - Επιπλέον νοσοκομεία στη μάχη της πανδημίας

Αναπτύσσεται επίσης ειδική εφαρμογή σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, τη ΓΓΠΠ και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στην οποία με την πληκτρολόγηση του ταχυδρομικού κώδικα θα εμφανίζονται τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν ανά γεωγραφική ενότητα. 

Εξετάζεται ακόμα η επαναφορά του sms για τις μετακινήσεις των κατοίκων των επιβαρυμένων περιοχών.

Ένα βήμα πριν το lockdown η Αττική μετά τον αριθμό - ρεκόρ των κρουσμάτων!

Θα υπάρξουν επίσης στοχευμένες δράσεις για την ευάλωτη ομάδα των μεταναστών που πρέπει να ενημερωθούν, να υποβληθούν σε μαζικούς εργαστηριακούς ελέγχους και σε περιορισμό μετακινήσεων προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της περασμένης Παρασκευής, όπως τα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τα 966 από τα 2.100 ενεργά κρούσματα της Αττικής εντοπίζονται στο δήμο Αθηναίων. 

Κορωνοϊός: Νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων - 453 νέα, τα 174 στην Αττική

Περιοχές όπως η Κυψέλη, τα Σεπόλια, τα Κάτω Πατήσια και η πλατεία Αμερικής έχουν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, λόγω και των πολλών μεταναστών που κατοικούν στις συγκεκριμένες περιοχές. 

Επίσης το 50% των ασθενών που νοσηλεύονται με κορωνοϊό στα νοσοκομεία Ευαγγελισμός και Σωτηρία είναι μετανάστες.

Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε να μεταφέρονται οι θετικοί στον κορωνοϊό μετανάστες σε ξενοδοχεία καραντίνας, ειδικά μετά την έξοδό τους από τα νοσοκομεία για να παρακολουθούνται από τις υγειονομικές αρχές μέχρι να αποθεραπευθούν. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top