Πανελλαδικές 2020: Στην τελική ευθεία – Όλες οι αλλαγές

Τι θα ισχύσει για τους φετινούς υποψηφίους

Όλα είναι έτοιμα και οι υποψήφιοι των φετινών Πανελλαδικών εξετάσεων βρίσκονται στην τελική ευθεία για να διεκδικήσουν μια από τις 77.970 θέσεις στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας. 

Φέτος όμως ο τρόπος διεξαγωγής των εξετάσεων δε θα είναι ο ίδιος με πέρσι, αφού ο κορωνοϊός ανέτρεψε τα δεδομένα. Επίσης φέτος οι υποψήφιοι θα εξεταστούν πρώτη φορά στο νέο… «σύστημα Γαβρόγλου».

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την Παιδεία:Αλλαγές σε Πανελλαδικές και Λύκεια

Σύμφωνα με αυτό τα μαθήματα δε θα έχουν συντελεστή βαρύτητας, ενώ οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών θα εξεταστούν στο μάθημα της Κοινωνιολογίας και όχι των Λατινικών.

Λόγω κορωνοϊού οι εξετάσεις θα διεξαχθούν στις 15 Ιουνίου, ενώ η ύλη σε όλα τα πανελλαδικών εξεταζόμενα μαθήματα μειώθηκε αναλογικά με την πρόοδο που είχε πραγματοποιηθεί μέχρις τις 11 Μαρτίου, οπότε κι έκλεισαν τα σχολεία. 

Πανελλαδικές 2020: Έτσι θα διεξαχθούν φέτος

Οι Εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 26 Ιουνίου για τα ΓΕΛ και στις 30 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ. 

Πανελλήνιες 2020: Χρήσιμες συμβουλές για σωστό διάβασμα και οργάνωση

Θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων από 1 έως και 13 Ιουλίου. Το χρονικό διάστημα διεξαγωγής των Υγειονομικών Εξετάσεων και της Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, έχει οριστεί από τις 29 Ιουνίου έως και τις 10 Ιουλίου.

Μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό

Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, η χρήση μάσκας από τους υποψήφιους είναι προαιρετική, αλλά υποχρεωτική για τους επιτηρητές εκπαιδευτικούς στις αίθουσες. 

Πανελλήνιες 2020: Τα ποσοστά εισαγωγής αποφοίτων προηγούμενων ετών

Ακόμη, σε κάθε αίθουσα εξέτασης θα πρέπει να τηρείται απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των υποψηφίων, ενώ το ίδιο θα ισχύει και στους χώρους προετοιμασίας και στους χώρους εξέτασης των υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες.

Οι αίθουσες θα αερίζονται με φυσικό τρόπο και η χρήση ανεμιστήρων θα απαγορεύεται. 

Πανελλήνιες 2020: Αλλάζει ο τρόπος βαθμολόγησης της Έκθεσης

Οι υποψήφιοι και οι επιτηρητές θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες καλής υγιεινής των χεριών, με χρήση νερού και σαπουνιού ή με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα, σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Επίσης, τα εξεταστικά κέντρα θα τηρούν τους κανόνες του ΕΟΔΥ και για την καθαριότητα.

Τα κυλικεία θα παραμείνουν κλειστά και κατά το χρονικό διάστημα που θα διενεργούνται οι εξετάσεις.

Επιτυχόντες οι 8 στους 10

Μέχρι σήμερα, δεν έχει ολοκληρωθεί το παζλ των αριθμών των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2020, καθώς «λείπει» ο ακριβής αριθμός των υποψηφίων των ΕΠΑΛ. 

Πανελλαδικές 2020: Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των εξετάσεων

Το υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει μόνο τον αριθμό των υποψηφίων των ΓΕΛ που δήλωσαν συμμετοχή στις εξετάσεις, ο οποίος ανέρχεται στις 82.159 (ΓΕΛ, ημερήσια και εσπερινά, παλαιό και νέο σύστημα). Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το υπουργείο Παιδείας, ο αριθμός των υποψηφίων από τα ΕΠΑΛ θα κυμανθεί περίπου στις 18.000.

Αυτό σημαίνει ότι περίπου 100.000 θα είναι οι υποψήφιοι συνολικά που θα συμμετέχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι ο συνολικός αριθμός εισακτέων στις σχολές, στα τμήματα και στις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το ακαδημαϊκό έτος 2020-21 έχει καθοριστεί στους 77.970 (αριθμός ίδιος με εκείνον της περυσινής χρονιάς), μπορεί να υπολογιστεί ότι περίπου οι 8 στους 10 υποψηφίους θα είναι και επιτυχόντες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top