Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την Παιδεία:Αλλαγές σε Πανελλαδικές και Λύκεια

Τι προβλέπεται για μετεγγραφές και πρότυπα σχολεία

Η υπουργός Παιδείας για το άνοιγμα των δημοτικών μετά την πανδημία

Το νομοσχέδιο για την Παιδεία με τίτλο «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις» κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή. 

Σχολεία: Τι θα γίνει με τα ολοήμερα

Τώρα αναμένεται να συζητηθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής μέσα στην εβδομάδα και μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας του θα τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια. 

Σχολεία: Πιο νωρίς το άνοιγμα για τη νέα σχολική χρονιά

Το νομοσχέδιο προβλέπει αλλαγές για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, τις μετεγγραφές φοιτητών, την αξιολόγηση σχολείων, την επιμόρφωση εκπαιδευτικών, τα εξεταζόμενα μαθήματα στο Γυμνάσιο. Περιλαμβάνει επίσης αλλαγές για τα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία, ενώ εισάγει πιλοτικά νέες θεματικές στο ωρολόγιο πρόγραμμα όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. 

Πανελλαδικές

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο για την Παιδεία, για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας οι ομάδες προσανατολισμού θα μειωθούν από τέσσερις σε τρεις. 

Με ζωντανή μετάδοση μαθήματος και αντισηπτικά η επιστροφή στα θρανία

  • Ανθρωπιστικών Σπουδών
  • Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας 
  • Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής.

Επίσης από του χρόνου θα ισχύσουν συντελεστές βαρύτητας σε δύο μαθήματα ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση. 

Πανελλαδικές 2020: Έτσι θα διεξαχθούν φέτος

Καταργείται η Κοινωνιολογία ως μάθημα πανελλαδικώς εξεταζόμενο για τους υποψηφίους των Ανθρωπιστικών Σπουδών και θα αντικατασταθεί από τα Λατινικά. Αυτό θα ισχύσει από τη χρονιά 2021-22, δηλαδή για όσους μαθητές μπουν τον Σεπτέμβριο 2020 στη Β' λυκείου.

Αλλαγές στο λύκειο

Όσον αφορά στη λειτουργία των Λυκείων, αυξάνονται κατά ένα τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα στη Β΄ και στη Γ΄ Λυκείου. Οι μαθητές θα προάγονται με μέσο όρο τουλάχιστον 10 και όχι 9,5 που ισχύει σήμερα, ενώ οι μαθητές της θεωρητικής κατεύθυνσης της Γ΄ Λυκείου θα παρακολουθήσουν υποχρεωτικά μαθηματικά και της θετικής ιστορία. 

Πανελλήνιες 2020: Αλλάζει ο τρόπος βαθμολόγησης της Έκθεσης

Επαναφέρεται η αναγραφή της διαγωγής στους τίτλους σπουδών και επιστρέφει η Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας. Η εισαγωγή της τράπεζας θεμάτων προβλέπεται να είναι σταδιακή (αφορά τους μαθητές που εισέρχονται από το επόμενο σχολικό έτος στην Α’ Λυκείου).

Εργαστήρια Δεξιοτήτων

Όσον αφορά στα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα γυμνάσια, από την επόμενη χρονιά εισάγονται πιλοτικά νέες θεματικές στο υποχρεωτικό τους πρόγραμμα, τα λεγόμενα εργαστήρια δεξιοτήτων. 

Πανελλαδικές 2020: Ο αριθμός των εισακτέων ανά τμήμα

Στόχος των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων είναι να ενισχυθεί η καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης  στους μαθητές, όπως και η βιωματική μάθηση. 

Τα εργαστήρια οργανώνονται σε 4 θεματικούς κύκλους (Ευ ζην, Περιβάλλον, Κοινωνική Ενσυναίσθηση και Ευθύνη, Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία) και περιλαμβάνουν διάφορες επιμέρους θεματικές (ανά ηλικία), όπως π.χ. εθελοντισμός, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, οικολογική συνείδηση, πρόληψη από εξαρτήσεις, επιχειρηματικότητα, πρόληψη και προστασία από φυσικές καταστροφές, αλληλοσεβασμός και διαφορετικότητα, ρομποτική, νέες τεχνολογίες κ.α.

Αγγλικά από το νηπιαγωγείο

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας εισάγεται πιλοτικά στο πρόγραμμα διδασκαλία και η ενασχόληση των μαθητών με την αγγλική γλώσσα, μέσω δημιουργικών δραστηριοτήτων. 

Μητσοτάκης στη Βουλή: Τρεις τολμηρές μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία

Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία

Από τον Σεπτέμβριο του 2020 προβλέπεται να λειτουργήσουν 28 Πρότυπα και 34 Πειραματικά Σχολεία.

Τα λειτουργούντα σήμερα Πειραματικά Σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα χαρακτηριστούν Πρότυπα Σχολεία, ενώ τα πέντε Πειραματικά Σχολεία των πανεπιστημίων Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Μακεδονίας, Πατρών και Κρήτης (Ρέθυμνο) Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα παραμείνουν ως έχουν, πειραματικά.

Νέα μέτρα του υπουργείου Παιδείας για την αντιμετώπιση του bullying

Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα σε κάθε σχολείο της Επικράτειας να υποβάλει αίτηση για τον χαρακτηρισμό του ως Πρότυπο ή Πειραματικό.

Αξιολόγηση σχολείων και επιμόρφωση εκπαιδευτικών

Θεσμοθετείται από το ερχόμενο σχολικό έτος (2020-21) ένα νέο πλαίσιο για την καλύτερη οργάνωση του ετήσιου προγραμματισμού του εκπαιδευτικού έργου, που συνδυάζεται με τον σχεδιασμό συλλογικών και επιμορφωτικών δράσεων για την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών, καθώς και για τη διττή αξιολόγηση σε επίπεδο σχολικής μονάδας: αφενός, εσωτερική αυτό-αξιολόγηση, και αφετέρου εξωτερική αξιολόγηση από το οικείο ΠΕ.Κ.Ε.Σ.. Η εξωτερική αξιολόγηση προβλέπει ενεργό ρόλο του ΙΕΠ καθώς και της ΑΔΙΠΠΔΕ, αρχής που σχετίζεται με τη διασφάλιση της ποιότητας στην παρεχόμενη Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Αυτό θα είναι το νέο σύστημα αξιολόγησης των Πανεπιστημίων

Όσο για τους εκπαιδευτικούς στην τάξη, εισάγονται κίνητρα και ρυθμίσεις για την καλύτερη αντιμετώπιση της πλήρωσης κενών, ιδίως μέσω της διπλής μοριοδότησης της εκπαιδευτικής υπηρεσίας που παρέχεται σε δυσπρόσιτες περιοχές και της προτεραιότητας στην κάλυψη λειτουργικών κενών στη διδασκαλία πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων. Προβλέπεται επίσης 2ετής διάρκεια ισχύος πινάκων των εκπαιδευτικών.

Ρυθμίσεις κατά του σχολικού εκφοβισμού

Θεσμοθετείται ο «Εκπαιδευτικός Εμπιστοσύνης», που λειτουργεί συμπληρωματικά και ενισχυτικά προς τις υφιστάμενες υποστηρικτικές δομές, και ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας των σχολικών μονάδων. 

Αλλάζουν όλα με τους «​​​​​αιώνιους φοιτητές» - Το σχέδιο της κυβέρνησης

Μετεγγραφές

Σχετικά με τις μετεγγραφές, προτείνεται η καθιέρωση βάσης μετεγγραφής (βάση εισαγωγής μείον 2.750 μόρια) και ο εξορθολογισμός των υφιστάμενων οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων, όπως για παράδειγμα η εξέταση του μέσου όρου των εισοδημάτων των 3 τελευταίων ετών και όχι μόνο ενός. Επιπλέον θα υπάρξει και β’ κύκλος μετεγγραφών, με περιορισμένη δυνατότητα μετακίνησης σε άλλο τμήμα του ίδιου επιστημονικού πεδίου.

Ολόκληρο το νομοσχέδιο για την Παιδεία

Η έκθεση του ΓΛΚ

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top