Μητσοτάκης στη Βουλή: Τρεις τολμηρές μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία

`Κεραμέως: Και ο Φίλης είχε φέρει ρύθμιση για εκπαιδευτικούς από τα κολέγια

Σε μεταρρυθμίσεις και τρεις μεγάλες τομές που οδηγούν τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια στη νέα εποχή αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη  συζήτηση επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε συγκεκριμένα ότι οι μεγάλες τομές είναι:

  • Η χώρα αποκτά Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης. Ένα όργανο που έρχεται να αντικαταστήσει την παλαιά ΑΔΙΠ με διευρυμένες και ενισχυμένες αρμοδιότητες. Κεντρική αποστολή του νέου θεσμού είναι η συνεχής αξιολόγηση των ανωτάτων ιδρυμάτων με κριτήρια τα οποία θα προτάσσουν τον κοινωνικό, αλλά και τον παραγωγικό ρόλο του πανεπιστημίου.
  • Η αξιολόγηση των πανεπιστημίων συνδέεται με τη χρηματοδότησή τους. Το κράτος θα εξακολουθεί να εγγυάται τη βιωσιμότητα όλων των σχολών: H ετήσια επιχορήγηση των πανεπιστημίων θα καταρτίζεται κατά 80% βάσει αντικειμενικών δεδομένων, όπως ο αριθμός των φοιτητών, το κόστος σπουδών ανά σπουδαστή και η γεωγραφική θέση του κάθε ιδρύματος. Όμως, σε ποσοστό 20% θα καθορίζεται από δείκτες, που θα επιλέγουν τα ίδια: η ποιότητα της διδασκαλίας, η πρωτοτυπία της επιστημονικής έρευνας και η δυναμική εξωστρέφεια. Όλα αυτά θα αποτελούν, έτσι, κίνητρα για μεγαλύτερη κρατική χρηματοδότηση.
  • Απελευθέρωση της έρευνας και της καινοτομίας. Οι νέες ρυθμίσεις απαλλάσσουν τους επιστημονικούς υπεύθυνους των ερευνών από τα διαδικαστικά βάρη. Η λειτουργία των ΕΛΚΕ γίνεται απλούστερη και πιο γρήγορη. Περισσότερο διαφανής και λιγότερο γραφειοκρατική.
  • O πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με ένα απόφθεγμα του Πλάτωνα για το ότι «η Παιδεία είναι ο δεύτερος ήλιος των ανθρώπων».  

ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ Ο ΦΙΛΗΣ ΕΦΕΡΑΝ ΠΡΩΤΟΙ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕ ΠΤΥΧΙΑ ΑΠΟ ΚΟΛΛΕΓΙΑ!   

Στην ίδια συνεδρίαση η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατηγόρησε την Αξιωματική Αντιπολίτευση για υποκρισία γιατί όπως υποστήριξε, αυτά που σήμερα καταγγέλλει για το άρθρο 50 και τα κολέγια, τα εφάρμοσε κανονικότατα τέσσερα χρόνια που ήταν κυβέρνηση διορίζοντας εκπαιδευτικούς με πιστοποιητικά κολεγίων.  

Αναγνώριση πτυχίου: Τι αλλάζει για κολέγια και ξένα πανεπιστήμια

«Μίλησε ο ΣΥΡΙΖΑ για ντροπιαστική διάταξη, για παράκαμψη του άρθρου 16 του Συντάγματος, ότι φυτεύτηκε η διάταξη διότι είμαστε delivery κολεγίων. Όμως και το 2016 και το 2017 και το 2018 εφάρμοσε κανονικότατα την επαγγελματική ισοδυναμία των  κολεγίων για διορισμούς στο δημόσιο», ανέφερε η κ. Κεραμέως.

Απαντώντας επίσης στις «βαριές εκφράσεις», όπως τις χαρακτήρισε η ίδια, του πρώην υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, ανάφερε ότι και με δική του υπογραφή έγιναν διορισμοί,  καθώς αναγνώρισε την επαγγελματική ισοδυναμία με βάση το ενωσιακό δίκαιο.

«Αυτό που κάνει το Υπουργείο Παιδείας με τη νομοθετική ρύθμιση, είναι αυτό που προβλεπόταν και ίσχυε, πριν ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019, και λίγους μήνες πριν τις εκλογές, κηρύξει πόλεμο και προχωρήσει στην κατάργηση της διάταξης, βάσει της κοινοτικής οδηγίας, για τη δυνατότητα συμμετοχής υποψηφίων, κατόχων αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων. Αποδεικνύει τον σεβασμό της χώρας στο δίκαιο της Ε.Ε. ως προς την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και επαγγελματικής ισοδυναμίας του προσωπικού της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης», είπε η κυρία Κεραμέως. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top