Αναγνώριση πτυχίου: Τι αλλάζει για κολέγια και ξένα πανεπιστήμια

Πιο γρήγορα η διαδικασία

Η υπουργός Παιδείας εξηγεί αποκλειστικά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, πώς θα αναβαθμιστούν οι σπουδές των νέων, ώστε να βρίσκουν καλύτερες δουλειές. 

Νέο πλαίσιο στην αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων και των ξένων πανεπιστημίων φέρνει τροπολογία του υπουργείου Παιδείας, που κατατέθηκε στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο αρμόδιο όργανο θα χορηγεί την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και την ισοδυναμία με μία πιο απλοποιημένη διαδικασία

Χαρακτηριστικό της καθυστέρησης, που παρατηρείται σήμερα, είναι ότι πτυχιούχοι περιμένουν εδώ και τρία χρόνια απάντηση για το πτυχίο τους. Μάλιστα, έχουν συστήσει και σχετική ομάδα, την «Ομάδα αναμονής ΣΑΕΠ» (Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων).

Το ζήτημα αφορά μεγάλο ποσοστό αποφοίτων, καθώς υπολογίζεται ότι στα κολέγια φοιτούν περίπου 18.000 σπουδαστές.

Η τροπολογία θα «ξεμπλοκάρει» τα κωλύματα απέκλειαν έναν μεγάλο αριθμό ειδικοτήτων και δημιουργούσαν προβλήματα και στους αποφοίτους των κολεγίων από τρίτες χώρες, όπως οι ΗΠΑ.

Έτσι, θα χορηγείται ισοδυναμία για όλα τα πτυχία και όχι μόνο για εκείνα, που οδηγούν σε νομικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα. Όσον αφορά την ακαδημαϊκή ισοδυναμία των πτυχίων, οι σχετικές αιτήσεις θα συνεχίσουν να εξετάζονται από το ΔΟΑΤΑΠ, όπως σήμερα.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Παιδείας, όπως αναφέρει η Καθημερινή, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι με τη νέα ρύθμιση θα μπορούν να αναγνωρίζονται πτυχία από χώρες εκτός ΕΕ και οι απόφοιτοι θα μπορούν να πάρουν άδεια άσκησης επαγγέλματος. Ωστόσο, ό,τι ίσχυε για το Δημόσιο, θα συνεχίσει να ισχύει και τώρα και δε θα μπορούν να λάβουν μέρος σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ οι πτυχιούχοι.

Δείτε εδώ τις χώρες και τα ιδρύματα που αναγνωρίζει ο ΔΟΑΤΑΠ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top