Κορωνοϊός: Τα ποσοστά θνησιμότητας – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Τι δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία

Άνδρες και άτομα με υποκείμενα νοσήματα είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορωνοϊό σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία των μελετών που έχουν γίνει παγκοσμίως, αλλά και στη χώρα μας. 

Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα αντικείμενα που πρέπει να απολυμαίνουμε τακτικά

Αυτό επιβεβαιώνεται και στην Ελλάδα, καθώς φαίνεται ότι η θνητότητα είναι μεγαλύτερη στους άνδρες και σε άτομα με προβλήματα υγείας, όπως προβλήματα καρδιάς, διαβήτη, χρόνια αναπνευστικά νοσήματα και κακοήθειες. 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σ. Τσιόδρας, στη χώρα μας έχουν καταλήξει έξι άνδρες, με το τελευταίο θύμα να καταγράφεται χθες στην Καστοριά. 

Κορωνοϊός: Ποιος είναι τελικά ο καλύτερος τρόπος να πλύνουμε τα χέρια μας;

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως στην Κίνα υπήρξε σημαντική υποκαταγραφή των θανάτων, ενώ στην Ιταλία οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τις 3.000 περιπτώσεις. 

Έτσι δε θα κολλήσετε κορωνοϊό: 10 + 4 συμβουλές από τον ΙΣΑ

«Από τις 16 Μαρτίου και μετά, για πρώτη φορά στην πορεία αυτής της πανδημίας, οι θάνατοι που καταγράφονται εκτός Κίνας είναι περισσότεροι από αυτούς που καταγράφηκαν εντός Κίνας», δήλωσε ο κ. Τσιόδρας.

Η μεγαλύτερη κλινική μελέτη 44.672 ασθενών, τα συμπεράσματα της οποίας αφορούν και στη χώρα μας, αναφέρει πως η νόσος Covid-19 οδήγησε σε θάνατο στο 2% των περιπτώσεων. 

Τσιόδρας: «Δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε εμβόλιο πριν το καλοκαίρι»

Οι άνθρωποι άνω των 70 ετών με πνευμονία είχαν πιθανότητες 8% για μοιραία κατάληξη, ενώ οι άνω των 80 ετών είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από την νόσο που έφτανε το ποσοστό του 15%.

«Παρόμοια με την εικόνα που βλέπουμε και στην πατρίδα μας σιγά-σιγά, είναι ότι τα ποσοστά θανάτων είναι υψηλότερα για τους άνδρες από τις γυναίκες και αφορά κυρίως σε άτομα με καρδιακά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια αναπνευστικά νοσήματα και κακοήθειες» είπε ο κ. Τσιόδρας. 

Κορωνοϊός: 46 νέα κρούσματα - 464 συνολικά στην Ελλάδα

Σημείωσε επίσης πως σε ΜΕΘ βρίσκεται εκτός από τους ηλικιωμένους και με προβλήματα υγείας, ένας άνδρας που διανύει την τέταρτη δεκαετία της ζωής του και για τον οποίο πρόβλημα συγκεκριμένο αποτελεί η παχυσαρκία, η οποία είναι παράγοντας κινδύνου για την γρίπη. 

Σε ό,τι αφορά στους παχύσαρκους ο καθηγητής ανέφερε πως δεν έχει ανακοινωθεί ευρέως ότι η παχυσαρκία είναι παράγοντας κινδύνου για τη νέα νόσο, σε αντίθεση με το κάπνισμα.

Κορωνοϊός: Οι έγκυες δεν είναι στις ευπαθείς ομάδες-Τι δεν πρέπει να κάνουν

Ο κ. Τσιόδρας πρόσθεσε πως οι μελέτες έχουν δείξει πως «στους ανθρώπους χωρίς κανένα υποκείμενο νόσημα, η θνητότητα παραμένει κάτω του 1%, ενώ σε αυτούς με υποκείμενα νοσήματα είναι μέχρι και 10 φορές υψηλότερη».

Επίσης επεσήμανε πως ο υψηλός πυρετός σχετίζεται με εκδήλωση αναπνευστικών προβλημάτων, αλλά με μικρότερη πιθανότητα θανάτου, γεγονός που δείχνει, κατά τον κ. Τσιόδρα, ότι ο πυρετός αποτελεί σημαντική γραμμή άμυνας για αυτόν τον ιό. 

Κορωνοϊός: Τα ύποπτα σημάδια που χτυπούν «καμπανάκι» στους ειδικούς

Η εμφάνιση δύσπνοιας είναι η πιο σοβαρή ένδειξη ότι μπορεί να οδηγήσει έναν ασθενή σε σοβαρή πνευμονία και σε αναπνευστική ανεπάρκεια με τα μέχρι τώρα δεδομένα από όλο τον κόσμο.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ανακοινώθηκαν 46 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 464 κρούσματα. 

Γιατρός για κορωνοϊό: «Φοβάμαι για τους ασθενείς μου. Όχι για μένα»

Τα περισσότερα εξ αυτών βρίσκονται στην Αττική, ωστόσο εστίες του κορωνοϊού υπάρχουν στη Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλονίκη, την Ηλεία και την Αχαΐα.

Ωστόσο, σταθερά καταγράφονται συνεχώς νέα κρούσματα με απροσδιόριστη πηγή μετάδοσης, με τον τελευταίο απολογισμό να είναι στα 72. 

Από τους 464 ασθενείς, 78 νοσηλεύονται, σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των Πατρών. Από αυτούς οι 29 βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και οι 16 είναι διασωληνωμένοι. 

Ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευόμενων είναι τα 68 έτη και των διασωληνωμένων είναι τα 69 έτη. Τέλος, 19 άτομα έχουν λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top