Κορωνοϊός: Οι έγκυες δεν είναι στις ευπαθείς ομάδες-Τι δεν πρέπει να κάνουν

Ο ομότιμος καθηγητής μαιευτικής-γυναικολογίας Παν.Αθηνών εξηγεί στο Star

Στο Αττικόν νοσοκομείο καταγράφηκε η πρώτη γέννα στην Ελλάδα από μητέρα που είχε διαγνωστεί θετική στον κορωνοϊό. Ο μαιευτήρας Γιώργος Χρέλιας που εκτέλεσε τον τοκετό μίλησε στο Star, ενώ ο ομότιμος καθηγητής μαιευτικής  - γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών ,Γιώργος Κρεατσάς εξηγεί τι πρέπει να προσέχουν οι έγκυες.

Έτσι έγινε ο πρώτος τοκετός γυναίκας με κορωνοϊό

«Μια πρωτόγνωρη εμπειρία για εμάς. Λίγο αγχώδης στην αρχή για να μην κολλήσουμε κι εμείς τον κορωνοϊό αλλά μετά τα καταφέραμε μια χαρά. Γύρω στις 6 ξεκίνησε η καισαρική» περιέγραψε ο μαιευτήρας Γιώργος Χρέλιας στον Γιώργο Σόμπολο.

Αττικόν: Γέννησε γυναίκα θετική στον κορωνοϊό

Η 24χρονη παρουσίασε συμπτώματα του ιού την Κυριακή .Ενημέρωσε τον ΕΟΔΥ και μετά από το τεστ, εκείνη  και ο σύζυγός της βρέθηκαν θετικοί στον covid 19. Η μητέρα βρισκόταν σε καραντίνα στο σπίτι της. Την παρακολουθούσαν αρχικά  οι γιατροί του Θριασίου Νοσοκομείου. Όμως για τη γέννα συστήθηκε η μεταφορά της στο Αττικόν το οποίο είναι νοσοκομείο αναφοράς και αμέσως τέθηκε σε εφαρμογή το ειδικό σχέδιο αντιμετώπισης εγκύων, θετικών στον ιό .

Η Αλεξάνδρα γέννησε με καισαρική παρουσία γιατρών από την επιτροπή λοιμώξεων του νοσοκομείου και του χειρουργείου. Μετά τον τοκετό μεταφέρθηκε σε θάλαμο αρνητικής πίεσης, ενώ το βρέφος το οποίο ζυγίζει 4 κιλά  βγήκε αρνητικό στο τεστ για τον κορωνοϊό και βρίσκεται  στη μονάδα προώρων νεογνών για παρακολούθηση.

Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν οι έγκυες 

Ο ομότιμος καθηγητής μαιευτικής- γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Κρεατσάς εξηγεί στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ότι οι έγκυες δεν ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Δε χρειάζεται πανικός και άγχος. Το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να πάρουν κάποια μέτρα προφύλαξης για τον κορωνοϊό.

«Καταρχήν στο σπίτι. Μένουμε στο σπίτι. Δεύτερον δε φτάνει να μένουμε στο σπίτι αλλά να μην έχουμε μπες και βγες από άλλους, συγγενείς, γνωστούς φίλους. Το τρίτο είναι η καθαριότητα. Τα χέρια το πρόσωπο τη μύτη δεν την ακουμπάμε ,το στόμα, προσέχουμε πώς τρώμε από και από πού προέρχεται και βέβαια δεν ξεχνάμε τον μαστό και τα γεννητικά όργανα» περιγράφει ο καθηγητής Γιώργος Κρεατσάς.

Tι γίνεται με τον θηλασμό στην περίπτωση που η μητέρα είναι φορέας του ιού;

«Είμαστε υπέρ του θηλασμού, ο ιός δεν περνάει στο γάλα, αλλά η μάνα πρέπει να φοράει μάσκα και να έχει πλύνει χέρια και στήθος».

Με τον σύζυγό τι κάνουμε; 

«Δεν τον στέλνουμε στη μάνα του αλλά τον κρατάμε σε απόσταση» καταλήγει ο  καθηγητής.
Οι έγκυες  λοιπόν απολαύστε  την πιο ευτυχισμένη περίοδο της ζωής σας χωρίς κανένα άγχος. Μπορεί ο κορωνοϊός να έχει επηρεάσει τη ζωή μας αλλά δε θα επηρεάσει την υγεία του μωρού σας αν είστε προσεκτικές.

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top