Αντιδρούν οι κάτοικοι στη Λέρο για τους πρόσφυγες-Απέκλεισαν το λιμάνι

Συνεχίζονται οι μεταναστευτικές ροές

Η κυβέρνηση είχε το πρωί σύσκεψη για το μεταναστευτικό, μία μέρα μετά τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Στα πλαίσια της συνόδου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε το ζήτημα της μετανάστευσης, ενώ είχε και συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν.

Με Σχοινά και Γιόχανσον για το μεταναστευτικό συναντήθηκε ο Μητσοτάκης

Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: Οι κόντρες μεταξύ των χωρών

Κόντρα Μακρόν - Τραμπ: «Προκλητικό το σχόλιο Μακρόν για το ΝΑΤΟ»

Ένταση από τους κατοίκους στο λιμάνι της Λέρου

Την ίδια στιγμή, οι κάτοικοι των νησιών δε σταματούν να διαμαρτύρονται για την άφιξη νέων προσφύγων.

Στο λιμάνι περίμεναν τα ξημερώματα οι κάτοικοι της Λέρου τους πρόσφυγες και μετανάστες που μεταφέρονταν από άλλα νησιά.

Με επικεφαλής τον δήμαρχο προσπάθησαν να τους εμποδίσουν να αποβιβαστούν. 

Ύστερα από διαβουλεύσεις με τους αστυνομικούς που συνόδευαν τους πρόσφυγες, το πλοίο αναχώρησε, χωρίς τελικά να τους αποβιβάσει στο νησί.

Το προσφυγικό στο επίκεντρο της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με την Κομισιόν

Το προσφυγικό ήταν το βασικό θέμα της συνάντησης που είχε το πρωί ο  πρωθυπουργός με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, και την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Ylva Johansson.

«Η Ελλάδα στηρίζεται ιδιαίτερα στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού. Πρόκειται για ζήτημα που έχει ξεκάθαρη ευρωπαϊκή διάσταση, δεν είναι ελληνοτουρκικό ζήτημα, είναι θέμα που αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πραγματικά προσβλέπουμε στη βοήθειά σας και στις απτές προτάσεις σας για αυτό», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Σχοινάς και η κ. Γιόχανσον μεταβαίνουν αύριο στην Τουρκία.

Όπως είπε ο ευρωπαίος αξιωματούχος: «Πρόθεσή μας είναι να συζητήσουμε τρία ζητήματα: Το σύμφωνο, το στοιχείο της αλληλεγγύης, την κατάσταση όπως είναι σήμερα και -φυσικά- τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που είναι κρίσιμη για την εύτακτη, οργανωμένη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών».

Ροές, που όπως αναγνώρισε και η επίτροπος Γιόχανσον, δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη. 

«Έχουμε αυτή την πολύ δύσκολη αποστολή να ξεμπλοκάρουμε τις μπλοκαρισμένες καταστάσεις, να βρούμε μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο. Κάθε βδομάδα που δεν το έχουμε αυτό πληρώνουμε υψηλό τίμημα, ειδικά για μία χώρα όπως η Ελλάδα, που δέχεται μεγάλη πίεση, καθότι αυτό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι μόνο ελληνικό.»

Νέες αυξήσεις προσφύγων κα μεταναστών σε ένα 24ωρο

Ακολούθησε διευρυμένη κυβερνητική σύσκεψη για το μεταναστευτικό, καθώς παρόλο που οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι ροές προσφύγων και μεταναστών προς τα νησιά του Αιγαίου. 

Το κρύο και τα μποφόρ δε φαίνονται να πτοούν τους διακινητές από την Τουρκία, αφού μόνο το τελευταίο 24ωρο το λιμενικό εντόπισε και διέσωσε 287 πρόσφυγες από βάρκες, που ήταν έτοιμες να βουλιάξουν.

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top