Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: Οι κόντρες μεταξύ των χωρών

Ο Τραμπ τα έκανε άνω - κάτω για μία ακόμα φορά

Σύνοδος ΝΑΤΟ- Τραμπ, Ερντογάν, Μητσοτάκης

Οι ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ ετοιμάζονται να προβούν σε ανακοινώσεις σχετικά με τις δαπάνες δισεκατομμύριων δολαρίων για την άμυνά τους. Στόχος των εν λόγω ανακοινώσεων, να πείσουν τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον τους.

Κόντρα Μακρόν - Τραμπ: «Προκλητικό το σχόλιο Μακρόν για το ΝΑΤΟ»

Μέρκελ για Τουρκία: Δύσκολος αλλά γεωστρατηγικά απαραίτητος εταίρος

Γερμανία και Γαλλία σκοπεύουν να προειδοποιήσουν τις ΗΠΑ ότι δε θα δεχθούν να αντιμετωπίζονται ως εταίροι «ήσσονος σημασίας». Η σημερινή εκδήλωση, στο Watford κοντά στο Λονδίνο, και θα διαρκέσει τρεις ώρες.

Παρά τις κατηγορίες που εκτόξευσε και πάλι χθες, Τρίτη, ο Τραμπ, ότι οι εταίροι του δεν ξοδεύουν τόσα χρήματα όσα οι ΗΠΑ για τις αμυντικές τους δαπάνες, η Ευρώπη, η Τουρκία και ο Καναδάς θα τονίσουν πως συνολικά θα έχουν δαπανήσει 400 δισεκατομμύρια δολάρια ως το 2024.

Άστραψε και βρόντηξε ο Μακρόν- Η Βόρεια Μακεδονία θα εισαχθεί στο ΝΑΤΟ

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, τόνισε ότι εφόσον η Γαλλία επενδύει χρήματα και θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των στρατιωτών, είναι απαραίτητο το ξεκαθάρισμα των θεμελιωδών αρχών του ΝΑΤΟ και επεσήμανε ότι θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας του και της Ευρώπης.

Στην τελική τους ανακοίνωση, οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ θα επαναλάβουν τη δέσμευσή τους να υπερασπίζονται ο ένας τον άλλον, να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες και να διατηρήσουν την πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ, χάρη στην οποία η Βόρεια Μακεδονία αναμένεται να γίνει σύντομα το 30ο μέλος της Συμμαχίας.

Για πρώτη φορά οι ηγέτες των 29 χωρών θα αναφερθούν «στις ευκαιρίες και τις προκλήσεις» που εγείρονται από την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας, ενώ θα δεσμευθούν να διασφαλίσουν την ασφάλεια των επικοινωνιών, περιλαμβανομένου του G5.

Δύσκολες αναμένονται οι σημερινές συζητήσεις 

Στις χθεσινές συναντήσεις των ηγετών κυριάρχησε η αντιπαράθεση μεταξύ Τραμπ και Μακρόν για το μέλλον του ΝΑΤΟ, με τον Αμερικανό πρόεδρο να επιτίθεται και στη Γερμανία, κατηγορώντας την ότι δε δαπανά αρκετά για την άμυνα. Ο Γάλλος πρόεδρος κατηγόρησε και την Τουρκία ότι συνεργάζεται με πληρεξούσιους του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, προσπάθησε να ρίξει τους τόνους, δηλώνοντας ότι το ΝΑΤΟ έχει επιβιώσει επειδή χαρακτηριζόταν ανέκαθεν από «ειλικρινείς συζητήσεις».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top