Ημέρα των Ερωτευμένων: Φτιάξτε αυτά τα δύο υπέροχα γλυκά

Ως γνωστόν ο έρωτας περνάει από το στομάχι

Η μέρα των ερωτευμένων πλησιάζει και οι σεφ, Λάμπρος Βακιάρος και Σταύρος Βαρθαλίτης δίνουν στους τηλεθεατές της εκπομπής «Στη Φωλιά των Κου Κου» δύο συνταγές καθώς ως γνωστόν «ο έρωτας περνάει από το στομάχι».

Φτιάξτε τα πιο απολαυστικά σοκολατένια γλειφιτζούρια!

Σουφλέ pancakes με σοκολάτα(συνταγή Βακιάρος)

Για το Μείγμα

•    4 αυγά διαχωρισμένα (κρόκοι από ασπράδι)
•    60 γρ. ζάχαρη
•    65 γρ. αλεύρι για κέικ
•    4 γρ. baking powder
•    45 γρ. γάλα
•    5 γρ. βανίλια εσάνς
•    30 γρ. ηλιέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο

Για το σερβίρισμα

•    Φυστικοβούτυρο
•    Πραλίνα
•    Μπανάνες
•    Τριμμένους ξηρούς καρπούς

Eκτέλεση

1.    Στο κάδο ενός μίξερ ή σε ένα μπολ με μίξερ χειρός, προσθέτουμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη και χτυπάμε σε υψηλή ταχύτητα με το σύρμα, έως ότου έχουμε μια σφιχτή μαρέγκα με κορυφές, ανασηκώνοντας το σύρμα περίπου για 3 – 4 λεπτά.
2.    Παράλληλα, προσθέτουμε σε ένα μπολ τους κρόκους, το αλεύρι, το baking powder, το γάλα, την εσάνς βανίλιας και το λάδι και με έναν αυγοδάρτη ομογενοποιούμε καλά.
3.    Προσθέτουμε τη μαρέγκα στο μείγμα με τους κρόκους και ομογενοποιούμε το μείγμα με τον αυγοδάρτη. Εναλλακτικά, μπορούμε να ομογενοποιήσουμε με μια πλαστική σπάτουλα ζαχαροπλαστικής.
4.    Προθερμαίνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία, και στη συνέχεια το λαδώνουμε ελαφρώς με ελάχιστο βούτυρο, ίσα-ίσα για να δημιουργήσουμε μια λιπαρή στρώση.
5.    Σε τρία σημεία του τηγανιού με ένα μεγάλο κουτάλι, προσθέτουμε το μείγμα των pancakes δημιουργώντας ένα στρογγυλό σχήμα το οποίο να έχει όγκο και να μην είναι φλατ. Στα κενά σημεία του τηγανιού και μακριά από τα pancakes, προσθέτουμε 3 – 4 κ.γ. νερό και κλείνουμε γρήγορα με ένα καπάκι έτσι ώστε να δημιουργηθεί ατμός στο τηγάνι.
6.    Μετά από περίπου 1 λεπτό ανοίγουμε το καπάκι και με το κουτάλι προσθέτουμε έξτρα μείγμα, πάνω από τα pancakes έτσι ώστε να αυξήσουμε και άλλο τον όγκο τους. Πριν κλείσουμε το καπάκι σιγουρευόμαστε ότι υπάρχει νερό για να δημιουργήσει υδρατμούς. Αν όχι συμπληρώνουμε 1 – 2 κ.γ. ακόμα.
7.    Μαγειρεύουμε για άλλα 2 λεπτά και στη συνέχεια με πολύ προσοχή με τη βοήθεια μιας σπάτουλας αναποδογυρίζουμε τα pancakes με προσοχή στο τηγάνι. Προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό, κλείνουμε το καπάκι και μαγειρεύουμε για άλλα 2 – 3 λεπτά.
8.    Σερβίρουμε τα pancakes με μπανάνα, φυστικοβούτυρο, πραλίνα και ξηρούς καρπούς ή με κάποιον συνδυασμό της αρεσκείας σας.

Cake σοκολάτας με γέμιση φιστικοβούτυρο

Υλικά

380 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
350 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
350 γρ. αυγά
1 πρέζα αλάτι
280 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
100 γρ. κακάο
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
40 γρ. γάλα
βούτυρο και κακάο για τη φόρμα
Για τη γέμιση Φιστικοβούτυρο
200 γρ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρ. φιστικοβούτυρο απαλό
80 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 αυγό
25 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
Για το σερβίρισμα
100 γρ. φιστίκι
2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.σ. νερό
150 γρ. λευκή κουβερτούρα λιωμένη

Εκτέλεση

Σε κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε για 4-5 λεπτά μέχρι να αφρατέψει.
Ρίχνουμε τα αυγά λίγο-λίγο συνεχίζοντας το χτύπημα.
Προσθέτουμε το αλεύρι που φουσκώνει.
Μόλις ομογενοποιηθούν ρίχνουμε το κακάο, συνεχίζουμε το χτύπημα και στη συνέχεια προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και το αλάτι.
Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε.
Τοποθετούμε το μισό μείγμα σε μια βουτυροκακαομενη φόρμα για κέικ.
Βάζουμε όλη τη γέμιση μας από το φυστικοβούτυρο με ένα κουτάλι και βάζουμε και το υπόλοιπο μείγμα μας από πάνω.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 170 C για περίπου 1 ώρα και 15’
Βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει για 10-15 λεπτά και ξεφορμάρουμε.
Σερβίρουμε με μπόλικη λιωμένη λευκή κουβερτούρα και τα καραμελωμένα φυστίκια.
Για τη γέμιση Φιστικοβούτυρο
Σε ένα μπολ βάζουμε το τυρί κρέμα, το φυστικοβούτυρο, τη ζάχαρη, το αβγό, το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα καλά για να διαλυθεί η ζάχαρη και να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Για τα καραμελωμένα φιστίκια
Σε ένα τηγάνι βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό και με το που αρχίσει να λιώνει η ζάχαρη, προσθέτουμε τα φιστίκια και περιμένουμε να γίνει μια καραμέλα αλλά να μην μας καεί και πικρίσει.
Αφαιρούμε σε ταψάκι με λαδόκολλα, ψήνουμε 5 λεπτά στους 170 βαθμούς στον αέρα και αφήνουμε να κρυώσουν για 20 λεπτά.
Ψιλοκόβουμε και στολίζουμε το κέικ μας πριν το σερβίρουμε.
1_tfxvkz3i
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top