Μάτι: Ο άνθρωπος που πέταξε την καρέκλα στη δίκη ξέσπασε στο Star

«Ήταν η πρώτη φορά που ακούστηκε η φράση "Εγώ αναλαμβάνω την ευθύνη"»

Όσα είπε ο φίλος συγγενή θύματος για την ενέργειά του να πετάξει μια καρέκλα προς κατηγορούμενο, μετά την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης / Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Ξεχείλισε η οργή των συγγενών των 104 νεκρών από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, μετά τη σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου, στο φινάλε της πολύκροτης ακροαματικής διαδικασίας. 

Ξέσπασαν συγγενείς των θυμάτων μετά την απόφαση για το Μάτι - Δείτε βίντεο

Οι κατηγορούμενοι ήταν μόνο έξι, ανώτερα στελέχη της Πυροσβεστικής, καταδικάστηκαν, αλλά κανείς εξ αυτών δε θα πάει ούτε μια μέρα φυλακή, καθώς οι ποινές τους είναι χρηματικά εξαγοράσιμες. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, οι συγγενείς ξέσπασαν μέσα στη δικαστική αίθουσα, εκτοξεύοντας κατηγορίες στην έδρα, ενώ κάποιος πέταξε και μια καρέκλα στον άλλοτε υπαρχηγό της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλο.

Ελεύθεροι οι καταδικασθέντες για το Μάτι - «Ξεφτίλες», φώναζαν οι συγγενείς

Ο άνθρωπος που προέβη σε αυτή την ενέργεια, φίλος συγγενή θύματος, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και τον Βαγγέλη Γκούμα και εξήγησε γιατί το έκανε: 

«Με το που είπε "λύεται η συνεδρίασις" η πρόεδρος, σηκώθηκαν αυτοί και φύγανε και πήρα εγώ την καρέκλα και την πέταξα. Δυστυχώς με κατάλαβαν κάποιοι αστυνομικοί και την απέκρουσαν, δεν έφτασε δηλαδή τον στόχο της.. Είπα, όμως, ότι αναλαμβάνω την ευθύνη μου για την πράξη μου. Και είναι η πρώτη φορά που ακούστηκε σε αυτή την αίθουσα "αναλαμβάνω την ευθύνη"», δήλωσε o Άγγελος Κοντοθάνος και πρόσθεσε:

«Επίσης, ζήτησα συγνώμη από όσους περίμενα κάτι παραπάνω, κάτι πιο δυνατό, ίσως ή να βρω τον στόχο μου, γιατί ούτε η λέξη, "ζητάω συγγνώμη" έχει ακουστεί σε αυτή την αίθουσα».

Ποιος είναι ο άνδρας που πέταξε την καρέκλα στη δίκη για το Μάτι

Μάτι: Οι ένοχοι δε θα μπουν φυλακή

Από τους 21 κατηγορούμενους, οι έξι κρίθηκαν ένοχοι για τη φονική πυρκαγιά που στοίχισε τη ζωή σε 104 ανθρώπους και τους επιβλήθηκαν οι ποινές: 

  • Στον Σωτήρη Τερζούδη, πρώην Αρχηγό της Πυροσβεστικής επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης, 111 έτη  

  • Στον πρώην υπαρχηγό Βασίλη Ματθαιόπουλο, 15 έτη 
  • Στον Ιωάννη Φωστιέρη, στον τότε Διοικητή του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων, 111 έτη  
  • Στον Χαράλαμπο Χιώνη, πρώην Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής,  111 έτη 
  • Στον Νίκο Παναγιώτοπουλο, Διοικητή της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών , 111 έτη 
  • Και τρία χρόνια στον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, τον κάτοικο που φέρεται να έβαλε την πυρκαγιά. 

Όμως, από τους κατηγορούμενους δεν θα μπει κανείς φυλακή. Εκτιτέα είναι μόνο τα πέντε έτη και είναι εξαγοράσιμα προς 10 ευρώ την ημέρα.  

Οι κατηγορούμενοι φυγαδεύτηκαν για να γλιτώσουν από την οργή των συγγενών των θυμάτων.  

15 κατηγορούμενοι κρίθηκαν αθώοι, ανάμεσά τους ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης,  η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου και ο τότε δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης. 

Μετά τις εξελίξεις αυτές η πρόεδρος του Αρείου Πάγου ζήτησε επίσπευση της καθαρογραφής της δικαστικής απόφασης για το Μάτι, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος παραγραφής όλων των αδικημάτων.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top