Ορεινή Αρκαδία: 3+1 παραμυθένια χωριά που πρέπει να επισκεφτείς!

Μοναδική φύση, ζεστή φιλοξενία, καταπληκτικό φαγητό

Απόδραση στην ορεινή Αρκαδία / βίντεο open

Ονειρεύεστε μία απόδραση σε κοντινό προορισμό από την Αθήνα, όπου θα έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε τη φύση, να γευτείτε υπέροχες συνταγές από τοπικά προϊόντα, να μείνετε σε παραδοσιακούς ξενώνες και να δείτε υπέροχα αξιοθεάτα; Εμείς σας προτείνουμε, όχι ένα, αλλά τέσσερα πανέμορφα χωριά που βρίσκονται στην ορεινή Αρκαδία, όπου θα περάσετε ένα παραμυθένιο διήμερο: Κάντε μία εκδρομή στη δημοφιλή Δημητσάνα, την καταπράσινη Βυτίνα, την αρχοντική Στεμνίτσα και τη «μεσαιωνική» Καρύταινα.

Δημητσάνα: Σαββατοκύριακο στο πιο δημοφιλές χωριό της ορεινής Αρκαδίας

Τα χωριά της ορεινής Αρκαδίας βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από την Αθήνα (μόλις 2 ωρες) και γι'αυτό αποτελούν must προορισμό για όσους επιζητούν ένα χαλαρωτικό Σαββατοκύριακο και απόδραση στη φύση. Όλη η περιοχή φημίζεται για το υπέροχο φυσικό περιβάλλον, την ιστορία, τον πολιτισμό και τη γευστική παραδοσιακή κουζίνα της. Ανακαλύψτε την!

Σαββατοκύριακο στη Δημητσάνα

Μία απόδραση στη Δημητσάνα θα σας αφήσει με τις καλύτερες εντυπώσεις και σίγουρα θα θέλετε να την επισκεφθείτε ξανά πολύ σύντομα! Βρίσκεται σε υψόμετρο 946 μέτρων, σε μία λοφοράχη στις πλαγιές του Μαινάλου και προσφέρει εκπληκτική θέα που φτάνει ως τον Ταΰγετο, ενώ ο ποταμός Λούσιος, ο οποίος βρίσκεται κυριολεκτικά στα πόδια του πανέμορφου αυτού χωριού, ολοκληρώνει μαγικά το σκηνικό.

Δεν είναι τυχαίο που η Δημητσάνα είναι γνωστή ως το στολίδι της Αρκαδίας. 

  • Περιηγηθείτε στα γραφικά σοκάκια του χωριού, αγοράστε τοπικά προϊόντα στα παραδοσιακά μαγαζιά και πιείτε τον καφέ σας με θέα το φαράγγι του Λούσιου και τις καταπράσινες πλαγιές του Μαινάλου
  • Εάν επισκεφθείτε το Μουσείο Υδροκίνησης, σας περιμένει μία υπέροχη έκπληξη, αφού θα βρεθείτε σε μια καταπράσινη έκταση με τρεχούμενα νερά και θα μάθετε την ιστορία και τη χρήση ενός νερόμυλου κ.ά.

  • Εάν σας αρέσει να περπατάτε στη φύση, τότε σίγουρα θα πρέπει να κάνετε την εντυπωσιακή διαδρομή του μονοπατιού του Μαινάλου, το οποίο συνδέει τη Δημητσάνα με το Ζυγοβίστι. Η θέα στον ποταμό Λούσιο και τα γύρω χωριά θα σας αφήσει άφωνους 
  • Εάν την παραπάνω πρόταση τη βρήκατε δελεαστική, τότε πρέπει οπωσδήποτε να περπατήσετε στο φαράγγι του Λούσιου, το οποίο έπειτα από 9 χιλιόμετρα καταλήγει στην Αρχαία Γόρτυνα. Το μονοπάτι είναι εκπληκτικό, κινείται σχεδόν συνέχεια παράλληλα με το ποτάμι και περνά από τα δύο εντυπωσιακά μοναστήρια που είναι χτισμένα μέσα στο φαράγγι, τη Μονή Φιλοσόφου και τη Μονή Προδρόμου.

25η Μαρτίου: 2+1 πανέμορφα μέρη για το ιδανικό τριήμερο

Ρομαντική εκδρομή στη Βυτίνα

Η Βυτίνα αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα χωριά της ορεινής Αρκαδίας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.033 μέτρων, μέσα σε ένα καταπράσινο σημείο στο Μαίναλο, γεμάτο με πεύκα, έλατα και καστανιές. Πρόκειται για έναν καθαρά παραδοσιακό οικισμό, με αυξημένη τουριστική κίνηση κυρίως τους χειμερινούς μήνες.

  • Περπατήστε στον «δρόμο της αγάπης», το παραμυθένιο μονοπάτι που κερδίζει τις εντυπώσεις. Πρόκειται για έναν πολύ ρομαντικό δρόμο περιστοιχισμένο από δέντρα. Εκεί σίγουρα θα βγάλετε μοναδικές φωτογραφίες

  • Κατευθυνθείτε προς την πλατεία της Βυτίνας και θαυμάστε την πετρόκτιστη εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα
  • Επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο, είναι αρετά εντυπωσιακό
  • Αν είστε λάτρεις της περιπέτειας, τότε σας προτείνουμε να περάσετε το φαράγγι του Λούσιου ή να ανεβείτε τις πλαγιές του Μαινάλου προς το οροπέδιο της Οστρακίνας και το Χιονοδρομικό Κέντρο
  • Μην αμελήσετε να προμηθευτείτε με τοπικά προϊόντα της περιοχής, όπως μέλι, ζυμαρικά, καρύδια, βότανα και ρακόμελο.

Αξέχαστες διακοπές στη Στεμνίτσα

Η Στεμνίτσα, η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, χαρακτηρίζεται για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της, τα επιβλητικά αρχοντικά, τις εντυπωσιακές βυζαντινές εκκλησίες, τα γραφικά καλντερίμια και τα πέτρινα κεφαλόβρυσα, ενώ οι κάτοικοί της φημίζονται για τις δεξιότητές τους στην κατασκευή κοσμημάτων. 

  • Απολάυστε τον καφέ σας στην πλατεία του χωριού και θαυμάστε το επιβλητικό καμπαναριό του Aγίου Γεωργίου, χτισμένο το 1877 από λευκή πελεκητή πέτρα
  • Επισκεφθείτε το Λαογραφικό Mουσείο, που στεγάζεται στο αρχοντικό Xατζή
  • Εάν σας αρέσουν τα κοσμήματα, στη Στεμνίτσα θα βρείτε μοναδικά κομμάτια από λεπτοδουλεμένα κοσμήματα και ασημοκέντητες εικόνες

Διακοπές με τον σκύλο μας στα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας

Ανακαλύψτε τη γοητευτική Καρύταινα

Η Καρύταινα έχει χαρακτηριστεί ως το «Τολέδο» της Ελλάδας, ενώ σήμα κατατεθέν του χωριού είναι τα ιδιαίτερα πέτρινα σπίτια, οι βυζαντινές εκκλησίες και τα σπάνιας ομορφιάς καλντερίμια. Πρόκειται για ένα μεσαιωνικό χωριό, βγαλμένο από παραμύθι, που σε ταξιδεύει στον χρόνο.

  • Επισκεφθείτε το επιβλητικό του κάστρο στην κορυφή του χωριού, ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Καρύταινας. Το μήκος του ξεπερνά τα 110 μέτρα και το πλάτος του τα 40, ενώ τα τείχη του φτάνουν σε ύψος μέχρι τα 7 μέτρα και σε πλάτος μέχρι τα 2!

  • Όσοι αγαπάτε τηνπεριπέτεια και σας αρέσουν οι δραστηριότητες, μπορείτε να κάνετε ράφτινγκ στον Αλφειό και τον Λούσιο
  • Δείτε από κοντά τα δύο φημισμένα παραδοσιακά γεφύρια, τα οποία βρίσκονται στον οικισμό. Ο λόγος για το γεφύρι του Κούκου και το γεφύρι της Καρύταινας, που αξίζει να τα επισκεφθείτε
  • Θαυμάστε τις εκκλησίες με τις σπάνιες βυζαντινές αγιογραφίες, όπως είναι η Εκκλησία του Αγίου Νικολάου που χτίστηκε τον 13ο αιώνα και η Εκκλησία της Παναγιάς στο κάστρο, χτισμένη μεταξύ 11ου με 12ου αιώνα.

Διαμονή και φαγητό

Όλη η περιοχή προσφέρει υπέροχη και ζεστή φιλοξενία, ενώ οι πετρόχτιστοι ξενώνες και τα παραδοσιακά ενοικιαζόμενα δωμάτια θα ικανοποιήσουν όλα τα γούστα και όλα τα βαλάντια. 

Εάν θέλετε να γευτείτε τοπικές γεύσεις, τότε μην παραλείψετε να δοκιμάσετε προβατίνα στη λαδόκολλα, κόκκορα με χυλοπίτες, αγριογούρουνο στον φούρνο με κονιάκ, αρνάκι λαδορίγανη, χορτόπιτα ψημένη στον ξυλόφουρνο και παστό χοιρινό με αυγά. 

Πώς θα πάτε στην ορεινή Αρκαδία

Η απόσταση Αθήνα - ορεινή Αρκαδία είναι γύρω στα 200 χιλιόμετρα και θα χρειαστείτε περίπου 2,5 ώρες για να πάτε οδικώς. Οδηγήστε στην εθνική οδό Αθηνών-Τριπόλεως και λίγα χιλιόμετρα μετά τη σήραγγα του Αρτεμισίου στρίψτε δεξιά για Μαντινεία, Λεβίδι και Βυτίνα.

Από Θεσσαλονίκη θα χρειαστεί να διανύσετε 690 χλμ και το ταξίδι σας θα διαρκέσει περίπου 7 ώρες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top