Καστοριά: Ένα τριήμερο στην πόλη με την υπέροχη λίμνη

Τι θα κάνετε, τι θα δείτε, πού θα μείνετε, πώς θα πάτε

Καστοριά: Ξενάγηση εν πλω στην πανέμορφη λίμνη / βίντεο ΕΡΤ3

Η Καστοριά αποτελεί έναν από τους πιο ιδανικούς χειμερινούς προορισμούς για διακοπές, αφού είναι μαγικά... τοποθετημένη δίπλα στη λίμνη της Ορεστιάδας ή αλλιώς λίμνη της Καστοριάς. Είναι ένα μέρος το οποίο θέλεις να επισκεφτείς ξανά και ξανά, αφού μπορείς να το απολαύσεις με τα πόδια, με το ποδήλατο ή το αυτοκίνητο ό,τι καιρό και εάν έχει.

Λίμνη Πλαστήρα: Διήμερη εκδρομή για τα Θεοφάνεια στο στολίδι της Θεσσαλίας

Η πόλη, η οποία είναι χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε χερσόνησο, καθρεφτίζει τη γαλήνια ομορφιά της στα νερά της υπέροχης λίμνης Ορεστιάδας, μία τεράστια λίμνη που μοιάζει με θάλασσα. Η λίμνη της Καστοριάς βρίσκεται σε υψόμετρο 630 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και είναι η 11η σε μέγεθος στην Ελλάδα.

Τον χειμώνα, όταν παγώνει η λίμνη, το τοπίο μεταμορφώνεται μαγικά και ο χρόνος σταματά. Και όταν η λίμνη ντυθεί με την ομίχλη, η τοποθεσία σου κόβει την ανάσα.

Καστοριά: Πού θα πας - Τι θα κάνεις

Η Καστοριά, στην οποία κατοικούν μόνο 8.500 κάτοικοι, είναι μία πόλη που αναπνέει, και επικεντρώνεται με σεβασμό στο μοναδικό φυσικό της περιβάλλον. Στη μαγική αυτή πόλη μπορείτε να κάνετε και να δείτε πολλά:

  • Περιηγηθείτε στα πετρόκτιστα δρομάκια των παραδοσιακών οικισμών της περιοχής, Ντολτσό και Απόζαρι και θαυμάστε την ξεχωριστή μακεδονίτικη αρχιτεκτονική και τα περίφημα ανακαινισμένα αρχοντικά.
  • Θα εντυπωσιαστείτε από τις πανέμορφες βυζαντινές εκκλησίες, που χρονολογούνται από τον 11ο αιώνα, οι οποίες αποτελούν μέρος ενός υπαίθριου αστικού μουσείου που χαρίζεται απλόχερα σε κάθε επισκέπτη. 
  • Ντυθείτε ζεστά και απολαύστε τη βόλτα σας στη Λίμνη Ορεστιάδα ή αλλιώς λίμνη της Καστοριάς. Η εντυπωσιακή θέα σίγουρα θα σας αποζημιώσει από το κρύο. 
  • Εάν και και μικρότερο συγκριτικά με άλλα σπήλαια της χώρας μας, το Σπήλαιο του Δράκου είναι αρκετά εντυπωσιακό, με πλούσιο διάκοσμο και σας περιμένει να το επισκεφθείτε.

Καρπενήσι: Πρωτοχρονιάτικες διακοπές στο διαμάντι της Ευρυτανίας

  • Μονή Μαυριώτισσας: Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό μοναστήρι δίπλα στη λίμνη που δεν πρέπει να παραλέψετε να επισκεφθείτε ταξιδεύοντας στην πανέμορφη πόλη της Καστοριάς.
  • Επισκεφθείτε το Λαογραφικό μουσείο και κάντε ένα ανεπανάληπτο ταξίδι στο παρελθόν, ανακαλύπτοντας πτυχές της ελληνικής ιστορίας.
  • Μία βόλτα στο Μουσείο κέρινων ομοιομάτων Μαυροχωρίου θα σας εντυπωσιάσει. Μία ιδανική πρόταση για όλη την οικογένεια.
  • Περπατήστε (ή μεταβείτε με το ΙΧ) έως το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και απολαύστε την πανοραμική θέα της πόλης και της λίμνης, καθώς και των μεγάλων βουνών (Γράμμο και Βίτσι) που την περιβάλλουν. Πρόκειται για το «μπαλκόνι» της Καστοριάς.
  • Εάν αποφασίσετε να πάτε φέτος τα Θεοφάνεια στην Καστοριά, μείνετε σίγουρα έως τα «Ραγκουτσάρια», το τοπικό έθιμο που γιορτάζεται από τις 6 έως τις 8 Ιανουαρίου. Το καρναβάλι της Καστοριάς υπόσχεται πολύ χορό, ξεφάντωμα, μουσική υπό τους ήχους παραδοσιακών χάλκινων οργάνων και άφθονο κρασί! 

Μαγική Χριστουγεννιάτικη απόδραση στα επιβλητικά Μετέωρα

Ραγκουτσάρια

Πρόκειται για ένα 3ήμερο καρναβαλικών εκδηλώσεων στην πόλη της Καστοριάς, από τις 6 έως τις 8 Ιανουαρίου. Είναι ένα έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων και αποτελεί αναβίωση των αρχαίων διονυσιακών τελετών.

Τα «Ραγκουτσάρια» αρχίζουν στις 6 Ιανουαρίου, την ημέρα των Θεοφανείων, μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα. Η πόλη της Καστοριάς αποκτά ξεχωριστό χρώμα, ενώ μεταμφιεσμένοι άνδρες και γυναίκες, μικροί και μεγάλοι οργανώνονται σε «μπουλούκια», το καθένα με τη δική του παραδοσιακή ορχήστρα, και γλεντούν στους δρόμους της Καστοριάς.

Το έθιμο κορυφώνεται στις 8 Ιανουαρίου, την Πατερίστα, όπως τη λένε οι ντόπιοι, ημέρα του εορτασμού της Αγίας Δομινίκης, με τη μεγάλη παρέλαση των καρναβαλιστών.

Μέτσοβο: Χριστουγεννιάτικες διακοπές στο πέτρινο διαμάντι των Ιωαννίνων

Πού θα μείνεις - τι θα φας

Εάν αναρωτιέστε πού θα μείνετε στην Καστοριά, οι επιλογές για διαμονή είναι άφθονες, ικανοποιώντας όλα τα βαλάντια. Από παραδοσιακούς ξενώνες με τζάκι και ενοικιαζόμενα δωμάτια και κατοικίες, έως πολυτελή ξενοδοχεία με spa, για να επιλέξετε το ιδανικό για τις διακοπές σας.

Η Καστοριά προσφέρει καταλύμματα τόσο εντός της πόλης όσο και σε οικισμούς γύρω από αυτή, για να εξυπηρετήσει όλους τους επισκέπτες.

Το φαγητό της Καστοριάς είναι απλώς, θεϊκό! Δοκιμάστε υπέροχα κεφτεδάκια της γιαγιάς, αγριογούρουνο με πουρέ, μοσχαρίσια μάγουλα,  ψαρονέφρι με δαμάσκηνα, καραμελωμένη πανσέτα, τσιγγάνικο ψαρονέφρι, καπνιστή πέστροφα και λουκάνικο με πράσο, κατσικίσιο κορμό, αρνίσια παϊδάκια, ψαρονέφρι με μανιτάρια, παϊδάκια με σάλτσα χαρουπόμελου, κοτόπουλο με κυδώνια, τηγανιά με μανιτάρια, υπέροχο κρασί και φυσικά σπιτικά γλυκά.

Καλάβρυτα: Χριστουγεννιάτικες διακοπές στη μαγευτική φύση

Καστοριά: Πώς θα πας

Εάν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο, η απόσταση Από Αθήνα για Καστοριά είναι 565 χλμ (περίπου 5 ώρες οδήγηση), ενώ από Θεσσαλονίκη θα χρειαστεί να διανύσετε 190 χλμ, δηλαδή, 2 ώρες οδήγηση περίπου.

Μπορείτε να πάτε αεροπορικώς, αφού το αεροδρόμιο της πόλης βρίσκεται στο Άργος Ορεστικό, μόλις 15 χιλιόμετρα από το κέντρο της Καστοριάς.

Επίσης, υπάρχει και η επιλογή του ΚΤΕΛ ή το ταξίδι στην Καστοριά με το τρένο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top