Υποχωρεί η στάθμη του νερού στον Πηνειό - Σοβαρά προβλήματα στη Θεσσαλία

Τεράστιες εκτάσεις και σπίτια είναι βυθισμένα στο νερό και τη λάσπη

Η κακοκαιρία «Daniel» κατάπιε ολόκληρα χωριά - Αυτοψία στις πλημμυρισμένες περιοχές/ Αλήθειες με τη Ζήνα

H στάθμη του νερού στον Πηνειό δείχνει να υποχωρεί, θετικό στοιχείο για τις περιοχές της Θεσσαλίας που έχουν πληγεί από τα πλημμυρικά φαινόμενα που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel». Ειδικότερα, υπολογίζεται κάτω από τα 9 μέτρα, σημείο που είναι άνω του ορίου, αλλά τουλάχιστον δείχνει σημεία πτώσης. 

«Στα 10 μέτρα η στάθμη του Πηνειού» - Κινδυνεύει να πλημμυρίσει η Λάρισα

Ωστόσο, η κατάσταση στα χωριά του νόμου παραμένει πολύ δύσκολη, με τεράστιες εκτάσεις και σπίτια να είναι βυθισμένα στο νερό και τη λάσπη. Στην πόλη της Λάρισας και στις συνοικίες που είναι πλημμυρισμένες, η στάθμη του νερού είναι σταθερή, με τις καταστροφές να είναι μεγάλες.

https://www.star.gr/eidiseis/ellada/633960/kindyneyei-h-larisa-sta-10m-h-stathmh-ston-phneio

Eικόνα από την πλημμυρισμένη Γιάννουλη Λάρισας/ ΙΝΤΙΜΕ Λιάκος Γιάννης

Παράλληλα εντοπίζεται και σοβαρό υγειονομικό ζήτημα στις εν λόγω περιοχές, με την ρύπανση ακόμη και στον υδροφόρο ορίζοντα να είναι μεγάλη.

Καταγγελία: Κολύμπησε για να βοηθήσει ανθρώπους και μολύνθηκε από το νερό

Πρόβλημα δημιουργείται πλέον, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στο οδικό δίκτυο του νομού, και για όσους θα χρειαστούν άμεση νοσοκομειακή περίθαλψη και διαμένουν σε χωριά της επαρχίας.

Eικόνα από την πλημμυρισμένη Γιάννουλη Λάρισας/ ΙΝΤΙΜΕ Λιάκος Γιάννης

Eικόνα από την πλημμυρισμένη Γιάννουλη Λάρισας/ ΙΝΤΙΜΕ Λιάκος Γιάννης

Οι νεκροί από την κακοκαιρία έφθασαν στους 15 και συνεχίζουν να αγνοούνται δύο άτομα , ένα ζευγάρι Αυστριακών.

Μαγνησία: Μέρα και νύχτα δουλεύουν τα μηχανήματα της Περιφέρειας και του Στρατού για να ανοίξουν τους δρόμους

Μέρα και νύχτα δουλεύουν τα μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Στρατού προκειμένου να δοθεί πρόσβαση στα χωριά της ανατολικής Μαγνησίας που αποκλείστηκαν λόγω ολοκληρωτικών διατομών των δρόμων που προκάλεσε η πρωτοφανής κακοκαιρία.

Σε περισσότερα από 22 ορεινά αλλά και παραθαλάσσια χωριά της ανατολικής πλευράς της Μαγνησίας που χτυπήθηκαν από τον «Daniel» έχει δοθεί ήδη πρόσβαση και αυτή την ώρα συνεχίζονται οι εργασίες προκειμένου να αποκατασταθεί και η σύνδεση με το Πουρί Πηλίου.

Παράλληλα ο Στρατός εγκαθιστά γέφυρες τύπου Belley, όπως αυτή που τοποθέτησε στα Καλά Νέρα προκειμένου να λυθεί προσωρινά το πρόβλημα της οδικής σύνδεσης των χωριών της περιοχής.

Κακοκαιρία Daniel: Έχουν πραγματοποιηθεί 4.506 διασώσεις

Aπό την Τρίτη 5/9 έως σήμερα Δευτέρα 11/9 στις 11:00, η Πυροσβεστική έχει λάβει 10.493 κλήσεις, για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων, ενώ μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν πραγματοποιηθεί 4.506 διασώσεις - απομακρύνσεις ατόμων που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία.

Συγκεκριμένα, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 8.161 κλήσεις, εκ των οποίων:

  • στη Μαγνησία, 2.422 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 905 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 634 άτομα
  • στη Λάρισα 2.654 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 405 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 1.297 άτομα
  • στην Καρδίτσα, 1.790 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 500 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 890 άτομα
  • στα Τρίκαλα, 1.175 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 298 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 665 άτομα
  • στη Σκιάθο, 120 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 28 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 35 άτομα

Συλλήψεις σε Τρίκαλα και Βόλο για κλοπές στις πληγείσες περιοχές

Η Ελληνική Αστυνομία συνεχίζει εντατικά τις περιπολίες και τη δράση της για την προστασία των ιδιοκτησιών στις πληγείσες περιοχές, των οποίων οι κάτοχοι έχουν απομακρυνθεί ή αδυνατούν να τις προσεγγίσουν.

Στο πλαίσιο αυτό, χθες, συνελήφθησαν τέσσερα άτομα σε Βόλο και Τρίκαλα, για περιστατικά κλοπών.

Οι δράστες αφαίρεσαν, έξω από πληγείσες οικίες, στην πρώτη περίπτωση δύο ηλεκτρικές συσκευές, και στη δεύτερη ένα κρεβάτι.

Δωρεάν διέλευση στα διόδια της Ιόνιας Οδού και στον Ε65

Η δωρεάν διέλευση οχημάτων από τα διόδια κατά μήκος της Ιόνιας Οδού και του αυτοκινητοδρόμου Ε65 μέχρι και την Τετάρτη στις 6 π.μ. αποφασίστηκε ύστερα από νέα εντολή του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα και του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Υποδομές, Νίκου Ταχιάου.

Υπενθυμίζεται ότι, λόγω των επιπτώσεων της κακοκαιρίας, έχει ήδη παραταθεί έως την Τετάρτη στις 6 π.μ., η δωρεάν  διέλευση των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από τα διόδια στη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου και στη διασταύρωση της Εγνατίας Οδού με την  Ιόνια Οδό.

Οι παραχωρησιούχοι οφείλουν να τηρήσουν αρχείο με αναλυτική καταγραφή των διελεύσεων. Το κόστος θα αναλάβει το Δημόσιο, δυνάμει των Συμβάσεων Παραχώρησης, ενώ θα ακολουθήσει νέα ενημέρωση εάν απαιτηθεί τυχόν παράταση του έκτακτου αυτού μέτρου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top