«Κίνημα της Πετσέτας»: Πρώτη νίκη στην Πάρο – Ξηλώθηκαν ξαπλώστρες

Δυναμικές πρωτοβουλίες πολιτών και σε άλλες περιοχές

Ο αγώνας του «Κινήματος της Πετσέτας» για ελεύθερες παραλίες έφερε την πρώτη μεγάλη νίκη στην Πάρο

Στη μικρή Σάντα Μαρία ομπρέλες και ξαπλώστρες ξηλώθηκαν από τη μισή παραλία, η οποία, έστω και κατά το ήμισυ, είναι πλέον προσβάσιμη σε όλους τους λουόμενους. 

Στο φως δεκάδες αυθαιρεσίες στις παραλίες των νησιών   

Χρήστης του Facebook γνωστοποίησε χθες την είδηση της απελευθέρωσης της παραλίας μέσω Facebook, κοινοποιώντας φωτογραφίες στην ομάδα «Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες».

Η παραλία της μικρής Σάντα Μαρίας που «απελευθερώθηκε» από τις ξαπλώστρες κατά το ήμισυ

Η παραλία της μικρής Σάντα Μαρίας που «απελευθερώθηκε» από τις ξαπλώστρες κατά το ήμισυ

To «Κίνημα της Πετσέτας» ξεκίνησε τις διαμαρτυρίες για την κατάληψη των παραλιών με ξαπλώστρες από την Πάρο κι έχει εξαπλωθεί και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων και όχι μόνο. 

Η πρώτη νίκη του Κινήματος Της Πετσέτας στην Πάρο είναι γεγονός - Ξηλώθηκαν ξαπλώστρες από τη μικρή Σάντα Μαρία

Η πρώτη νίκη του Κινήματος Της Πετσέτας στην Πάρο είναι γεγονός - Ξηλώθηκαν ξαπλώστρες από τη μικρή Σάντα Μαρία

Οι πολίτες κατήγγειλαν τις καταχρηστικές πρακτικές από επιχειρηματίες, οι οποίοι είχαν καταλάβει παράνομα τις παραλίες του νησιού με ξαπλώστρες και ομπρέλες που τις χρεώνουν μέχρι και 120 ευρώ. 

Οι κινητοποιήσεις των πολιτών στην Πάρο έφεραν αποτέλεσμα και προκάλεσαν την παρέμβαση κυβέρνησης και δικαιοσύνης

Οι κινητοποιήσεις των πολιτών στην Πάρο έφεραν αποτέλεσμα και προκάλεσαν την παρέμβαση κυβέρνησης και δικαιοσύνης

Το «Κίνημα της Πετσέτας» εξαπλώνεται

Παρόμοιες δράσεις γίνονται επίσης στη Σέριφο, τη Νάξο και σε άλλες περιοχές.

Από την παραλία στη Νέα Πέραμο απομακρύνθηκαν ομπρέλες και ξαπλώστρες. Σύμφωνα με το proininews.gr η επιχείρηση του Δήμου Παγγαίου ξεκίνησε χαράματα, για την απομάκρυνσή τους, σε μια παραλιακή έκταση από την κατοικία του Δεσπότη μέχρι το κέντρο αναψυχής των αξιωματικών.

H παραλία της Πλάκας στη Νάξο έχει καταληφθεί από ομπρέλες και ξαπλώστρες με τους πολίτες να διαμαρτύρονται κι εκεί γι' αυτήν την κατάσταση

H παραλία της Πλάκας στη Νάξο έχει καταληφθεί από ομπρέλες και ξαπλώστρες με τους πολίτες να διαμαρτύρονται κι εκεί γι' αυτήν την κατάσταση

Στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας Σύρου έκαναν αυτοψίες, διαπίστωσαν σημαντικές παραβάσεις και προχώρησαν άμεσα στην έκδοση πρωτοκόλλων απομάκρυνσης από παραλίες.

Αγώνα για ελεύθερες παραλίες, δίνουν και οι κάτοικοι της Κέρκυρας. 

«Δεν υπάρχει κάποια ελεγκτική αρχή να τους σταματήσει» λέει η πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Δασίας, Αγγελική Φαϊτά.

Στη Σέριφο, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο τουρισμού, Στέλιο Λιβάνιο, παρά την εισαγγελική παρέμβαση για beach bar που λειτουργούσε παράνομα, ο κόσμος που πήγε για μπάνιο είδε συρματοπλέγματα.

Μάλιστα, οδηγήθηκε στο αυτόφωρο ο ίδιος ο δήμαρχος Σερίφου που είχε σφραγίσει το κατάστημα μετά από δικαστική απόφαση την περασμένη Τετάρτη μετά από μήνυση της επιχείρησης εναντίον του για παράβαση καθήκοντος.

«Κίνημα της Πετσέτας»: Καταγγελίες για απειλές από μπράβους

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών Για Ελεύθερες Παραλίες Πάρου, Χρήστος Γεωργούσης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, αποκάλυψε ότι ο ίδιος έχει δεχθεί απειλές από μπράβους επιχειρηματιών που έχουν καταλάβει παράνομα τις παραλίες. 

Το «Κίνημα της Πετσέτας» εξαπλώνεται – Διεκδικεί ελεύθερες παραλίες

«Με έχουν διώξει. Πήγα να κολυμπήσω και με έστειλαν στα βράχια και σε μια παραλία που δεν πληροί τις προϋποθέσεις να νοικιάζεται γιατί είναι δύο μέτρα. Ορισμένοι είχαν διάφορους σωματοφύλακες εκεί» ανέφερε.

Το «Κίνημα της Πετσέτας» προκάλεσε εισαγγελική παρέμβαση

Οι καταγγελίες των πολιτών προκάλεσαν την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνης, η οποία απέστειλε στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου, Ολυμπία Λαμπροπούλου παραγγελία για τη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας αναφορικά με τις καταγγελίες του δημάρχου Σερίφου, Κωνσταντίνου Ρεβίνθη, για τη συνέχιση της λειτουργίας επιχείρησης στην παραλία Γάνεμα, παρότι έχει σφραγιστεί.

Ο Δήμος Σερίφου είχε καταγγείλει ότι επιχείρηση λειτουργεί παράνομα, με αυθαίρετα κτίσματα και χωρίς άδεια χρήσης παραλίας. 

«Προχωράς ως δήμος σε σφράγιση του καταστήματος και το βλέπεις ξανά ανοιχτό και κάποιες δημόσιες υπηρεσίες βρίσκονται σε παρατεταμένες διακοπές. Εμείς θα κάνουμε το χρέος μας για το νησί, πάντα απέναντι στα συμφέροντα», είχε δηλώσει.

Καταγγελίες είχαν γίνει και για κατάληψη τμημάτων αιγιαλού στην Πάρο και την παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης στη θάλασσα με την ανώτατη εισαγγελική λειτουργό, να υπενθυμίζει ότι πρέπει να εφαρμόζεται η εγκύκλιος υπ' αριθμ. 10/2023 του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου, σχετικά με τη διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης στις παραλίες.

Χατζηδάκης: «Θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα»

Χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ, Κ. Χατζηδάκης έστειλε μήνυμα μηδενικής ανοχής από την κυβέρνηση στο ζήτημα των παραλιών. 

Χατζηδάκης για ξαπλώστρες στις παραλίες: Δε θα χαριστούμε σε κανέναν

Έδωσε μάλιστα εντολή για εντατικούς ελέγχους στις παραλίες με στόχο τη διασφάλιση των όρων που προβλέπονται στις συμβάσεις παραχώρησης και για την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων όπου υπάρχουν παραβάσεις. 

Οι έλεγχοι αυτοί, είτε αυτεπάγγελτα είτε ύστερα από καταγγελίες που υποβάλλουν οι πολίτες, θα ενταθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου, προκειμένου να γίνονται σεβαστοί οι όροι των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με τις επιχειρήσεις, να διασφαλίζεται η πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες, σύμφωνα με τους κανόνες του Συντάγματος, και να προστατεύεται η εικόνα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

«Σε κάθε περίπτωση, απόφασή μας είναι να τηρηθεί η νομιμότητα στις παραχωρημένες από το Δημόσιο παραλίες και να τηρηθούν στο ακέραιο οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί. Κάθε παραβίαση της νομιμότητας θα μας βρει απέναντι», δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης.
 

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top