Το «Κίνημα της Πετσέτας» εξαπλώνεται – Διεκδικεί ελεύθερες παραλίες

Προκάλεσε μέχρι και την παρέμβαση του Αρείου Πάγου

Το «Κίνημα της Πετσέτας» που ξεκίνησε από πολίτες της Πάρου, οι οποίοι καταγγέλλουν την αυθαίρετη και παράνομη κατάληψη των παραλιών, εξαπλώνεται και σε άλλα νησιά και όχι μόνο. Είναι τέτοια μάλιστα η δυναμική του που η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε να γίνει έρευνα και να διαπιστωθεί τι συμβαίνει στις παραλίες της Πάρου και της Σερίφου. 

Στην Πάρο η «Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες - Save Paros Beaches» έχει προχωρήσει σε πολλές κινητοποιήσεις για ελεύθερες παραλίες

Στην Πάρο η «Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες - Save Paros Beaches» έχει προχωρήσει σε πολλές κινητοποιήσεις για ελεύθερες παραλίες

Κάτοικοι, αλλά και τουρίστες διαμαρτύρονται ότι πλέον οι παραλίες έχουν καταληφθεί από επιχειρήσεις με ξαπλώστρες, οι οποίες νοικιάζονται σε υπέρογκα ποσά, ενώ δεν υπάρχει ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο ελεύθερης παραλίας για να μπορούν να απολαύσουν τη θάλασσα. 

Στην Πάρο, οι καταγγελίες των κατοίκων αναφέρουν πως επιχειρηματίες που έχουν μισθώσει από τον Δήμο τμήμα των παραλιών, επεκτείνουν αυθαίρετα τις άδειες για ομπρέλες και ξαπλώστρες, καταλαμβάνοντας ολόκληρους κόλπους, και παρεμποδίζοντας την πρόσβαση στους λουόμενους που δε θέλουν να νοικιάσουν ξαπλώστρα. 

«Είναι μεγάλη χαρά για μας και ικανοποίηση ότι παρενέβη ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Κάποιοι είχαν ξεφύγει ως προς την κατάληψη χώρων στην παραλία. Είχαμε κάνει έλεγχο με τη δημοτική μας αστυνομία, είχε κάνει έλεγχο και η ελληνική αστυνομία και η επιτροπή του δήμου, τα είχαμε στείλει στην κτηματική εταιρεία του δημοσίου ως ορίζει η νομοθεσία» είπε ο δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος στην ΕΡΤ.

Κίνημα της Πετσέτας: Ξεσηκώθηκαν και οι κάτοικοι στη Σέριφο

Ανάλογες καταγγελίες και στη Σέριφο, όπου ο Δήμαρχος ανέφερε πως με την ανοχή των αρμόδιων υπηρεσιών συνεχίζει να λειτουργεί επιχείρηση μίσθωσης ομπρελών και ξαπλωστρών, το κατάστημα της οποίας είχε σφραγιστεί για να διακριβωθούν αξιόποινες πράξεις. 

Πρόκειται για γνωστή επιχείρηση στη παραλία Γάνεμα, την οποία σφράγισε για παρανομίες πριν μερικές ημέρες, αλλά εκείνη άνοιξε ξανά. Αντίστοιχες καταγγελίες για την επιχείρηση η οποία φέρεται να παρανομεί εντός περιοχής Natura, έχει κάνει ο σύλλογος «Εταιρεία Φίλων πολιτιστικής κληρονομιάς και περιβάλλοντος η Σέριφος».

«Επιχείρηση λειτουργεί παράνομα, με αυθαίρετα κτίσματα & χωρίς άδεια χρήσης παραλίας. Προχωράς ως Δήμος σε σφράγιση του καταστήματος και το βλέπεις ξανά ανοιχτό και κάποιες δημόσιες υπηρεσίες βρίσκονται σε παρατεταμένες διακοπές. Εμείς θα κάνουμε το χρέος μας για το νησί, πάντα απέναντι στα συμφέροντα» γράφει ο δήμος στην ανάρτησή του στο Facebook.

Τι είναι το «Κίνημα της Πετσέτας»

Πίσω από το «Κίνημα της Πετσέτας» βρίσκεται η «Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες - Save Paros Beaches». 

Σύμφωνα με το σχετικό εισαγωγικό σημείωμα στο Facebook η εν λόγω ομάδα αυτοπροσδιορίζεται ως μία “από τα κάτω” συλλογικότητα πολιτών του νησιού, που τους ενώνει η αγωνία για τη συρρίκνωση του δημόσιου χώρου και ο εκτοπισμός τους από τις παραλίες του τόπου τους. 

Το Κίνημα Της Πετσέτας εξαπλώνεται σε αρκετά νησιά και όχι μόνο

Το Κίνημα Της Πετσέτας εξαπλώνεται σε αρκετά νησιά και όχι μόνο

«Ανησυχούμε για την παγίωση της ανομίας και ασυδοσίας στις παραλίες της Πάρου από επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τμήματα παραλιών και καταλαμβάνουν αυθαίρετα με ξαπλώστρες και ομπρέλες τον κοινόχρηστο χώρο, πολύ πέραν των ορίων που προβλέπουν οι συμβάσεις παραχώρησης που έχουν υπογράψει. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των πολιτών και επισκεπτών του νησιού μας για ελεύθερη πρόσβασης στις παραλίες που αγαπάμε. Το ελληνικό καλοκαίρι είναι κομμάτι της ψυχής μας, είναι κομμάτι της ταυτότητάς μας: ας μην επιτρέψουμε σε κανέναν να μας το πάρει», αναφέρει η Κίνηση.

Οι κάτοικοι στην Πάρο καταγγέλλουν αυθαιρεσίες επιχειρήσεων μίσθωσης ομπρελών και ξαπλωστρών

Οι κάτοικοι στην Πάρο καταγγέλλουν αυθαιρεσίες επιχειρήσεων μίσθωσης ομπρελών και ξαπλωστρών

Εκ μέρους της Κίνησης Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες, ο κ. Νικόλας Στεφάνου δήλωσε στην ΕΡΤ ότι «ο νόμος προβλέπει πως καμία παραλία δεν μπορεί να καταληφθεί από ομπρελοκαθίσματα σε μεγαλύτερη έκταση από τη μισή. Η άλλη μισή πρέπει να μένει ελεύθερη. Η Πάρος τα τελευταία χρόνια είχε μια ιδιαίτερη πίεση από μια ανάπτυξη του τουρισμού που βρίσκουμε σχεδόν αρπακτική. Η κοινωνία των πολιτών αισθάνεται ότι σπρώχνεται απέξω από το ίδιο το νησί της και από τις παραλίες. Αυτό που έκανε η Κίνηση είναι ότι μάζεψε από τη Διαύγεια όλες τις παραχωρήσεις και τις συμβάσεις που υπάρχουν από πέρυσι. Από τις ακριβείς συντεταγμένες της ζώνης που παραχωρείται προς εκμετάλλευση βρήκαμε ορισμένες τεράστιες αποκλίσεις. Δηλαδή κάποιος νοικιάζει 16 τ.μ. και καταλαμβάνει 500 τετραγωνικά».

Στην Πάρο μέλη του Κινήματος της Πετσέτας διαμαρτύρονται για αυθαιρεσίες επιχειρηματιών που δεν έχουν αφήσει ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο ελεύθερης παραλίας στο νησί

Στην Πάρο μέλη του Κινήματος της Πετσέτας διαμαρτύρονται για αυθαιρεσίες επιχειρηματιών που δεν έχουν αφήσει ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο ελεύθερης παραλίας στο νησί

Οι κάτοικοι, με την Κίνηση Πολιτών προχώρησαν πριν από λίγες μέρες στη συμβολική ανακατάληψη των παραλιών Μαρτσέλο και Σάντα Μαρία.

Ανάλογες καταγγελίες και κινητοποιήσεις έχουν γίνει στη Νάξο, αλλά και στην Κρήτη. 

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top