Πόσο κοστίζουν φέτος οι διακοπές με ιστιοπλοϊκό και καταμαράν

«Μπορεί να είναι πιο οικονομική επιλογή από τις διακοπές σε νησί»

Όλα όσα είπε ο Νικόλας Ξενάκης, καπετάνιος, ιδιοκτήτης σκάφους καταμαράν και μέλος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Άνευ Πληρώματος

Ανάρπαστες είναι φέτος οι διακοπές με ιστιοπλοϊκό, που πάντα αποτελούσαν μια εναλλακτική πρόταση, για τους λάτρεις της θάλασσας και όλους όσοι επιθυμούν να περάσουν λίγες ημέρες του καλοκαιριού μακριά από τα πολύβουα νησιά. Οι φετινές προ κρατήσεις, έχοντας ξεπεράσει τα όρια της παραδοσιακής σεζόν στον κλάδο, που συνήθως έκλεινε τον Οκτώβριο, εκτείνονται μέχρι και τις αρχές Νοεμβρίου και σκορπούν ήδη χαμόγελα και αισιοδοξία στους ιδιοκτήτες θαλάσσιων σκαφών.

«Οι καλοκαιρινοί μήνες είναι sold out. Έχει κλείσει το 90% των ναύλων και έχουν μείνει διαθέσιμες ημερομηνίες (μόνο ένα 10%) μέσα στον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο

Ιστιοπλοϊκό στο Κλέφτικο, στη Μήλο

Ιστιοπλοϊκό στο Κλέφτικο, στη Μήλο

Στην Μήλο, οι ημερήσιες εκδρομές με σκάφος έχουν αυξηθεί κατά 20%- 30% σε σχέση με πέρυσι, ενώ όλοι στο νησί είναι ευχαριστημένοι από την άνοδο του τουρισμού. Άνοδος καταγράφεται και στα εβδομαδιαία ναύλα, όπου νοικιάζονται σκάφη για κρουαζιέρα 7 ημερών στις Κυκλάδες και γενικότερα στα νησιά του Αιγαίου», είπε στο star.gr ο Νικόλας Ξενάκης, καπετάνιος, ιδιοκτήτης σκάφους καταμαράν και μέλος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Άνευ Πληρώματος.

Διακοπές με αυτοκίνητο: Τρεις προορισμοί για βουτιές σε καταγάλανα νερά!

Καλοκαίρι 2023: Πόσο κοστίζουν οι διακοπές με ιστιοπλοϊκό

Όπως πρόσθεσε, τη φετινή χρονιά τα ναύλα στα ιστιοπλοϊκά είναι ακριβότερα κατά περίπου 10%- 15%.

«Συγκεκριμένα, ένα ζευγάρι για μία εβδομάδα σε ένα μονοχάλ (κλασικό ιστιοπλοϊκό) θα πληρώσει έως περίπου 2.000 ευρώ, ενώ σε ένα καταμαράν από 2.000 ευρώ έως 3.000 ευρώ». 

«Μπορεί κάποιος να ξεκινήσει από το Λαύριο, από το Καλαμάκι ή από κάποιο νησί, να νοικιάσει ένα σκάφος και να κάνει τις διακοπές του είτε με σκίπερ, είτε χωρίς, εάν στην παρέα υπάρχουν δύο διπλώματα», είπε ο κ. Ξενάκης (φωτογραφία αρχείου unsplash.com)

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ενοικίαση ενός μονοχάλ για μία εβδομάδα στη θάλασσα, ξεκινά από 1.500 ευρώ και φτάνει και τα 2.000 ευρώ, για ένα ζευγάρι, ανάλογα με το μέγεθος του σκάφους και τον αριθμό των επιβατών που θα επιμεριστούν το κόστος. 

Σε αυτό το ποσό, το ζευγάρι θα πρέπει να υπολογίζει ένα επιπλέον ποσό 1.000ων ευρώ, που αφορά σε τροφοδοσίες του σκάφους, έξοδα για σούπερ μάρκετ και εστιατόρια- ταβέρνες, εάν δεν επιθυμούν να μαγειρεύουν στο σκάφος πρωί- μεσημέρι- βράδυ.

Ποιες είναι οι τιμές για ενοικίαση καταμαράν

Την ίδια ώρα, διπλάσια είναι τα ναύλα για διακοπές σε καταμαράν. 

«Ένα ζευγάρι σε ένα καταμαράν θα πληρώσει από 2.000 έως 3.000 ευρώ. Όταν μιλάμε για 6- 7 άτομα και ανάλογα με το μέγεθος του σκάφους, τα καταμαράν ξεκινούν από τις 5.000 ευρώ και μπορεί να αγγίξουν ακόμη και τις 25.000 ευρώ, εάν τα σκάφη είναι μεγάλα (56- 62 Ft κτλ) και επανδρωμένα. Τα τελευταία βέβαια είναι λίγα στην Ελλάδα. Αυτά που δουλεύουν περισσότερο είναι τα σκάφη μέχρι 50 πόδια, τα οποία στοιχίζουν από 8.000 ευρώ έως 15.000 ευρώ», σημείωσε ο κ. Ξενάκης. 

Όπως εξηγησε, οι κατασκευάστριες εταιρείες αύξησαν το κόστος πώλησης ενός σκάφους, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των προβλημάτων που προκάλεσε, με αποτέλεσμα ένα σκάφος που έκανε 500.000 ευρώ, τώρα να κοστίζει 700.000 ευρώ και αυτή η αύξηση να περάσει και στα ναύλα.

Η «μυστική» παραλία μία ανάσα από την Αθήνα με τα καταγάλανα νερά

Το προφίλ των τουριστών στα σκάφη

Σύμφωνα με τον κ. Ξενάκη, συνήθως οι τουρίστες επιλέγουν να κάνουν διακοπές εν πλω από Σάββατο σε Σάββατο, ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι οι οποίοι επιλέγουν διακοπές δύο εβδομάδων, προκειμένου να προλάβουν να γυρίσουν τις Κυκλάδες.

«Κυρίως είναι Ευρωπαίοι, Αμερικανοί και Αυστραλοί, ενώ ένα μικρό ποσοστό, μόλις το 4%, είναι Έλληνες, οι οποίοι “βγαίνουν” στα ανοιχτά από το Καλαμάκι και το Λαύριο. 

Ανάρπαστες έχουν γίνει φέτος οι διακοπές σε ιστιοπλοϊκά

Ανάρπαστες έχουν γίνει φέτος οι διακοπές σε ιστιοπλοϊκά-  Η ενοικίαση ενός μονοχάλ για μία εβδομάδα στη θάλασσα, ξεκινά από 1.500 ευρώ για ένα ζευγάρι

Έχει οικογένειες, αλλά και ζευγάρια. Οι πιο πολλοί είναι ηλικίας από 25 έως 35- 40 ετών, ενώ οι μεγαλύτεροι σε ηλικία προτιμούν τα πιο μεγάλα σκάφη, με σκίπερ και πλήρωμα. Αντιθέτως, οι πιο νέοι, έχοντας οι ίδιοι δίπλωμα, προτιμούν να πάνε μόνοι τους διακοπές και επιλέγουν σκάφη χωρίς σκίπερ και πλήρωμα».

Πού να πάω στο Πήλιο το καλοκαίρι - Oι top παραλίες

Γιατί να κάνω διακοπές σε σκάφος

Οι διακοπές σε σκάφος αποτελούν μία εναλλακτική πρόταση διακοπών, ενώ ταυτόχρονα σύμφωνα με τον κ. Ξενάκη, μπορεί να είναι μία πιο οικονομική επιλογή από το να επισκεφθεί κάποιος ένα νησί, πληρώνοντας ξενοδοχεία και εστιατόρια.

«Έχουν ανεβεί φέτος τα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια, καθώς και το κόστος των καταλυμάτων. Σε κάποια νησιά δεν μπορείς να βρεις διαμονή με λιγότερα από 150 το βράδυ. 

(στη φώτ. δεξιά ο Ν. Ξενάκης)

Οι διακοπές σε σκάφος αποτελούν μία εναλλακτική πρόταση διακοπών, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να είναι μία πιο οικονομική επιλογή από το να επισκεφθεί κάποιος ένα νησί, πληρώνοντας ξενοδοχεία και εστιατόρια. (στη φώτ. δεξιά ο Ν. Ξενάκης)

Στο καταμαράν είναι σαν να ζεις σε ένα ιστιοπλοϊκό σπίτι. Έχει τέσσερις καμπίνες, με ξεχωριστές τουαλέτες και αποτελεί μια οικονομική λύση για τα ζευγάρια, που επιθυμούν να μοιραστούν το κόστος ενοικίασης».

Όπως πρόσθεσε, όσοι επιλέγουν διακοπές σε ιστιοπλοϊκό έχουν τη δυνατότητα κάθε μέρα να βλέπουν και ένα διαφορετικό νησί, να απολαμβάνουν το μπάνιο τους σε μανοχικές παραλίες και να γευματίζουν σε παραδοσιακές ταβέρνες, σε μικρά χωριά.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top