Παπαζάχος: Θα βιώσουμε κι εμείς κάποια στιγμή σεισμό σαν της Τουρκίας

Η προειδοποίηση από τον καθηγητή Σεισμολογίας του ΑΠΘ

Συγκλονιστικά στιγμιότυπα παιδιών και μωρών που βγήκαν ζωντανά μετά από ώρες εγκλωβισμένα κάτω από τα συντρίμμια- κεντρικό δελτίο Star

Κάποια στιγμή θα βιώσουμε στον ελληνικό χώρο έναν σεισμό σαν της Τουρκίας, προειδοποίησε ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.

Σεισμός Τουρκία: Η ΕΜΑΚ έσωσε ένα 11χρονο παιδί και μια γυναίκα

Ο καθηγητής Σεισμολογίας μίλησε στην ΕΡΤ και όταν τον ρώτησαν αν ένας σεισμός σαν της Τουρκίας θα είχε και στη χώρα μας τις ίδιες συνέπειες, ο κ. Παπαζάχος απάντησε ότι τέτοιοι σεισμοί έχουν γίνει στην Ελλάδα, «απλά δεν θυμόμαστε και πολλά γι’ αυτούς, γιατί έχουμε σχετικά βραχεία μνήμη», και υπενθύμισε τους σεισμούς των 7,5 Ρίχτερ στην Αμοργό το 1956 και των 7,2 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά το 1953.

Αναφέρθηκε όμως και σε έναν σεισμό μεγαλύτερο από αυτόν που έγινε στην Τουρκία, το 365 μ. Χ. στη δυτική Κρήτη ο οποίος είχε ισχύ 8,2 Ρίχτερ και πολύ μεγάλες συνέπειες στον ελληνικό χώρο.

Σεισμός Τουρκία: Γέννησε κάτω από τα συντρίμμια και πέθανε - Έζησε το μωρό

σεισμός Τουρκία

Κάποια στιγμή θα βιώσουμε στον ελληνικό χώρο έναν σεισμό σαν της Τουρκίας, προειδοποίησε ο καθηγητής Σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος / Φωτογραφία AP Images (Kamran Jebreili)

Παπαζάχος: Θα έχουμε και στην Ελλάδα κάποια στιγμή σεισμό σαν της Τουρκίας

«Έχουμε λοιπόν τέτοιους σεισμούς στον ελληνικό χώρο, αυτό πρέπει να μας προβληματίσει: πώς θα αντιδράσουμε και τι θα γίνει στην αντίστοιχη περίπτωση», τόνισε ο κ. Παπαζάχος προσθέτοντας πως «κάποια στιγμή θα βιώσουμε έναν τέτοιο σεισμό με σύγχρονα κτίρια και θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι τέτοιοι σεισμοί στον ελληνικό χώρο «γενικά έχουν περιορισμένες επιπτώσεις, κυρίως γιατί γίνονται σε θαλάσσιες περιοχές».

Σεισμός Συρία: Koριτσάκι προστατεύει τον αδελφό της κάτω από τα συντρίμμια

Ερωτηθείς δε εάν ένας τέτοιος σεισμός σαν αυτόν της Τουρκίας θα μπορούσε να προβλεφθεί, αφού ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούμε να προβλέψουμε πότε ακριβώς θα γίνει ένας σεισμός», ο κ. Παπαζάχος είπε ότι τέτοιοι σεισμοί δεν είναι άγνωστοι στη συγκεκριμένη ζώνη, «κατά συνέπεια ξέρουμε ότι σε επίπεδο εκατονταετίας έχουμε τέτοιους σεισμούς».

«Ειδικά στα τέλη του 19ου αιώνα είχαμε περίπου 4-5 τέτοιους σεισμούς μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα που έσπασαν το μεγαλύτερο κομμάτι, στο πιο βορειοανατολικό κομμάτι του συγκεκριμένου ρήγματος. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει μια πρόβλεψη με την έννοια που αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι «θα γίνει ένας σεισμός αύριο μεθαύριο, βγείτε έξω από τα σπίτια σας", αλλά σίγουρα ξέραμε ότι αυτή η περιοχή δέχεται πάρα πολύ μεγάλες επιταχύνσεις και οι επίσημες προδιαγραφές γι’ αυτή την περιοχή ήταν εξαιρετικά αυστηρές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαζάχος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top