Κιβωτός του Κόσμου: Ο πατήρ Αντώνιος, τα αγόρια και ο ρόλος της πρεσβυτέρας

«Με κοπανούσαν στον τοίχο και με έσερναν στο πάτωμα», λέει ένα ακόμα παιδί

Ανοίγουν τα στόματα σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούσαν στην Κιβωτό του Κόσμου και τις συμπεριφορές των ανθρώπων που είχαν την ευθύνη των παιδιών. 

Μια 18χρονη σήμερα κοπέλα, περιέγραψε τη ζοφερή καθημερινότητα που ζούσε μέσα στη δομή της Κιβωτού με την απομόνωση και τις τιμωρίες που επιβάλλονταν σε όσα παιδιά θεωρείτο ότι δεν υπάκουαν στους κανόνες. 

Μιχαηλίδου: Πιθανόν να έχουμε καταγγελίες και για άλλες δομές

«Αυτό που μου έχει μείνει γιατί τα έβλεπα και πονούσα, ήταν παιδιά 4-5 ετών να τα πιέζουν να φάνε ένα φαγητό, και τα παιδιά το έφτυναν επειδή δεν μπορούσαν να το καταπιούν», είπε η κοπέλα στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

Τι είπε η 18χρονη πρώην τρόφιμος για την πρεσβυτέρα - «Καλημέρα Ελλάδα»

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι της είχαν επιβάλει απομόνωση για τέσσερις μήνες από τα μέλη της «μεγάλης ομάδας» γιατί, όπως της είπαν «επηρέαζε άλλα παιδιά».

Η 18χρονη προσπάθησε να αντιδράσει, όμως η διευθύντρια της δομής στην οποία έμενε της είπε ότι αν δεν αποδεχθεί αυτή τη συνέπεια τότε θα ακολουθήσουν χειρότερα πράγματα, ακόμα και ο διωγμός της από εκεί. 

Κιβωτός του Κόσμου: «Ο πατήρ Αντώνιος είπε να κάνουν έκτρωση σε έγκυο»

Όσον αφορά στις τιμωρίες που επιβάλλονταν, μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονταν η διακοπή από το σχολείο ή η στέρηση τροφής. 

Όπως είπε, σταμάτησαν ένα κορίτσι από το σχολείο, όταν διαπίστωσαν ότι είχε σχέση με ένα αγόρι, με αποτέλεσμα σήμερα που είναι 17 ετών να πηγαίνει ακόμα στη Β' Γυμνασίου. 

Ο πατήρ Αντώνιος, τα αγόρια και ο ρόλος της πρεσβυτέρας 

Η 18χρονη αναφερόμενη στον πατέρα Αντώνιο σημείωσε ότι περνούσε περισσότερη ώρα με τα αγόρια και δεν είχε καμία σχέση με τα κορίτσια που φιλοξενούνταν στη δομή, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πρεσβυτέρα. 

Κιβωτός: Τα ύποπτα «δώρα» σε παιδιά - Τα ταξίδια και οι κρουαζιέρες

«Η πρεσβυτέρα έχει σχέση σε όλα αυτά. Ήταν πολύ επιθετική, μας έλεγε “δίνω τα πάντα για εσάς και δε σέβεστε τίποτα” και εννοείται ότι επέβαλε και τιμωρίες», είπε.

Σοκαριστική είναι η περιγραφή ξυλοδαρμού ενός κοριτσιού από παιδαγωγό της Κιβωτού. 

Κιβωτός του Κόσμου: Δύο 17χρονα αγόρια μιλούν για σεξουαλική παρενόχληση

«Έχω δει παιδαγωγό που κοπανούσε κοπέλα στο καζανάκι στο μπάνιο. Εννοείται ότι τα ήξερε όλα ο πατέρας Αντώνιος γιατί ενώ τον συγκεκριμένο παιδαγωγό τον έδιωξαν, πριν από τέσσερα χρόνια τον πήραν ξανά στην Κιβωτό», είπε.

Εξαντλητική παιδική εργασία και τιμωρίες καταγγέλλει στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» μία ακόμα πρώην φιλοξενούμενη στη δομή.  

«Ο πατήρ Αντώνιος ήξερε ότι περνούσαμε χάλια» είπε η νεαρή και προσέθεσε άλλο ένα σημαντικό στοιχείο στα όσα καταγγέλλονται το τελευταίο διάστημα. Όπως είπε, ο πατήρ Αντώνιος «έχει πολύ ρατσισμό με τις κοπέλες. Τις αντιμετωπίζει ως κατώτερες από τους άνδρες, θεωρεί πως είναι μόνο για να δουλεύουν». 

Κατήγγειλε επίσης ότι έχει υποστεί η ίδια βία και πως την έβαλαν σε απομόνωση μόνο και μόνο επειδή δεν έκανε κάποιες εργασίες που της επέβαλαν. 

Για την επιβολή τιμωριών και απομόνωσης έκανε λόγο μιλώντας στην εκπομπή άλλο ένα κορίτσι 18 - 19 ετών που ήταν τρόφιμος σε δομή της Κιβωτού.

«Με είχαν κλειδώσει σε δωμάτιο μέχρι να σταματήσω να κλαίω και μετά σε άλλο δωμάτιο» είπε η κοπέλα που το «αμάρτημά» της ήταν ότι δεν έκανε εργασίες που της είχαν παραγγείλει. Μάλιστα σύμφωνα με τη μαρτυρία της, ήταν μπροστά σε περιστατικό κατά το οποίο ο πατήρ Αντώνιος είχε χαστουκίσει μια κοπέλα τρόφιμο της Κιβωτού. 

Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες από τροφίμους της Κιβωτού του Κόσμου - Τι είπαν στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» 

Κιβωτός του Κόσμου: «Με κοπανούσαν στον τοίχο και με έσερναν στο πάτωμα»

Ένας ακόμα 18χρονος πρώην φιλοξενούμενος της Κιβωτού, από την ηλικία των 10 ετών έως και τα 13 του χρόνια κατήγγειλε ότι και ο ίδιος είχε πέσει θύμα κακοποίησης από τους παιδαγωγούς της δομής. 

Κιβωτός: Το «κλουβί τιμωρίας» του Βόλου - «Κλείδωναν μέσα νηστικά παιδιά»

«Ήταν πολύ δύσκολα, προσωπικά εμένα με βαρούσαν συνέχεια και έκλαιγα συνέχεια. Μας έκλειναν σε ένα δωμάτιο, μας έβαζαν να κάνουμε δουλειές, χωρίς να θέλουμε. Με χτυπούσαν επειδή δεν ξύπναγα το πρωί να πάω στο σχολείο. Μου έλεγαν “σήκω, σήκω” και αν δε σηκωνόμουν με έπιαναν και με κατέβαζαν από το κρεβάτι, με έσερναν στο πάτωμα και μετά με βάραγαν επειδή δεν άκουγα», είπε στην εκπομπή Super Κατερίνα.

Μαρτυρία 18χρονου για την κακοποίηση που υπέστη στην Κιβωτό του Κόσμου - Super Κατερίνα

«Εμένα δε με είχαν κλείσει καιρό στο δωμάτιο απομόνωσης, για ώρες μόνο και πάλι άρχισαν να με βαράνε. Το δωμάτιο είχε μόνο μια καρέκλα εκεί μέσα και μας έβαζαν για να ηρεμήσουμε. Εγώ έλεγα ότι θέλω να φύγω και μου έλεγαν ότι δε γίνεται επειδή είμαι μικρός», πρόσθεσε.

Ποια είναι η πρεσβυτέρα που βρίσκεται στο πλευρό του πατέρα Αντώνιου

Όπως είπε ο 18χρονος ο πατήρ Αντώνιος τα γνώριζε όλα, αλλά ο ίδιος δεν είχε πάει να του μιλήσει.

«Με έπιαναν από στήθος και με κοπάναγαν στον τοίχο και με έριχναν κάτω. Μου μιλήσουν άσχημα, μου έλεγαν μ@@@@α και τέτοια. Όταν με χτυπούσαν ζητούσα τον μπαμπά μου, αλλά μου έλεγαν ότι δεν μπορεί να έρθει. Όταν με επισκεπτόταν όμως, δεν του τα έλεγα γιατί δεν ήθελα  να τον στεναχωρήσω. Όλα αυτά τα τρία χρόνια ήταν χάλια. Έχω φύγει εδώ και πέντε χρόνια και έχω ηρεμήσει. Θα ήθελα να μην έχω πάει ποτέ και να μείνω με την οικογένειά μου», είπε.

Κιβωτός του Κόσμου: Το 2015 η πρώτη καταγγελία για τη δομή της Πωγωνιανής

Πρώην εργαζόμενη παιδαγωγός στην Κιβωτό αποκαλύπτει στο Star και τη Μαίρη Τζώρα πως από το 2015 είχε κάνει επίσημη καταγγελία για σωματική βία στο ίδρυμα της Πωγωνιανής όπου εργαζόταν. Ο φάκελος, όπως λέει η γυναίκα, πήγε από την αστυνομία στην Εισαγγελία και σταμάτησε εκεί. 

Κιβωτός του Κόσμου: «Ο πατέρας Αντώνιος είναι άγιος άνθρωπος, με μεγάλωσε»

Η παιδαγωγός ξεκίνησε να δουλεύει στην δομή της Πωγωνιανής τον Νοέμβριο του 2014. Το 2015 και αφού είχε διαπιστώσει πως συγκεκριμένοι άνθρωποι μέσα στο ίδρυμα ασκούσαν σωματική βία στα παιδιά έκανε επίσημη, επώνυμη καταγγελία στην αστυνομική διεύθυνση Ιωαννίνων και τον δήμο Ιωαννιτών.  

«Προχώρησε η υπόθεση, η αστυνομία έκανε έφοδο στην Πωγωνιανή, πήρε καταθέσεις από τα παιδιά παρουσία εισαγγελέα. Η υπόθεση πήγε στον εισαγγελέα, πήγαν παιδαγωγοί συνάδελφοί μου έδωσαν και αυτοί καταθέσεις και η υπόθεση σταμάτησε εκεί. Κανένας δεν έμαθε τίποτα πέρα από εκεί», είπε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star η πρώην εργαζόμενη. 

Ποια η σχέση της Κιβωτού του Κόσμου με την υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό

«Μου είπε ένας αστυνομικός “αυτά που γράψατε εσείς στην καταγγελία σας δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που είπαν τα παιδιά”. Είπαν τρομερά πράγματα. Ούτε από τον δήμο προχώρησε η υπόθεση. Mάλιστα όταν πήγα κι εκεί μετά από έναν μήνα να μιλήσω με την υπεύθυνη που είχα κάνει την καταγγελία μου είπε μην ασχολείσαι καθόλου γιατί δεχτήκαμε απειλές», συνέχισε. 

Κιβωτός του Κόσμου: «Ακούσαμε τις κραυγές του παιδιού»

Η καταγγελία της πρώην εργαζόμενης είναι ανατριχιαστική. 

«Ο παιδαγωγός άρπαξε το παιδί από τα μπράτσα και το έριξε με δύναμη πάνω στο καπάκι της τουαλέτας. Το καπάκι έγινε χίλια κομμάτια και οι κοκκινίλες στα χέρια του παιδιού εμφανείς. Την επόμενη μέρα είχαν γίνει μώλωπες. Εγώ μαζί με μια εθελόντρια ονόματι ... φτάσαμε στις τουαλέτες, αφού είχε συμβεί το περιστατικό και μετά από τις κραυγές του παιδιού, το οποίο βρισκόταν σε υστερία και καλούσε σε βοήθεια», ανέφερε στην καταγγελία της η πρώην εργαζόμενη. 

Κιβωτός του Κόσμου: «Μας έβαζαν τιμωρία σε ένα δωματιάκι με μία καρέκλα»

Στην καταγγελία που υπέγραψε το 2015 περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια περιστατικά κακοποίησης παιδιών που είδε η ίδια μέσα στο ίδρυμα. 

«Στις 15 Απριλίου 2015 βρήκα ένα από τα βρέφη, σε άσχημη κατάσταση. Η υπεύθυνη παιδαγωγός του ορόφου μου ανέφερε ότι το παιδί έκλαιγε όλη νύχτα. Με δική μου πρωτοβουλία πήγαμε στα έκτακτα περιστατικά του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου όπου και διαπιστώθηκε ότι είχε βγει ο αγκώνας το δεξιού χεριού από τη θέση του. Ο γιατρός μου είπε ότι η συγκεκριμένη κάκωση πονάει φριχτά. Ανέφερα το περιστατικό στην κ. .... η οποία και το αποσιώπησε», ανέφερε.

Κιβωτός του Κόσμου: «Ο πατήρ Αντώνιος μου είπε πως είμαι τρελή»

Πριν προχωρήσει στην επίσημη καταγγελία η παιδαγωγός προσπάθησε, όπως αποκαλύπτει  στο Star, να ενημερώσει τον πατέρα Αντώνιο για το όσα συνέβαιναν στην δομή της Πωγωνιανής. Ωστόσο κατάφερε να του μιλήσει μόνο όταν προσποιήθηκε πως ήταν κάποια που ήθελε να δωρίσει μεγάλο χρηματικό ποσό  στην "Κιβωτό". 

Κιβωτός του Κόσμου: «Είδα τον πατέρα Αντώνιο και τον φίλο μου στο δωμάτιο»

«Τον πήρα προσωπικά τηλέφωνο στην Αθήνα και τον ζήτησα. Δεν έβγαινε στο τηλέφωνο ο πατέρας Αντώνιος. Καλώ, λοιπόν, και τους λέω ότι θέλω να κάνω μια μεγάλη δωρεά και ότι τηλεφωνώ από Ιωάννινα και μου τον έδωσαν αμέσως. Του είπα ότι είμαι παιδαγωγός κι ότι στην κιβωτό στην Πωγωνιανή συμβαίνουν άσχημα πράγματα. Πέφτει ξύλο, υπάρχει παιδαγωγός που χτυπάει συνέχεια τα παιδιά, τιμωρίες πολλές. Άρχισε να μου λέει ότι ψεύδομαι και να μου φωνάζει κιόλας ότι λέω ψέματα κι ότι είμαι τρελή», είπε.

Κιβωτός του Κόσμου: «Πουλούσαν τρόφιμα και ρούχα από δωρεές σε σούπερ μάρκετ και τη λαϊκή»

Τέλος, κάτοικος του Κολωνού κατήγγειλε στην εκπομπή «Super Κατερίνα» ότι άνθρωποι της Κιβωτού πουλούσαν τρόφιμα και ρούχα από δωρεές σε σούπερ μάρκετ και στη λαϊκή. 

Καταγγελία ότι πουλούσαν τρόφιμα και ρούχα από δωρεές στα σούπερ μάρκετ και στη λαϊκή - Super Κατερίνα

Αποκλειστικό -Κιβωτός του Κόσμου: «Στέλεχος κοιτούσε περίεργα τους εφήβους»

«Στην αρχή είχε ξεκινήσει καλά η προσπάθεια. Ήταν ένας παππάς που προσπαθούσε να ταΐσει παιδάκια που είχαν ανάγκη, κυρίως από την Αλβανία και άλλες ξένες χώρες. Στη συνέχεια όμως τον χάσαμε και άρχισε να εμφανίζεται σπάνια, με πολυτελή αυτοκίνητα», είπε ο κάτοικος. 

Κιβωτός του Κόσμου: «Ο πατήρ Αντώνιος έβαζε το χέρι του μέσα στο μαγιό μου»

Ο ίδιος τόνισε ότι άνθρωποι της γειτονιάς έλεγαν ότι πολλά από τα τρόφιμα που δώριζαν εθελοντές για τη σίτιση των παιδιών τα πουλούσαν σε σούπερ μάρκετ κι έβγαζαν χρήματα. 

Ομοίως και με τα ρούχα, ζητούσαν να είναι καινούργια με το ταμπελάκι τους, ώστε να μπορούν να τα πουλάνε στη λαϊκή ή το Μοναστηράκι.  
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top