Κιβωτός του Κόσμου: «Μας έβαζαν τιμωρία σε ένα δωματιάκι με μία καρέκλα»

«Μας έλεγαν να είμαστε χαρούμενοι όταν ερχόντουσαν οι κάμερες»

Νέες καταγγελίες για την Κιβωτό του Κόσμου - Βίντεο από Αλήθειες με τη Ζήνα

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου. Η κυβέρνηση αποφάσισε την άμεση αντικατάσταση του διοικητικού συμβουλίου ενώ νέες καταγγελίες για κακοποιητικές συμπεριφορές έρχονται καθημερινά στο φως.

Αντικαθίσταται η διοίκηση στην Κιβωτό του Κόσμου με απόφαση της κυβέρνησης

Ένα 18χρονο αγόρι μίλησε στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» και περιέγραψε τα όσα βίωσε στη δομή.

«Η μαμά μου είχε κάποια θέματα και δεν μπορούσε να μας προσέχει. Ήμασταν έξι αδέλφια και αποφάσισε να μας πάνε εκεί γιατί δεν μπορούσε ο μπαμπάς μόνος του να μας προσέχει. Μόνο η μία αδελφή μου είναι πλέον στη δομή.»

«Κιβωτός του Κόσμου»: Το προφίλ του πατέρα Αντώνιου

«Έχω τραβήξει πάρα πολλά εκεί πέρα, μας βαράγανε, μας έβαζαν σε ένα δωμάτιο και πάλι μας βαράγανε. Μας έβαζαν να κάνουμε δουλειές χωρίς να θέλουμε. Να σιδερώνουμε, να πλένουμε πιάτα, να σφουγγαρίζουμε. Υπήρχε λεκτική βία. Με είχαν πιάσει από εδώ πέρα επειδή δεν ξυπνούσα το πρωί για το σχολείο. Έκλαιγα και ήθελα να φύγω από εκεί πέρα, πόσες φορές προσπάθησα να το σκάσω, αλλά με προλαβαίναν. Στο δωματιάκι ήταν η τιμωρία. Ήταν ένα δωμάτιο με μία καρέκλα μέσα και καθόσουν μέσα» σοκάρουν τα όσα είπε ο 18χρονος.

Διευκρίνισε ωστόσο πως αυτή η συμπεριφορά ήταν από μόνο έναν συγκεκριμένο παιδαγωγό.

καταγγελία 20χρονη κιβωτος κοσμου

«Μας έλεγαν να είμαστε χαρούμενοι όταν ερχόντουσαν οι κάμερες»

Ένα 20χρονο κορίτσι που έμενε στην Κιβωτό μίλησε για τις τιμωρίες που έπαιρναν τα παιδιά. Μπορεί να τους στερούσαν μία έξοδο ή να τα έβαζαν σε απομόνωση που σήμαινε ότι σηκώνονταν έκαναν δουλειές μέχρι το μεσημέρι, μετά έτρωγαν και ξεκουράζονταν κλειδωμένες και μετά το απόγευμα πάλι έκαναν δουλειές.

Ο Πατήρ Αντώνιος δεν άκουγε ποτέ τη δική τους πλευρά και δεν υπήρχε ποτέ ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών. Όταν πήγαιναν δημοσιογράφοι τους ανάγκαζαν να δείχνουν χαρούμενοι και να βρίσκονται με τους δημοσιογράφους ακόμα κι αν δεν ήθελαν.

Τσουνάμι αποκαλύψεων για Κιβωτό του Κόσμου: Καταθέτει και ο πατήρ Αντώνιος

«Ότι υπήρχε βία, υπήρχε, κυρίως ήταν ψυχολογική και έπειτα λεκτική. Έμπαιναν πολλές τιμωρίες- συνέπειες όπως τις ονόμαζαν οι ίδιοι πχ αν κάποιος έβριζε συστηματικά τα υπόλοιπα παιδιά ή μιλούσε άσχημα η τιμωρία μπορεί να ήταν από πολύ απλή όπως να χάσει μία έξοδο του, ένα σινεμά ένα κινηματογράφο. Μετά ανέβαινε το στάδιο και πηγαίναμε στις πιο βαριές τιμωρίες, κυρίως η απομόνωση. Η απομόνωση ήταν ουσιαστικά η αποφυγή να μιλάμε με τα παιδιά και να έχουμε επαφές μαζί τους. Μπορεί να ήμασταν σε ένα δωμάτιο μόνοι μας είτε κλειδωμένοι είτε όχι, να κάνουμε συστηματικά κάποιες δουλειές και το πρόγραμμά μας να είναι πάντα γεμάτο ώστε να μην μπορούμε να έχουμε επαφές με τα άλλα παιδιά» περιέγραψε η κοπέλα.

Από τις πιο βαριές τιμωρίες ήταν η απομόνωση είπε 20χρονη κοπέλα που έζησε στη δομή - Αλήθειες με τη Ζήνα

«Μου ζητούσαν να βοηθάω στην κουζίνα, να βοηθάω στην καθαριότητα, να προσέχω κάποια παιδάκια, να βοηθάω στις αποθήκες ώστε να μπορώ να τις τακτοποιώ. Δηλαδή η τιμωρία ήταν να είμαστε στην απομόνωση, κλειδωμένες στο δωμάτιό της και να ακολουθούμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Μετά τις δουλειές από τις τρεις το μεσημέρι ως τις πέντε το απόγευμα τρώγαμε στα δωμάτιά μας κλειδωμένοι πάντα και μετά από τις πέντε μέχρι τις έντεκα το βράδυ πάλι κάναμε δουλειές.»

Κιβωτός του Κόσμου: Η επιστολή των παιδιών για τον πατέρα Αντώνιο

«Η πρεσβυτέρα με άφησε άφωνη με όλα αυτά που βγήκε και δήλωσε και με τον τρόπο που τα έλεγε. Θυμάμαι μια πρεσβυτέρα που ήταν πάντα χαμογελαστή, γλυκιά, μας μίλαγε και ξαφνικά βλέπω μία πρεσβυτέρα τελείως διαφορετικό άνθρωπο που έλεγε πράγματα με εκνευρισμό, με μίσος;» είπε η 20χρονη.

«Ο πατέρας Αντώνιος ποτέ δεν άκουγε τη δική μας οπτική γωνία. Δεν υπήρχε ψυχολογική υποστήριξη μέσα στη δομή. Μας έλεγαν να είμαστε χαρούμενοι όταν ερχόντουσαν οι κάμερες» κατέληξε η 20χρονη.

Δείτε την εκπομπή Αλήθειες με τη Ζήνα

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top