«Κιβωτός του Κόσμου»: Το προφίλ του πατέρα Αντώνιου

Πώς και γιατί ίδρυσε την οργάνωση

Από φάρος αγάπης και φροντίδας, η «Κιβωτός του Κόσμου» ελέγχεται για καταγγελίες παιδιών που υποστηρίζουν οτι έζησαν τη φρίκη σε δομές του Οργανισμού.

Ο πατήρ Αντώνιος, ο ιερέας που πριν από 24 χρόνια βρήκε τον τρόπο να δώσει ελπίδα σε ψυχές νέων που είχαν χάσει το δρόμο τους, καλείται τώρα να δώσει απαντήσεις. 

Τσουνάμι αποκαλύψεων για Κιβωτό του Κόσμου: Καταθέτει και ο πατήρ Αντώνιος

Η πόρτα της «Κιβωτού του Κόσμου» άνοιξε το 1998 από τον 26χρονο, τότε, πατήρ Αντώνιο Παπανικολάου. Ήταν νεαρός εφημέριος στον Άγιο Γεώργιο Ακαδημίας Πλάτωνος, σε μια από τις πιο υποβαθμισμένες τότε περιοχές, στον Κολωνό.

Κιβωτός του Κόσμου: Τσουνάμι καταγγελιών για ασέλγειες

«Ξεκίνησα στην Ακαδημία Πλάτωνος, όταν πρωτοδιορίστηκα. Δύσκολη γειτονιά… Εκεί ξεκίνησε το όλο εγχείρημα», είχε πει σε συνέντευξή του το 2013.

Κιβωτός του Κόσμου: Η επιστολή των παιδιών για τον πατέρα Αντώνιο

Η πόρτα της «Κιβωτού του Κόσμου» άνοιξε το 1998 από τον 26χρονο, τότε, πατήρ Αντώνιο Παπανικολάου / Φωτογραφία από Intime - Νικόλας Γεωργίου

Σκοπός ήταν να ανάψει φάρο αγάπης για να βρουν τη ρότα τους παιδιά, νέοι αλλά και γονείς που είχαν ανεμόδαρτη ζωή και ακυβέρνητα όνειρα στη δίνη της ανέχειας, της φτώχειας, της παραβατικότητας. Η Κιβωτός του Κόσμου έταζε να γίνει το αραξοβόλι τους, η φωλιά φροντίδας.

Αποκλειστικό -Κιβωτός του Κόσμου: «Στέλεχος κοιτούσε περίεργα τους εφήβους»

«Δεν είχα κάποιο σχέδιο όταν ξεκίνησα… Το ένα έφερε το άλλο. Τα παιδιά ήταν άρρωστα. Και είπαμε ότι πρέπει να κάνουμε ένα μαγειρευτό φαγητό στη μία γωνία και στην άλλη γωνία να τους μαθαίνουμε γράμματα. Μετά ήρθαν οι άστεγοι, βάλαμε κρεβάτια. Μετά φτιάξαμε λουτρά για να πλένονται τα παιδιά και το ένα έφερε το άλλο. Τα πράγματα πήραν το δρόμο τους, με τη μία ανάγκη να γεννά την επόμενη», ήταν το λόγια του πατέρα Αντώνιου.

Με τη βασική δομή φιλοξενίας της στον Κολωνό, η «Κιβωτός» με τα χρήματα από τις δωρεές και την εθελοντική προσφορά επεκτάθηκε σιγά-σιγά σε όλη την Ελλάδα. Ο πατέρας Αντώνιος μεθοδικά ίδρυσε:

– Κιβωτός του Κόσμου Αιγαίου

– Κιβωτός Ηπείρου

– Κιβωτός του Κόσμου Βόλου

– Σπίτια φιλοξενίας

– Κιβωτός του Κόσμου Καλαμάτας

Κιβωτός του Κόσμου: «Ο πατήρ Αντώνιος έβαζε το χέρι του μέσα στο μαγιό μου»

Επίσης, δημιούργησε:

– Κέντρο Μέριμνας και Φροντίδας Μητέρας και Παιδιού Αθήνας

– Σπίτι Φιλοξενίας Κολωνού Αθήνας

– Σπίτι Φιλοξενίας Πειραιά

«Σεισμός» καταγγελιών στα θεμέλια της Κιβωτού του Κόσμου

Οι δράσεις του οργανισμού εξαπλώνονται, οι εθελοντές και οι δωρεές πληθαίνουν, οι δομές μεγαλώνουν, τα βραβεία – εγχώρια και διεθνή – επιβραβεύουν το έργο. Όμως, 24 χρόνια  μετά την ίδρυση της Κιβωτού, το καράβι «παίρνει νερά».

Κιβωτός του Κόσμου: Ερευνώνται 3 υποθέσεις ασέλγειας και 4 ξυλοδαρμού

«Βλέπαμε σπατάλη υλικού κατά καιρούς. Πέταγαν πολλά πράγματα: έπιπλα, ρούχα, παιχνίδια», δηλώνει στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star κάτοικος του Κολωνού.

Βέβαια, υπάρχουν και οι αντίθετες φωνές: «Όσα λέγονται για τον πατέρα Αντώνιο είναι ψέματα, είμαι βέβαιος», δηλώνει άλλος κάτοικος της περιοχής.

 

Κιβωτός του Κόσμου: Ο Σταϊκούρας παίρνει πίσω τις ενισχύσεις

Οι καταγγελίες για κακοποιήσεις παιδιών σείουν τα θεμέλια και ο πατήρ Αντώνιος, καλείται να δώσει απαντήσεις. 

Τάσος Χαλκιάς: Αν ισχύει, είμαι απογοητευμένος

Το γραφείο της σχολής του Τάσου Χαλκιά γειτνίαζε με το κτίριο της Κιβωτού του Κόσμου. Ο ηθοποιός εξέφρασε ανοικτά την απογοήτευση του.

«Αν συμβεί και αυτό, γιατί ήταν μια όαση αυτός ο ιερέας,πραγματικά είμαι τρομερά απογοητευμένος», δήλωσε.

Όπως είπε, ο πατέρας Αντώνιος έκανε σημαντικό έργο. Από την άλλη, τόνισε πως «όπου μαζεύονται πολλά λεφτά, είναι βέβαιο ότι θα δούμε τη φθορά».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top