Ανησυχία για τον κορωνοϊό - Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα

Τι λένε οι ειδικοί για τη μάσκα και τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού

Τα στοιχεία του κορωνοϊού δείχνουν ότι έχουμε μια νέα έξαρση, με όλο και περισσότερους πολίτες να σπεύδουν να κάνουν τεστ στα φαρμακεία / Μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων Star

Ανησυχία επικρατεί μεταξύ των επιστημόνων για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, μετά από την απελευθέρωση των μέτρων κατά του κορωνοϊού. Όλοι συμφωνούν ότι η χρήση της μάσκας προστατεύει από τη μετάδοση του ιού.

Ραγδαία είναι η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας, δύο εβδομάδες μετά από την πλήρη απελευθέρωση των περιοριστικών μέτρων και την κατάργηση της χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους. 

Κορωνοϊός: Μεγάλη αύξηση στα κρούσματα σήμερα - Ξεπέρασαν τις 9.000!

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, προς το παρόν η αύξηση που καταγράφεται στα κρούσματα δεν έχει επίπτωση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και δε δημιουργεί πιέσεις, ενώ σημειώνουν ότι η κατάσταση παρακολουθείται με ψυχραιμία. 

Χθες ανακοινώθηκαν 9.288 νέες λοιμώξεις, με τον δείκτη θετικότητας να αγγίζει το 5.57%. Ο δείκτης μετάδοσης της λοίμωξης, Rt, βρίσκεται και πάλι οριακά λίγο κάτω από τη μονάδα, στο 0,97. Ωστόσο, κατά τόπους ο δείκτης έχει ξεπεράσει τη μονάδα φτάνοντας στο 1,03. 

Στα νοσοκομεία νοσηλεύονταν συνολικά 773 ασθενείς, με τους 549 σε απλές κλίνες και τους 224 σε Μονάδες. Από τους τελευταίους οι 103 είναι διασωληνωμένοι. 

Κορωνοϊός: Φόβοι για 6ο κύμα μέσα στο καλοκαίρι

Το περασμένο 24ωρο καταγράφηκαν πάνω από 130 εισαγωγές ασθενών, με τις 80 να γίνονται σε νοσοκομεία της Αττικής. 

Κορωνοϊός: Τι εκτιμούν οι ειδικοί

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης, σε ανάρτησή του στο Facebook δεν έκρυψε την ανησυχία του για την πιθανότητα ενός έκτου κύματος κορωνοϊού μέσα στο καλοκαίρι. 

«Ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού αναπτύσσει εμφανώς στοιχεία εκθετικής αύξησης που αυξάνουν και την πιθανότητα ενός πρώιμου καλοκαιρινού κύματος των παραλλαγών της Όμικρον» σημείωσε και τάχθηκε υπέρ της επαναφοράς της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στα μέσα μεταφοράς και στους κλειστούς χώρους συνωστισμού, όπως τα αεροδρόμια, τα πολυκαταστήματα και τα σούπερ μάρκετ. 

Κορωνοϊός: Κίνδυνος γέννησης μωρών με αναπτυξιακές διαταραχές

Τον προβληματισμό του για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα εξέφρασε με ανάρτησή του και ο Πνευμονολόγος στην 5η Πνευμονολογική Κλινική του νοσοκομείου «ΣΩΤΗΡΙΑ» και Συντονιστής Ομάδας ΧΑΠ της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, κ. Γιώργος Χειλάς. 

«Ο σημερινός αριθμός μολύνσεων (και όχι κρουσμάτων επιμένω) αγγίζει τις 10.000 εν μέσω καλοκαιριού και ισοδυναμεί με επιπολασμό χειμώνα. Ωστόσο, ο αριθμός είναι ευθέως ανάλογος της καθολικής άρσης όλων των υγειονομικών μέτρων. Η σοφότερη επιλογή θα ήταν η προοδευτική “απαγκίστρωση” και η διατήρηση κάποιων στοιχειωδών προφυλάξεων (π.χ. μάσκα σε σχολεία, εσωτερικούς χώρους κτλ). Για την ατομική μας δε προφύλαξη δε χρειαζόμαστε πια μέτρα, όλοι γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε. Ο πληθυσμός μας είναι εμβολιασμένος σε υψηλό ποσοστό, και οι επαναμολύνσεις σπάνιες και υγειονομικά “αδιάφορες”. Μπορούμε να έχουμε μια ανοικτή κοινωνία τηρώντας απλά κάποια εντελώς βασικά υγειονομικά μέτρα ώστε να προφυλάξουμε τα νοσοκομεία μας που διαχειρίζονται επιτέλους και όλα τα άλλα νοσήματα», αναφέρει.

Τζανάκης: «Ξεκίνησε το έκτο κύμα – Φόβοι για νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού»

Διαμετρικά αντίθετος με την γενικευμένη εικόνα χαλάρωσης και «κανονικότητας» που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες εμφανίστηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου υπό το φως της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων.

«Εδώ και μία εβδομάδα από το δικό μας Παρατηρητήριο έχουμε πει ότι επίκειται το έκτο κύμα, που φυσικά έχει σχέση με το ό,τι έχουμε χαλαρώσει και το βγάλσιμο της μάσκας. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Σχεδόν στο 80% των περιστατικών επικρατούν πλέον οι Όμικρον-4 και Όμικρον-5, δύο πολύ πιο μεταδοτικές παραλλαγές, που παρακάμπτουν σχεδόν εξ ολοκλήρου τον εμβολιασμό, μολύνουν και εμβολιασμένους και νοσήσαντες, με συνέπεια να υπάρχει μεγάλη διασπορά», είπε ο κ. Τζανάκης στο Kontra και πρόσθεσε:

Κορωνοϊός: Στο 97% η μετάλλαξη Όμικρον στη χώρα μας

«Τα κρούσματα που βλέπετε πιστεύω ότι είναι λιγότερο από το ένα τρίτο των πραγματικών, καθώς πολλοί που αυτοδιαγνώσκονται δε δηλώνουν το κρούσμα. Σήμερα μπορεί να έχουμε 20.000-30.000 κρούσματα πραγματικά».

Ο ίδιος ζήτησε «σε κάποιους εσωτερικούς χώρους, π.χ. στα σούπερ μάρκετ, να υπάρχει η μάσκα. Πάνω από 50% - 60% των συμπολιτών μας δεν την φορούν. 30% - 40% την φοράει και σε άλλα σημεία, όπου υπάρχει ανασφάλεια. Κάνω έκκληση σε όλους τους ευπαθείς, με συνοδά νοσήματα, τους ανοσοανεπαρκείς, τους ογκολογικούς ασθενείς, όλοι να φοράνε μάσκα και να προσέχουν όταν συμμετέχουν σε κοινωνικές εκδηλώσεις, γάμους, βαφτίσεις, πάρτι, συναυλίες. Μία καλής ποιότητας μάσκα είναι το μοναδικό μέσο αυτή τη στιγμή για να προστατευτούμε», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη με το τέλος του καλοκαιριού, υπάρχουν δύο κίνδυνοι. 

Κορωνοϊός: Τα δύο νησιά των Κυκλάδων με θετικότητα πάνω από 20%

«Όσο μεγαλύτερο είναι αυτό το κύμα, τόσο δίνουμε ευκαιρία στον ιό να μεταλλαχθεί σε κάτι διαφορετικό, να έρθει ένα επόμενο κύμα με ένα μεταλλαγμένο στέλεχος. Επίσης, όσο μεγαλύτερο είναι το επιδημιολογικό φορτίο τώρα το καλοκαίρι, τόσο είναι βάση ώστε το χειμώνα να έχουμε παρατράγουδα. Ο Σεπτέμβριος είναι δύο μήνες από τώρα, θα πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι, με καταλαγιασμένη την επιδημία, ώστε να ανοίξουν τα σχολεία, χωρίς προβλήματα», είπε ο κ. Τζανάκης.

Εξαδάκτυλος: «Όσοι νόσησαν στο παρελθόν μπορεί να νοσήσουν ξανά»

Πιο ψύχραιμος ήταν ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Α. Εξαδάκτυλος, ο οποίος σημείωσε ότι καταγράφεται μια αύξηση στα κρούσματα, η οποία όμως δεν έχει αντίκτυπο στο σύστημα υγείας. 

Όπως είπε, μιλώντας στο Open, τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού προστατεύουν μόνο από τη βαριά νόσηση και τον θάνατο, ενώ κάποιος που έχει νοσήσει μπορεί και πάλι να μολυνθεί από τη μετάλλαξη Όμικρον, η οποία προκαλεί μεν ήπια συμπτώματα, αλλά είναι πολύ πιο μεταδοτική.

Απατεώνες εκμεταλλεύτηκαν την πανδημία με ψεύτικες προσφορές εμβολίων

Ο κ. Εξαδάκτυλος επεσήμανε πως η κατάργηση της υποχρεωτικότητας της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους δεν ήταν λάθος, ωστόσο τόνισε πως οι πολίτες είναι πλέον εκπαιδευμένοι και μπορούν να κρίνουν πότε θα πρέπει να φοράνε τη μάσκα τους και πότε όχι. 

Ανεμοδούρα: «Η μάσκα είναι αναγκαία»

Από την πλευρά της η Β. Ανεμοδουρά, μέλος του ιατρικού συλλόγου Πειραιά, επέμεινε ότι η χρήση μάσκας σε συγκεκριμένους χώρους είναι αναγκαία. 

«Αποδείχθηκε ότι η χρήση μάσκας παίζει ρόλοι στη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού. Πρέπει οι πολίτες να έχουν στον νου τους ότι όπου υπάρχει συνωστισμός, υπάρχει κι ο ιός. Γι’ αυτό, όπου υπάρχει συνωστισμός θα πρέπει να φοράμε τη μάσκα. Όποιος φόρεσε μάσκα δεν μολύνθηκε», είπε η κ. Ανεμοδουρά. 

Επανέλαβε κι η ίδια ότι όποιος έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει μπορεί να μολυνθεί από τον ιό κι εξήγησε πως η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί ήπια συμπτώματα, όπως πυρετός και κακουχία για δύο μέρες, όμως μετά μπορεί να επιμείνει ένας βήχας κι ένα αίσθημα κόπωσης. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top