Ευλογιά των πιθήκων: Για ποιους πολίτες εξετάζεται εμβολιασμός

Τι πρέπει να κάνουν όσοι νοσήσουν

Συναγερμός σε Ευρώπη και ΗΠΑ για την ευλογιά των πιθήκων - Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Το ζήτημα της εξάπλωσης της ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη θα συζητήσουν τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού. Εξετάζεται ο εμβολιασμός συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού. Δεν υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης στον γενικό πληθυσμό, λένε οι επιστήμονες.

Η ευλογιά των πιθήκων θα είναι το βασικό θέμα συζήτησης σήμερα των μελών της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, μετά από την παγκόσμια ανησυχία που έχει προκαλέσει η εξάπλωσή της στην Ευρώπη. 

Ευλογιά των πιθήκων: Έχει μεταλλαχθεί ο ιός; Τι απαντά ο ΠΟΥ

Η επιτροπή θα εξετάσει το ενδεχόμενο του εμβολιασμού κατά περίπτωση έναντι της νόσου, συνεκτιμώντας και τη σχέση κινδύνου – οφέλους από τη χορήγηση του εμβολίου, κατά τις πρόσφατες συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που εξετάζεται είναι να εμβολιαστούν τα άτομα που ανήκουν στις στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος, στους οποίους θα περιλαμβάνονται και οι υγειονομικοί. 

Ευλογιά των πιθήκων: O ΕΜΑ συζητά για πιθανές θεραπείες και εμβόλια

Πάντως σε αυτή τη φάση έχει αποκλειστεί ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού. Αντ’ αυτού θα υιοθετηθεί η σύσταση για αυστηρή απομόνωση των ασθενών και για εγρήγορση όσων είναι στενές επαφές κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων για 21 ημέρες μετά την τελευταία έκθεσή τους με άτομο που έχει μολυνθεί. 

Σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό, εκτιμάται ότι θα είναι αποτελεσματικός στην πρόληψη της ευλογιάς των πιθήκων. Το πρόβλημα είναι ότι επειδή η ευλογιά έχει εξαλειφθεί περισσότερα από 40 χρόνια, τα εμβόλια πρώτης γενιάς δεν είναι πλέον διαθέσιμα. 

Ευλογιά των πιθήκων: Ποιο κρούσμα θεωρείται ύποπτο σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ

Επίσης, το νεότερο εμβόλιο που έχει αναπτυχθεί στη Δανία για την πρόληψη της ευλογιάς και της ευλογιάς των πιθήκων δεν μπορεί να χορηγηθεί γιατί δεν έχουν γίνει κλινικές μελέτες.

Πώς μεταδίδεται η ευλογιά των πιθήκων

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) εξήγησε, χθες, με ανακοίνωσή του, πως η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αναπνευστικού συστήματος κατόπιν εισπνοής μεγάλου μεγέθους σταγονιδίων και μέσω επαφής με δερματικές βλάβες πάσχοντος ή μολυσμένα υλικά (π.χ. κλινοσκεπάσματα ή πετσέτες που έχει χρησιμοποιήσει ασθενής. 

Μαγιορκίνης: Υπερδιπλάσιοι οι ασυμπτωματικοί της ευλογιάς των πιθήκων 

Μετάδοση καταγράφεται, επίσης, μέσω της επαφής με άγρια ζώα, συνήθως πρωτεύοντα και τρωκτικά, όπως αρουραίοι, ποντίκια και σκίουροι ή ακόμα και με ζώα συντροφιάς που έχουν μολυνθεί από τα προηγούμενα.

Ευλογιά των πιθήκων: Οδηγίες του ECDC για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων

Σύμφωνα επίσης με τη χθεσινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) για την αξιολόγηση του κινδύνου από την ευλογιά των πιθήκων, οι χώρες της ΕΕ καλούνται να επικεντρωθούν στον έγκαιρο εντοπισμό, τη διαχείριση και την αναφορά νέων κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων αλλά και στον εντοπισμό των επαφών τους.

Ευλογιά των πιθήκων: Παγκόσμιος συναγερμός–Συστάσεις για νέα εμβόλια σε ΕΕ

Οι χώρες θα πρέπει επίσης να ενημερώσουν τους μηχανισμούς ανίχνευσης, τη διαγνωστική ικανότητα για τους ιούς orthopox και να επανεξετάσουν τη διαθεσιμότητα εμβολίων κατά της ευλογιάς, αντιικών φαρμάκων και ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού για επαγγελματίες υγείας.

Ευλογιά των πιθήκων: Δύσκολη η εξάπλωση στον γενικό πληθυσμό

Το σενάριο της εξάπλωσης της ευλογιάς των πιθήκων στο γενικό πληθυσμό δε συγκεντρώνει προς το παρόν πολλές πιθανότητες κατά τους ειδικούς του ECDC. 

Ευλογιά πιθήκων: Αρνητικό το ύποπτο κρούσμα- Ανεμοβλογιά έδειξαν οι έλεγχοι

«Οι περισσότερες από τις τρέχουσες περιπτώσεις έχουν εμφανιστεί με ήπια συμπτώματα και για τον ευρύτερο πληθυσμό η πιθανότητα εξάπλωσης είναι πολύ χαμηλή», δήλωσε η διευθύντρια του ECDC, Άντρεα Αμόν. «Ωστόσο, η πιθανότητα περαιτέρω εξάπλωσης του ιού μέσω της στενής επαφής, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια σεξουαλικών δραστηριοτήτων μεταξύ ατόμων με πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους, θεωρείται υψηλή», συμπλήρωσε.

Ευλογιά των πιθήκων: Η πρώτη χώρα με υποχρεωτική καραντίνα 21 ημερών

Επιπλέον, το ECDC διευκρίνισε πως ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια σε ορισμένες ομάδες πληθυσμού, όπως είναι τα παιδιά μικρής ηλικίας, οι έγκυες, και ανοσοκατασταλμένα άτομα.

Ευλογιά των πιθήκων: Τι πρέπει να κάνουν όσοι νοσήσουν

Υπό τις εξελίξεις αυτές οι επιστήμονες συστήνουν στα άτομα που νοσούν επιβεβαιωμένα με ευλογιά των πιθήκων να παραμένουν απομονωμένα έως ότου υποχωρήσουν τα εξανθήματα τους, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να αποφεύγουν επαφές με ανοσοκατασταλμένα άτομα και κατοικίδια. 

Ευλογιά των πιθήκων: O FDA ενέκρινε φάρμακο για τη θεραπεία του ιού

Παράλληλα, θα πρέπει να απέχουν από τη σεξουαλική δραστηριότητα. Υπογραμμίζουν δε, πως οι περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να παραμείνουν στο σπίτι με υποστηρικτική φροντίδα. 

Οι στενές επαφές καλούνται να παρακολουθούν την εξέλιξη της υγείας τους, με έμφαση σε ύποπτα συμπτώματα, για 21 ημέρες.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top