Ευλογιά των πιθήκων: Ποιο κρούσμα θεωρείται ύποπτο σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ

Ποια η διαφορά από την ανεμοβλογιά

Ο ΕΟΔΥ απέστειλε οδηγίες στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας για το τι θεωρείται ύποπτο και πιθανό κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων. Ποιες είναι οι διαφορές με την ανεμοβλογιάς; Πόσο εύκολα μεταδίδεται η νόσος;

Ο ΕΟΔΥ με ανακοίνωσή του προσδιορίζει ποια συμπτώματα χαρακτηρίζονται «ύποπτα» και ποια «πιθανά» κρούσματα  ευλογιάς των πιθήκων. 

Ευλογιά των πιθήκων: Παγκόσμιος συναγερμός–Συστάσεις για νέα εμβόλια σε ΕΕ

Σύμφωνα με ενημέρωση των ειδικών του Οργανισμού προς τους επαγγελματίες Υγείας, ύποπτο κρούσμα είναι συμβατό με την ακόλουθη κλινική εικόνα:

  • Οξεία έναρξη νόσου με πυρετό πάνω από 38 βαθμούς, έντονο πονοκέφαλο, λεμφαδενοπάθεια, οσφυαλγία/ραχιαλγία, μυαλγίες και έντονη κακουχία, ακολουθούμενο από την εμφάνιση εξανθήματος (1-3 μέρες μετά), που συνήθως ξεκινά από το πρόσωπο και επεκτείνεται στον κορμό, παλάμες πέλματα.

Πιθανό κρούσμα θεωρείται άτομο που πληροί τα κλινικά κριτήρια και συνδέεται επιδημιολογικά με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Ευλογιά πιθήκων: Αρνητικό το ύποπτο κρούσμα- Ανεμοβλογιά έδειξαν οι έλεγχοι

Το επιβεβαιωμένο κρούσμα πληροί τα κλινικά κριτήρια και είναι επιβεβαιωμένο εργαστηριακά με:

  • Απομόνωση του ιού σε καλλιέργεια.
  • Ανίχνευση του DNA του ιού με PCR σε κλινικό δείγμα.
  • Ανίχνευση παρουσίας orthopox-ιού σε ιστούς με ανοσοϊστοχημικές μεθόδους, με την προϋπόθεση απουσίας έκθεσης σε άλλο ιό της οικογένειας orthopox-ιών.

Η αντιμετώπιση της νόσου αποσκοπεί στη βελτίωση των συμπτωμάτων. Συνήθως, η πορεία είναι ήπια και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν σε 2 με 4 εβδομάδες.

Ευλογιά των πιθήκων: «Εξετάζεται το ενδεχόμενο μετάλλαξης σε Ευρώπη - ΗΠΑ»

Συχνά, χρειάζεται παραμονή στο νοσοκομείο προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα αλλά και να αποτραπεί η μετάδοση της νόσου.

Παγώνη: Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της ευλογιάς των πιθήκων και της ανεμοβλογιάς

Αναφερόμενη στα αυξημένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη καθησύχασε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος πανδημίας.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξουν κρούσματα και στην Ελλάδα, ωστόσο τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού. 

Ευλογιά των πιθήκων: Η πρώτη χώρα με υποχρεωτική καραντίνα 21 ημερών

«Είναι ενδημική νόσος στην Αφρική χρόνια τώρα. Το πρώτο κρούσμα σε άνθρωπο ήταν στο Κονγκό το 1970», είπε στον ΣΚΑΪ κι επεσήμανε ότι χρειάζεται να ακολουθούνται οι κανόνες ατομική υγιεινής.

«Μεταδίδεται δια της αναπνευστικής οδού με τα σταγονίδια και με την επαφή, και κυρίως εκεί που υπάρχουν δερματικές αλλοιώσεις», πρόσθεσε.

Ευλογιά των πιθήκων: Ύποπτο κρούσμα και στην Ελλάδα-Αναλαμβάνει ο Τσιόδρας

Όσον αφορά στα συμπτώματα, διαρκούν περίπου 3 - 4 εβδομάδες, και είναι κυρίως πυρετός, κεφαλαλγία, μυαλγία, διόγκωση λεμφαδένων και εξάνθημα με φυσαλίδες.

Ερωτηθείσα ποια είναι η διαφορά με την ανεμοβλογιά, υπογράμμισε ότι στην ανεμοβλογιά υπάρχει κνησμός, ενώ στην ευλογιά των πιθήκων υπάρχει πόνος.

Τζανάκης: «Διαφορετική η ευλογιά των πιθήκων από την παιδική ανεμοβλογιά»

Από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο Mega τόνισε ότι η ευλογιά των πιθήκων είναι εντελώς διαφορετική νόσος από την παιδική ανεμοβλογιά. 

Ευλογιά των πιθήκων: O FDA ενέκρινε φάρμακο για τη θεραπεία του ιού

«Η προσβολή ενηλίκων με ανεμοβλογιά σε ένα ποσοστό 10 - 15% οδηγεί σε βαριές πνευμονίες. Εμβόλια για την ανεμοβλογιά γίνονται στην παιδική ηλικία. Γι’ αυτό δεν πρέπει να ξεχνάμε τα παιδικά εμβόλια», σημείωσε ο κ. Τζανάκης.

«Η ευλογιά των πιθήκων είναι ξαδερφάκι της γνωστής ιστορικής νόσου, της ευλογιάς. Για την ευλογιά των πιθήκων αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επιτρεπόμενο εμβόλιο. Υπάρχει ένα εμβόλιο από τη Δανία, αλλά δεν έχει επιτραπεί γιατί έχουμε μειωμένες κλινικές δοκιμές. Έτσι ο ECDC προτείνει να εκπονηθούν στρατηγικά προγράμματα εμβολιασμού για την ευλογιά των πιθήκων με το κλασικό εμβόλιο της ευλογιάς, το παλιό», πρόσθεσε.

Ευλογιά των πιθήκων: «Θέμα χρόνου το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα»

Όπως είπε, το εμβόλιο της ευλογιάς το έχουν κάνει οι άνθρωποι άνω των 50 ετών, οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα είναι προστατευμένοι από τη βαριά νόσο αν προκύψει πρόβλημα στην κοινότητα από την ευλογιά των πιθήκων.

«Τα προγράμματα εμβολιασμού για την ευλογιά έχουν σταματήσει από το 1980, που η νόσος κηρύχτηκε ιστορική. Υπάρχουν, όμως, αποθέματα εμβολίων. Περιμένουμε με αγωνία το report από τον ECDC για να δούμε τα πρώτα επιδημιολογικά στοιχεία. Πρέπει να δούμε το πώς πέρασε η ευλογιά των πιθήκων από τους κατοίκους της Αφρικής, σε Ευρωπαίους που δεν έχουν ταξιδέψει στην Αφρική. Το 2003 στο Ιλινόι των ΗΠΑ ο ιός μεταφέρθηκε μέσω αρουραίων σε δεσποζόμενα σκυλιά και μετά προκάλεσε 70 κρούσματα», τόνισε ο κ. Τζανάκης.

Πάντως ξεκαθάρισε ότι ο πολύς κόσμος δεν θα πρέπει να ανησυχεί για την ευλογιά των πιθήκων. 

Ευλογιά των πιθήκων: Κίνδυνος για νέα πανδημία; - Ο Ηλίας Μόσιαλος απαντά

«Η νόσος αυτή μεταδίδεται πολύ δύσκολα, με πολύ κοντινή επαφή με πάσχοντα, ο οποίος είναι μολυσματικός όταν πλέον είναι συμπτωματικός και με το εξάνθημα», συνέχισε ο κ. Τζανάκης, καθησυχάζοντας την κοινή γνώμη.

Αναφερόμενος στο πού εντοπίζονται μέχρι στιγμής τα κρούσματα, αλλά και στο πώς μεταδίδεται η ευλογιά των πιθήκων, ο ίδιος εξήγησε:

«Πρώιμες ανακοινώσεις και από τον ECDC, μιλούν για νέους άνδρες κυρίως κάτω των 50 ετών που είναι είτε ομοφυλόφιλοι, είτε αμφιφυλόφιλων, που αυτό δείχνει ότι κατά πάσα πιθανότητα χρειάζεται πολύ στενή σωματική επαφή για να μεταδοθεί αυτή η αρρώστια. Περιμένουμε να δούμε με αγωνία το γιατί μεταφέρθηκε στην Ευρώπη σε ανθρώπους που δεν είχαν ταξιδέψει ποτέ στην Αφρική. Αν απαντηθεί αυτό, πολλά προβλήματα θα λυθούν».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top