Ευλογιά των πιθήκων: O FDA ενέκρινε φάρμακο για τη θεραπεία του ιού

Όλα όσα ξέρουμε έως τώρα για τον ιό- Συμπτώματα και πρόληψη

Όλα όσα είπε για την ευλογιά των πιθήκων η Γαρυφαλλιά Πουλάκου, Παθολόγος- Λοιμωξιολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια ΕΚΠΑ στην Γ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική στο νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ».

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε ένα νέο φάρμακο που πιστεύεται ότι θα συμβάλει στη θεραπεία της ευλογιάς των πιθήκων, την ώρα που τα κρούσματα του σπάνιου ιού έχουν πλέον εντοπιστεί σε 11 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ευλογιά των πιθήκων: Κίνδυνος για νέα πανδημία; - Ο Ηλίας Μόσιαλος απαντά - Τι γνωρίζουμε ως τώρα για τον ιό

Η SIGA Technologies, με έδρα τη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής (20/5) ότι έλαβε το ρυθμιστικό «πράσινο φως» για ένα φάρμακο της ευλογιάς που ήταν ήδη διαθέσιμο και λαμβάνεται από το στόμα.

 

 

Η εταιρεία σημειώνει ότι στην Ευρώπη, το φάρμακο έχει εγκριθεί επίσημα ως θεραπεία της ευλογιάς των πιθήκων, καθώς πολλά φάρμακα για την ευλογιά είναι παρόμοιαα λόγω της ομοιότητας των ιών.

Ευλογιά των πιθήκων: Φόβοι ότι θα εξαπλωθεί το καλοκαίρι- Συνεδριάζει ο ΠΟΥ

Σε ετοιμότητα η Ελλάδα για την ευλογιά των πιθήκων

Ευλογιά των πιθήκων: «Θέμα χρόνου το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα»

Κανένα κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων δεν έχει καταγραφεί στην Ελλάδα σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ. Όπως αναφέρει, ο οργανισμός βρίσκεται σε εγρήγορση και παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της εμφάνισης των κρουσμάτων στην Ευρώπη. 

Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων μεταδίδεται αερογενώς και με την ανταλλαγή σωματικών υγρών

Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων μεταδίδεται αερογενώς και με την ανταλλαγή σωματικών υγρών

Με βάση τα έως τώρα επιδημιολογικά δεδομένα, ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια κι αυτοπεριοριζόμενη, με μικρή μεταδοτικότητα. 

Ωστόσο, ήδη τα νοσοκομεία της Ελλάδας είναι ενημερωμένα για το πρωτόκολλο, και οι οδηγίες στους γιατρούς έχουν φτάσει για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου.

Τα μέτρα κατά της ευλογιάς των πιθήκων περιλαμβάνουν:

  •  την άμεση απομόνωση του ασθενούς
  •  τη χρήση εξοπλισμού Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) από το προσωπικό του νοσοκομείου κατά τη διάρκεια της φροντίδας του ασθενούς
  •  τον σωστό και ασφαλή χειρισμό του ιματισμού
  •  τον επιμελή καθαρισμό των επιφανειών

ΕΟΔΥ: Σε ποιες χώρες έχουν εντοπιστεί κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων

Ο Οργανισμός σημειώνει ότι στις αρχές Μαΐου εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων σε ταξιδιώτη που είχε επιστρέψει από τη Νιγηρία. Έκτοτε έχουν καταγραφεί περαιτέρω σποραδικά κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Βέλγιο και Γερμανία. 

Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων

Η ευλογιά των πιθήκων είναι σπάνια ιογενής λοίμωξη, η οποία μεταδίδεται κυρίως από άγρια ζώα που ζουν σε περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top