Ευλογιά των πιθήκων: Φόβοι ότι θα εξαπλωθεί το καλοκαίρι- Συνεδριάζει ο ΠΟΥ

Συναγερμός σε Ευρώπη και ΗΠΑ για τη διασπορά των κρουσμάτων

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει για την ευλογιά των πιθήκων. Σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση, προκειμένου να συζητήσει για την εξάπλωση της νόσου σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Ευλογιά των πιθήκων: Κίνδυνος για νέα πανδημία; - Ο Ηλίας Μόσιαλος απαντά

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση αργότερα σήμερα με θέμα την ευλογιά των πιθήκων, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι η νόσος θα εξαπλωθεί μέσα στο καλοκαίρι, εποχή που γίνονται πάρτι και συναυλίες. 

Ευλογιά των πιθήκων: «Θέμα χρόνου το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα»

ευλογιά των πιθήκων

Η επιτροπή, που πρόκειται να συνεδριάσει, είναι η Στρατηγική και Τεχνική Συμβουλευτική Ομάδα για Μολυσματικούς Κινδύνους με Πιθανότητα Πανδημίας και Επιδημίας (STAG-IH), η οποία συμβουλεύει τον ΠΟΥ για κινδύνους μόλυνσης που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την παγκόσμια υγεία.

Είναι η ευλογιά των πιθήκων η νέα πανδημία;

Ευλογιά των πιθήκων: Πάνω από 100 κρούσματα της νόσου στην Ευρώπη μέσα σε μια εβδομάδα

Περισσότερα από 100 κρούσματα της ιογενούς λοίμωξης, η οποία εξαπλώνεται μέσω στενής επαφής και είναι συνήθως ήπιας μορφής, έχουν πρόσφατα αναφερθεί εκτός των χωρών της Αφρικής, όπου είναι ενδημική.

Ευλογιά των πιθήκων: Συναγερμός στα νοσοκομεία – Τα μέτρα που λαμβάνονται

Σήμερα πολλά ύποπτα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων εντοπίστηκαν και στην Ολλανδία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ANP, επικαλούμενο την κυβερνητική υπηρεσία υγείας.

Κρούσματα έχουν αναφέρει μεταξύ άλλων η Μεγάλη Βρετανία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Σουηδία, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Αυστραλία και ο Καναδάς.

ευλογιά των πιθήκων - εξανθήματα

Ευλογιά των πιθήκων: Ποια είναι η επιτροπή του ΠΟΥ που συνεδριάζει για τη νόσο

Η STAG-IH δεν είναι η επιτροπή εντός του ΠΟΥ που θα πρότεινε να κηρυχθεί η ευλογιά των πιθήκων ως διεθνούς ενδιαφέροντος κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, η υψηλότερη μορφή συναγερμού του ΠΟΥ, η οποία επί του παρόντος εφαρμόζεται για την πανδημία της Covid-19.

Είναι μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που αποτελείται από επιστήμονες από όλον τον κόσμο και της οποίας προεδρεύει ο Ντέιβιντ Χέϊμαν, καθηγητής επιδημιολογίας στο London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Νωρίτερα σήμερα, ένας εκπρόσωπος του ΠΟΥ είπε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη ότι ο Οργανισμός εργάζεται για την ανταλλαγή πληροφοριών και τη διοργάνωση τεχνικών συναντήσεων σχετικά με το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων.

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top