Ευλογιά των πιθήκων: Συναγερμός στα νοσοκομεία – Τα μέτρα που λαμβάνονται

Πώς μεταδίδεται η ασθένεια και ποια είναι τα συμπτώματα

Συναγερμός στα νοσοκομεία για την ευλογιά των πιθήκων - Κεντρικό δελτίο ειδήσεων Star (20/5)

Συναγερμός έχει σημάνει από την αύξηση των κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη. Εντοπίστηκε κρούσμα και στο Βέλγιο, μετά την Ιταλία, τη Μ. Βρετανία, την Πορτογαλία και την Ισπανία. Σε επαγρύπνηση τα νοσοκομεία στην Ελλάδα. Αυστηρά τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε περίπτωση εκδήλωσης κρούσματος.

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει από τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων που έχουν εμφανιστεί στην Ευρώπη. Σήμερα καταγράφηκε τo πρώτο κρούσμα στο Βέλγιο, και ειδικότερα στην Αμβέρσα. 

Ελήφθησαν δείγματα από τον ασθενή και εστάλησαν σε εργαστήριο αναφοράς στην Ολλανδία, όπου επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων. 

Χθες, μόλις ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα και στη γειτονική Ιταλία, τέθηκαν σε επιφυλακή και τα νοσοκομεία στη χώρα μας. Πιθανό κρούσμα έχει εντοπιστεί και στη Γαλλία. 

Ευλογιά των πιθήκων: Συναγερμός στην Ευρώπη - Κρούσμα και στην Ιταλία

Η ευλογιά των πιθήκων, μοιάζει πολύ με τη νόσο της ευλογιάς, η οποία όμως εξαλείφθηκε από τον πλανήτη τη δεκαετία του ’80. Είναι μια ενδημική νόσος στη δυτική Αφρική, αλλά πλέον εξαπλώνεται με ασυνήθιστο τρόπο στην Ευρώπη.

Ευλογιά των πιθήκων

Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων μεταδίδεται αερογενώς και με την ανταλλαγή σωματικών υγρών

Χθες ο ΕΟΔΥ, μετά την ανακοίνωση του κρούσματος στην Ιταλία, απέστειλε εγκύκλιο σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, συστήνοντας στους γιατρούς να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για την εμφάνιση πιθανών κρουσμάτων. 

Ευλογιά των πιθήκων: Τα μέτρα σε περίπτωση που εκδηλωθεί κρούσμα

Εάν ένας ασθενής με υποψία νόσου ευλογιάς των πιθήκων προσέρχεται σε νοσοκομείο ή άλλη μονάδα υγειονομικής περίθαλψης, θα πρέπει να ειδοποιηθεί άμεσα η Επιτροπή Λοιμώξεων.

Γκίκας Μαγιορκίνης: Ανάγκη για επαγρύπνηση για την ευλογιά των πιθήκων

Οι γιατροί στη συνέχεια, είναι υποχρεωμένοι να κάνουν έγκαιρη δήλωση του πιθανού κρούσματος στον ΕΟΔΥ.

Όπως αναφέρει η εγκύκλιος σε περίπτωση εκδήλωσης κρούσματος της ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα μας απαιτείται να ληφθούν τα εξής μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου:

  • Απομόνωση του ασθενούς

Ο ασθενής θα πρέπει να απομονωθεί σε θάλαμο αρνητικής πίεσης το συντομότερο δυνατό. Εάν δε διαθέτει το νοσοκομείο, αρκεί η απομόνωσή του σε μονόκλινο δωμάτιο.

Συναγερμός για την ευλογιά των πιθήκων: Κρούσματα σε Πορτογαλία και Ισπανία

Θα πρέπει ταυτόχρονα να κάνει χρήση χειρουργικής μάσκας και να καλύπτονται με σεντόνι οι εκτεθειμένες δερματικές βλάβες που ενδεχομένως ο ασθενής φέρει.

  • Εξοπλισμός Ατομικής Προστασίας

Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό θα πρέπει να χρησιμοποιεί ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό (ρόμπα, γάντια, μάσκα, ασπίδες προσώπου ή γυαλιά) για να εισέλθει στο δωμάτιο του ασθενούς και να τον χρησιμοποιεί σε κάθε επαφή με τον ασθενή.

Μ. Βρετανία: Ακόμα τέσσερα κρούσματα της «ευλογιάς των πιθήκων»

Όλος ο εξοπλισμός θα πρέπει να απορρίπτεται μετά την έξοδο από το δωμάτιο απομόνωσης.

Σωστή υγιεινή των χεριών μετά από κάθε επαφή με έναν μολυσμένο ασθενή ή/και το περιβάλλον του κατά τη διάρκεια της φροντίδας.
Σωστός περιορισμός και απόρριψη μολυσμένων απορριμμάτων (π.χ. επίδεσμοι)

  • Προσοχή στον ιματισμό

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στον χειρισμό ακάθαρτου ιματισμού (π.χ. κλινοσκεπάσματα, πετσέτες, προσωπικά ρούχα)

Τα λερωμένα ρούχα δεν πρέπει ποτέ να ανακινούνται με τρόπο που μπορεί να διασκορπίσει μολυσματικά σωματίδια.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται με τον χρησιμοποιημένο εξοπλισμό. Ο χειρισμός πρέπει να είναι τέτοιος, που να αποτρέπει τη μόλυνση του δέρματος και των ρούχων.

  • Πρέπει τέλος, να τηρούνται σωστά οι διαδικασίες για τον καθαρισμό και την απολύμανση των επιφανειών στο περιβάλλον των ασθενών.

Πώς μεταδίδεται η ευλογιά των πιθήκων 

Προς το παρόν υπάρχουν λίγες μελέτες για το πώς μεταδίδεται η συγκεκριμένη νόσος και οι περισσότερες έχουν διεξαχθεί στην Αφρική. Παρ’ όλ’ αυτά έχει γίνει γνωστό πως η μετάδοση της νόσου από άτομο σε άτομο συμβαίνει μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων ή μετά από άμεση επαφή με τον μολυσμένο ασθενή ή με τα σωματικά υγρά του.

Συνοπτικά, ο ιός εισέρχεται στο σώμα μέσω δερματικών βλαβών, της αναπνευστικής οδού ή των βλεννογόνων (μάτια, μύτη ή στόμα) και μπορεί να μεταδοθεί μετά από επαφή με μολυσμένα ζώα (μαϊμούδες, αρουραίους και σκίουρους) ή από αντικείμενα μολυσμένα από τον ιό, όπως σκεπάσματα και ρούχα.

Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια, λοιμώδης ασθένεια. Μολονότι είναι πιο ήπια και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν μέσα σε μερικές εβδομάδες, σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί μοιραία.

Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυικούς πόνους, πρήξιμο στους λεμφαδένες, ρίγη και κόπωση.

Επίσης, οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν δερματικά εξανθήματα (εξογκώματα), τα οποία συχνά ξεκινούν από το πρόσωπο και εξαπλώνονται σε άλλα σημεία του σώματος, περιλαμβανομένων των γεννητικών οργάνων.

Δεν υπάρχει θεραπεία. Η ασθένεια συνήθως υποχωρεί από μόνη της, στις περισσότερες περιπτώσεις μέσα σε 14 έως 21 ημέρες.

Ευλογιά των πιθήκων: Πώς εξαπλώθηκε στην Ευρώπη

Σύμφωνα με το Reuters, τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στη Βρετανία αποδίδονται στο στέλεχος της Δυτικής Αφρικής, το οποίο προκαλεί τον θάνατο στο 1% των περιπτώσεων και είναι λιγότερο επικίνδυνο από το στέλεχος του Κονγκό. 

Η εξάπλωση των κρουσμάτων εκτός Αφρικής, ίσως να συνδέεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, με την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών για τον κορωνοϊό και την άφιξη πτήσεων από χώρες, όπου ενδημεί η νόσος. 

Ευλογιά των πιθήκων: Τουρίστας από τα Κανάρια Νησιά το κρούσμα στην Ιταλία

Όσον αφορά στο κρούσμα που εντοπίστηκε στην Ιταλία, πρόκειται για έναν τουρίστα που επέστρεψε από διακοπές στα Κανάρια Νησιά. 

Ο ασθενής τέθηκε σε απομόνωση, ενώ οι αρχές διερευνούν δύο ακόμα ύποπτα περιστατικά, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί. 

Περισσότερα από 35 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν εντοπιστεί στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στη Βρετανία, την Πορτογαλία, το Βέλγιο και την Ισπανία. Ένα κρούσμα έχει καταγραφεί στις ΗΠΑ και 13 ύποπτα εξετάζονται στον Καναδά.

Οι περισσότεροι ασθενείς είναι άνδρες, καθώς η νόσος μεταδίδεται με στενή επαφή και υπάρχουν υπόνοιες πως μπορεί σχετίζεται με ομοφυλοφιλικές επαφές και με μετάδοση μέσω της σεξουαλικής οδού.

Ωστόσο στις ΗΠΑ τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) υπογράμμισαν πως, οποιοσδήποτε, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού μπορεί να μεταδώσει την ευλογιά των πιθήκων.

Το ανησυχητικό γεγονός είναι, ότι στη Βρετανία - που είναι η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα στην Ευρώπη - οι ασθενείς δεν συνδέονταν μεταξύ τους, κάτι που προκαλεί την υποψία πως η νόσος δεν αποκλείεται να εξαπλώνεται στην κοινότητα.

Οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας έχουν αρχίσει να χορηγούν ένα εμβόλιο για την ευλογιά στους υγειονομικούς υπαλλήλους και σε άτομα που κινδυνεύουν να εκτεθούν στην ασθένεια.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top