Συναγερμός για την ευλογιά των πιθήκων: Κρούσματα σε Πορτογαλία και Ισπανία

Πώς κόλλησαν οι ασθενείς - Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων της «ευλογιάς των πιθήκων». Μετά τη Μεγάλη Βρετανία, κρούσματα εντοπίστηκαν και στην Πορτογαλία και την Ισπανία. Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου.

Μ. Βρετανία: Ακόμα τέσσερα κρούσματα της «ευλογιάς των πιθήκων»

Ανησυχία επικρατεί στην Ευρώπη μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων της «ευλογιάς των πιθήκων», που πλέον έχει εντοπιστεί στην Πορτογαλία και την Ισπανία. Αυτή η διασπορά των κρουσμάτων θα μπορούσε να είναι το πρώτο παγκόσμιο ξέσπασμα της σπάνιας ασθένειας, όπως επισημαίνει η Daily Mail.

Η Ισπανία παρακολουθεί οκτώ άνδρες, οι οποίοι πιστεύεται ότι έχουν μολυνθεί και παρακολουθούνται. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι είναι ομοφυλόφιλοι ή αμφιφυλόφιλοι και οι περισσότεροι εντοπίστηκαν σε κλινικές Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων στη Μαδρίτη.

Πέντε άνδρες στην Πορτογαλία βρέθηκαν επίσης θετικοί και τουλάχιστον 15 ακόμη κρούσματα διερευνώνται, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι Υγείας της χώρας. Αυτά τα κρούσματα είναι όλα άντρες και ως επί το πλείστον «νεαρά», ωστόσο δεν είναι ακόμη σαφές πώς κόλλησαν τον ιό.

ευλογιά των πιθήκων

Παιδιά στην Αφρική με εξανθήματα από την ευλογιά των πιθήκων - φωτογραφία CDC

Ευλογιά των πιθήκων: Φόβοι για μεγαλύτερη διασπορά του ιού

Μέχρι τώρα, τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων περιορίζονταν σε ταξιδιώτες και συγγενείς τους που επέστρεφαν από τη δυτική και κεντρική Αφρική, όπου ο ιός είναι ενδημικός.

Αλλά οι ειδικοί φοβούνται τώρα ότι εξαπλώνεται ευρύτερα για πρώτη φορά, αφού επτά Βρετανοί διαγνώστηκαν το τελευταίο δεκαπενθήμερο.

Έξι από αυτούς φαίνεται να έχουν μολυνθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι περισσότεροι εκ των οποίων δε συνδέεονται μεταξύ τους, γεγονός που υποδηλώνει ότι περισσότερα κρούσματα δεν έχουν εντοπιστεί. Οι προϊστάμενοι υγείας προσπαθούν να βρουν την πηγή των κρουσμάτων.

Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων;

Σύμφωνα με το CDC, πρόκειται για μια σπάνια ασθένεια που προκαλείται από μόλυνση με τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων.

Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων ανήκει στο γένος Orthopoxvirus της οικογένειας Poxviridae. Το γένος του Orthopoxvirus περιλαμβάνει επίσης τον ιό της ευλογιάς (που προκαλεί την ευλογιά), τον ιό της δαμαλίτιδας (που χρησιμοποιείται στο εμβόλιο της ευλογιάς) και τον ιό της ευλογιάς των αγελάδων.

Η ευλογιά των πιθήκων ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1958, όταν δύο κρούσματα ασθένειας εμφανίστηκαν σε αποικίες πιθήκων που κρατήθηκαν για έρευνα, εξ ου και η ονομασία.

Το πρώτο κρούσμα της ευλογιάς στον άνθρωπο καταγράφηκε το 1970 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ), σε μια περίοδο εντατικής προσπάθειας για την εξάλειψη της ευλογιάς. Έκτοτε, η ευλογιά των πιθήκων έχει αναφερθεί σε ανθρώπους σε πολλές άλλες χώρες της κεντρικής και δυτικής Αφρικής: Καμερούν, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Ακτή Ελεφαντοστού, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Γκαμπόν, Λιβερία, Νιγηρία, Δημοκρατία του Κονγκό και Σιέρα Λεόνε. Η πλειονότητα των κρουσμάτων είναι στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων σε ανθρώπους έχουν εμφανιστεί εκτός Αφρικής που συνδέονται με διεθνή ταξίδια ή εισαγόμενα ζώα, συμπεριλαμβανομένων περιπτώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και στο Ισραήλ, τη Σιγκαπούρη και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ευλογιά των πιθήκων: Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα της νόσου και πώς εξελίσσεται

Στους ανθρώπους, τα συμπτώματα της ευλογιάς είναι παρόμοια αλλά πιο ήπια από τα συμπτώματα της ευλογιάς.

Η ευλογιά των πιθήκων ξεκινά με πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους και εξάντληση. Η κύρια διαφορά μεταξύ των συμπτωμάτων της ευλογιάς και της ευλογιάς είναι ότι η ευλογιά των πιθήκων προκαλεί διόγκωση των λεμφαδένων (λεμφαδενοπάθεια) ενώ η ευλογιά όχι.

Η περίοδος επώασης (χρόνος από τη μόλυνση έως τα συμπτώματα) για την ευλογιά των πιθήκων είναι συνήθως 7−14 ημέρες, αλλά μπορεί να κυμαίνεται από 5−21 ημέρες.

Η ασθένεια ξεκινά με:

  • πυρετό
  • πονοκέφαλο
  • μυϊκοί πόνοι
  • πόνοι στην πλάτη
  • διογκωμένοι λεμφαδένες
  • κρυάδες
  • εξάντληση

Εντός 1 έως 3 ημερών (μερικές φορές περισσότερο) μετά την εμφάνιση πυρετού, ο ασθενής εμφανίζει εξάνθημα, που συχνά αρχίζει στο πρόσωπο και στη συνέχεια εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του σώματος.

Οι βλάβες στο δέρμα προχωρούν στα ακόλουθα στάδια πριν εξαφανιστούν:

  • κηλίδες
  • βλατίδες
  • κυστίδια
  • φλύκταινες
  • ξηρό δέρμα

Η ασθένεια συνήθως διαρκεί 2-4 εβδομάδες. Στην Αφρική, η ευλογιά των πιθήκων έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί θάνατο σε έως και 1 στα 10 άτομα που προσβάλλονται από τη νόσο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top