Είναι η ευλογιά των πιθήκων η νέα πανδημία;

Σε ποιες χώρες της Ευρώπης έχουν εντοπιστεί κρούσματα

Σε επιφυλακή οι υγειονομικές αρχές για την εξάπλωση των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων - Κεντρικό δελτίο ειδήσεων Star (18/5)

Φόβους για νέα επιδημία προκαλεί η ραγδαία αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων.

Παγκοσμίως έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα σε τουλάχιστον οχτώ χώρες και ο αριθμός αυτός αυξάνεται καθημερινά με τους επιστήμονες να ανησυχούν μήπως προκύψει νέα επιδημία.

Ευλογιά των πιθήκων: Συναγερμός στα νοσοκομεία – Τα μέτρα που λαμβάνονται

Οι χώρες που έχουν επιβεβαιώσει κρούσματα ως τώρα είναι οι εξής: Βρετανία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία, Βέλγιο, Ιταλία, ΗΠΑ, Καναδάς και Αυστραλία ενώ σήμερα ανακοίνωσε και η Γερμανία το πρώτο κρούσμα στο έδαφός της.

Ωστόσο, οι επιστήμονες τονίζουν πως η εξάπλωση της νόσου μπορεί να ελεγχθεί με ιχνηλάτηση επαφών και εμβολιασμό όσων κινδυνεύουν με μόλυνση ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας νέας πανδημίας κάτι το οποίο δεν αποκλείουν τελείως.

Ευλογιά των πιθήκων: «Δεν υπάρχει κρούσμα στην Ελλάδα», λέει ο ΕΟΔΥ

Τι γνωρίζουμε ως τώρα για την ευλογιά των πιθήκων 

Η νόσος αυτή προκαλείται από έναν ιό (Orthopoxvirus), ο οποίος ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον ιό που προκαλεί την ευλογιά. Πρόκειται για μια σχετικά σπάνια νόσο.

Συνήθως εξαπλώνεται μεταξύ των μαϊμούδων στην Κεντρική και Δυτική Αφρική, όπου ενδημεί, αλλά περιοδικά μεταδίδεται και στους ανθρώπους.

Γκίκας Μαγιορκίνης: Ανάγκη για επαγρύπνηση για την ευλογιά των πιθήκων

Για πρώτη φορά εντοπίστηκε σε μαϊμούδες εργαστηρίου το 1958. Το πρώτο περιστατικό μόλυνσης ανθρώπου καταγράφηκε στη Δημοκρατία του Κονγκό το 1970.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως η τωρινή έξαρση της νόσου δεν είναι η μεγαλύτερη που έχει συμβεί ποτέ. Συγκεκριμένα στην Αφρική το 2001 και το 2002 είχαν καταγραφεί 485 κρούσματα και 25 θάνατοι στη Δημοκρατία του Κονγκό. Το 2017 και 2018 είχαν αναφερθεί 122 επιβεβαιωμένα ή πιθανά κρούσματα και επτά θάνατοι στη Νιγηρία.

Ευλογιά των πιθήκων: Πώς μεταδίσεται και ποια είναι τα συμπτώματα 

Η νόσος στους ανθρώπους μεταδίδεται μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων ή μετά από άμεση επαφή με τον μολυσμένο ασθενή ή με τα σωματικά υγρά του. Επίσης, μπορεί να μεταδοθεί με την επαφή με δερματικά εξανθήματα της νόσου ή με μολυσμένα από τον ιό αντικείμενα όπως ρούχα, πετσέτες, σεντόνια κ.α. Τέλος, μπορεί να μεταδοθεί και μετά από επαφή με μολυσμένα ζώα.

Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυικούς πόνους, πρήξιμο στους λεμφαδένες, ρίγη και κόπωση.

Ευλογιά των πιθήκων: Συναγερμός στην Ευρώπη - Κρούσμα και στην Ιταλία

Επιπλέον, οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν δερματικά εξανθήματα με τη μορφή εξογκωμάτων, τα οποία συχνά ξεκινούν από το πρόσωπο και εξαπλώνονται σε άλλα σημεία του σώματος, περιλαμβανομένων των γεννητικών οργάνων.

Ευλογιά Πιθήκων

Παιδιά στην Αφρική με εξανθήματα από την ευλογιά των πιθήκων - φωτογραφία CDC

Η ασθένεια συνήθως υποχωρεί από μόνη της, στις περισσότερες περιπτώσεις μέσα σε 14 έως 21 ημέρες.

Καθησυχαστικό είναι και το γεγονός πως έχει εγκριθεί το αντιικό φάρμακο tecovirimat (Tpoxx) σε ΗΠΑ και Ευρώπη κατά της συγκεκριμένης νόσου και της δαμαλίτιδας στα ζώα. Το φάρμακο αυτό μειώνει σημαντικά την πιθανότητα θανάτου. Επιπλέον, υπάρχει το εμβόλιο Jynneos (γνωστό επίσης ως Imvanex και Imvamune), επίσης εγκεκριμένο σε ΗΠΑ και Ευρώπη, που αποτρέπει τη λοίμωξη σε ενήλικες. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top