Ευλογιά πιθήκων: Αρνητικό το ύποπτο κρούσμα- Ανεμοβλογιά έδειξαν οι έλεγχοι

Απομονωμένος και γεμάτος εξανθήματα ο 29χρονος - Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Συναγερμός σήμανε και στη χώρα μας, μετά τον εντοπισμό του πρώτου ύποπτου κρούσματος της ευλογιάς των πιθήκων. O 29χρονος που βρίσκεται στο Αττικόν έχει γεμίσει σε όλο του το σώμα με τα χαρακτηριστικά εξανθήματα της νόσου, ωστόσο, τα αποτελέσματα των εξετάσεων έδειξαν ότι είναι αρνητικός στη νόσο και ότι έχει ανεμοβλογιά. Τι αναφέρει ο ΕΟΔΥ για το περιστατικό.

Ευλογιά των πιθήκων: Σε ειδική κάψουλα η μεταφορά του ύποπτου κρούσματος

Σε εργαστηριακή εξέταση δείγματος από το ύποπτο κρούσμα του άνδρα που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Αττικόν δεν ανιχνεύθηκε ιός ευλογιάς πιθήκων (monkeypox), ενώ το δείγμα βρέθηκε θετικό σε δύο επαναλαμβανόμενους ελέγχους για τον ιό της ανεμοβλογιάς

Την ίδια ώρα, ο 29χρονος τουρίστας νοσηλεύεται πλήρως απομονωμένος στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του νοσοκομείου «Αττικόν» και παραμένει σε θάλαμο αρνητικής πίεσης. Αυτό σημαίνει ότι ο αέρας δεν μπορεί να βγει από το δωμάτιο, από την πόρτα ή τον εξαερισμό και έτσι εξασφαλίζεται ότι ο ιός δεν μπορεί να «ξεφύγει» μέσα στο νοσοκομείο. Σε αντίστοιχο δωμάτιο νοσηλεύεται και η φίλη του.

αεροδιακομιδή ύποπτου κρούσματος ευλογιάς πιθήκων

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή, ενώ έχει εμφανίσει τα χαρακτηριστικά έντονα δερματολογικά εξανθήματα σε όλο του το σώμα.

Ευλογιά των πιθήκων: «Εξετάζεται το ενδεχόμενο μετάλλαξης σε Ευρώπη - ΗΠΑ»

πιθανό κρούσμα ευλογιάς πιθήκων στο Αττικόν

Ευλογιά των πιθήκων: Λήξη συναγερμού για το ύποπτο κρούσμα - Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ 

Μετά τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων στον 29χρονο τουρίστα, ο ΕΟΔΥ εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση στην οποία ξεκαθαρίζει ότι τελικά είναι αρνητικός στην ευλογιά των πιθήκων και ότι νοσεί από ανεμοβλογιά. 

Ακολoυθεί η επίσημη ανακοίνωση του οργανισμού:

«Σε εργαστηριακή εξέταση δείγματος από το ύποπτο κρούσμα του άνδρα που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ δεν ανιχνεύθηκε ιός Ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox) ενώ το δείγμα βρέθηκε θετικό σε δύο επαναλαμβανόμενους ελέγχους για τον ιό της Ανεμοβλογιάς (varicella – chickenpox). Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στο Εργαστήριο Αναφοράς (Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ) για Ευλογιά και στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ.

Ο ιός της Ανεμοβλογιάς παρότι περιλαμβάνει το συνθετικό -pox είναι διαφορετικός από τον ιούς που προκαλούν Ευλογιά ή Ευλογιά των πιθήκων. Υπάρχει συνάφεια αναφορικά με τα συμπτώματα και την εμφάνιση δερματικών αλλοιώσεων που προκαλούνται από την Ανεμοβλογιά και την Ευλογιά, Ευλογιά των πιθήκων.

Η Ευλογιά έχει εκριζωθεί από τον ανθρώπινο πληθυσμό από το 1980 ενώ η Ανεμοβλογιά αποτελεί μια συχνή νόσο που προκαλεί περίπου 4 εκατομμμύρια λοιμώξεις σε παιδιά. Για την Ανεμοβλογιά υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο και προκαλεί ηπιότερη νόσο από την Ευλογιά».

Ευλογιά των πιθήκων: Σκέψεις για καραντίνα 21 ημερών και στην Ελλάδα

Μετά το Βέλγιο που έκανε υποχρεωτική την καραντίνα τριών εβδομάδων σε όσους είναι θετικοί στην ευλογιά των πιθήκων, το σενάριο αυτό εξετάζεται και στη χώρα μας.

Ευλογιά των πιθήκων: Η πρώτη χώρα με υποχρεωτική καραντίνα 21 ημερών

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΕΟΔΥ εξετάζει το ενδεχόμενο να ορίσει καραντίνα 21 ημερών για τους ασθενείς με ευλογιά των πιθήκων, καθώς ο χρόνος επώασης του ιού μπορεί να φτάσει μέχρι και τις τρεις εβδομάδες.

Βασιλακόπουλος στο Star: «Η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται πιο δύσκολα από τον κορωνοϊό» 

Για το πρώτο πιθανό κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων, την εξάπλωση της νόσου, την επαναφορά της μάσκας, αλλά και τη θεραπεία μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων Σαββατοκύριακου του Star ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Αρχίζοντας, ο καθηγητής ξεκαθάρισε ότι η ευλογιά των πιθήκων έχει πολύ μικρότερη μεταδοτικότητα από τον κορωνοϊό για δύο λόγους: πρώτον επειδή μεταδίδεται από τα μεγάλα σταγονίδια μέσω του αναπνευστικού και δεύτερον δεν κινδυνεύει κάποιος από τους ασυμπτωματικούς φορείς της νόσου, με τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Αναφορικά με την επαναφορά της μάσκας, ο κ. Βασιλακόπουλος υπογράμμισε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο, καθώς και το να κρατάμε αποστάσεις μπορεί να μας προστατέψει: «Η λογική λέει ότι με το να κρατάμε στοιχειώδεις αποστάσεις από τον συνάνθρωπό μας, δε θα έχουμε σοβαρή μετάδοση από αυτή τη νόσο επειδή μεταδίδεται με μεγάλα σταγονίδια. Το να βάλουμε όμως τη μάσκα όπου υπάρχει μεγάλος συνωστισμός είναι μια καλή ενέργεια», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Τέλος, ο κ. Βασιλακόπουλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός και ως προς τη θεραπεία, τονίζοντας ότι είναι μια ασθένεια γνωστή από το 1970 και ότι υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Δείτε τι είπε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τον Σπύρο Λάμπρου τι είπε για την ευλογιά των πιθήκων ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος


Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων Σαββατοκύριακου του Star
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top