Ευλογιά των πιθήκων: Σε ειδική κάψουλα η μεταφορά του ύποπτου κρούσματος

Τη Δευτέρα τα αποτελέσματα των εξετάσεων του 29χρονου τουρίστα

Μέσα σε ειδικές κάψουλες έγινε από την Κεφαλονιά στην Αθήνα η αεροδιακομιδή του 29χρονου τουρίστα που εμφάνισε συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων, καθώς και της συντρόφου του. Εν τω μεταξύ τη Δευτέρα αναμένονται τα αποτελέσματα των εξετάσεις του ύποπτου κρούσματος.

Πρώτο ύποπτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα

Λίγο μετά τις 23.00 το Σάββατο βράδυ προσγειώθηκε το C-130 της Πολεμικής Αερόποριας στο αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς για να παραλάβει το ζευγάρι των Βρετανών τουριστών που διαγνώσθηκαν με συμπτώματα που παραπέμπουν στην ευλογια των πιθήκων.

Όλα όσα γνωρίζουμε έως τώρα για την ευλογιά των πιθήκων

Σύμφωνα με το kefaloniapress.gr, το ιατρικό προσωπικό φόρεσε τις ειδικές στολές και παρέλαβε τους δυο ασθενείς οι οποίοι τοποθετήθηκαν μέσα στις ειδικές αποστειρωμενες κάψουλες μεταφοράς, και απομόνωσης , EpiShuttle που προστατεύουν και το ιατρικό προσωπικό κατά τη μεταφορά του ασθενούς.

Ευλογιά των πιθήκων: Σε ειδική κάψουλα η μεταφορά του ύποπτου κρούσματος

Μαζί με τους δυο Βρετανούς έγινε και διακομιδή Καρδιολογικού περιστατικού συμπολίτη μας που ήταν επείγον να διακομισθεί σε εξιδικευμενο νοσοκομείο των Αθηνών.

Ο ασθενής που παρουσιάζει συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων είναι Ρουμανικής εθνικότητας ο οποίος ζει στην Ελλάδα αλλά το τελευταίο διάστημα ζει στο Λονδίνο. Από το Λονδίνο ήρθε για διακοπές στην Κεφαλονιά μαζί με τη φίλη του. Να σημειώσουμε ότι η φίλη του ειναι ασυμπτωματική, σύμφωνα με πληροφορίες ενώ ο ασθενής έχει σταθερή κατάσταση υγείας.

Ευλογιά των πιθήκων: Σε ειδική κάψουλα η μεταφορά του ύποπτου κρούσματος

Το ζευγάρι διεκομίσθη ΑΤΤΙΚΟΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ των Αθηνών όπου του παρέλαβε το επιτελείο του κ. Τσιόδρα, καθώς ο καθηγητής τέθηκε επικεφαλής της ομάδας των επιστημόνων που θα ασχοληθούν με το πρώτο περιστατικό της νόσου που εμφανίστηκε στην Ελλάδα.

Ευλογιά των πιθήκων: Ύποπτο κρούσμα και στην Ελλάδα-Αναλαμβάνει ο Τσιόδρας

Ευλογιά των πιθήκων: Τη Δευτέρα τα αποτελέσματα

Ο Καθηγητής Μικροβιολογίας του νοσοκομείου Αττικόν, Σπυρίδων Πουρνάρας, μιλώντας στο OPEN για το θέμα, σημείωσε ότι τα αποτελέσματα των εξετάσεων αναμένονται τη Δευτέρα.

Ευλογιά των πιθήκων: Συναγερμός στην Ευρώπη - Αυξάνονται τα κρούσματα

«Θα γίνουν εξετάσεις στη μονάδα μας. Γνωρίζαμε πως κάτι σχετικό υπάρχει. Μας είχαν ενημερώσει να περιμένουμε το περιστατικό πριν μέρες. Ακούγεται βαρύγδουπο, αλλά δεν είναι κάτι τραγικό. Η κοπέλα που τον συνοδεύει, δεν έχει συμπτώματα. Θα νοσηλευτεί μαζί του προληπτικά. Τα πρώτα δείγματα θα πάνε στο εργαστήριο αναφοράς του ΑΠΘ, εκεί είναι ειδικοί σε αυτούς τους ιούς και περιμένουμε τα αποτελέσματα πολύ γρήγορα, μάλλον και τη Δευτέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ο κος Σωτήρης Τσιόδρας είναι επικεφαλής στον έλεγχο του περιστατικού με την κ. Αναστασία Αντωνιάδου, την άλλη καθηγήτρια λοιμωξιολογίας του Αττικού» συμπλήρωσε ο κ. Πουρνάρας.

Τρόπος μετάδοσης της ευλογιάς των πιθήκων 

Για το προφίλ της συγκεκριμένης ασθένειας, τον τρόπο μετάδοσης και προφύλαξης, είπε: «Δεν είναι εξαιρετικά μεταδοτική πάθηση. Θέλει στενή επαφή από το αναπνευστικό. Δεν είναι συνηθισμένη πάθηση στον δυτικό κόσμο, περισσότερο έχει παρουσιαστεί στην Αφρική. Αν βγει θετικό το ύποπτο κρούσμα, θα νοσηλευτεί σε συνθήκες ασφαλείας».

Ευλογιά των πιθήκων: Τα συμπτώματα

Αναφορικά με τη συμπτωματολογία, ο κ. Πουρνάς ανέφερε: «Ξεκινά με πυρετό και συμπτώματα κρυώματος, κόπωση, κακουχία… Μετά ακολουθούν τα εξανθήματα. Έχει περίοδο επώασης μια με δυο εβδομάδες. Αρχικά, έχει συμπτώματα κοινού κρυολογήματος. Είναι ελαφρώς τρομακτικά τα συμπτώματα στην όψη, αλλά δεν είναι βαριά η ασθένεια. Κάποιες φορές αφήνουν και σημάδια, όταν περνάει η ασθένεια. Είναι παραλλαγή της ευλογιάς, που έχει εξαφανιστεί πριν πολλά χρόνια. Υπάρχει εμβόλιο, που δεν είναι σίγουρο πως θα είναι αποτελεσματικό. Το εμβόλιο που κυκλοφορεί για την ευλογιά, είναι άλλο. Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία. Έχει κάποια θνητότητα στην Αφρική».

Τρόπος προφύλαξης από την ευλογιά των πιθήκων

Για τον τρόπο προφύλαξης, ενόψει και της τουριστικής κίνησης το καλοκαίρι, είπε:

Οι αποστάσεις και η υγιεινή είναι ο κύριος τρόπος να μην κολλήσεις. Όπως ισχύει με τον κορωνοϊό, αλλά δεν είναι το ίδιο μεταδοτικός. Ας μην το κάνουμε θέμα της καθημερινότητάς μας, δεν θα γίνει απ’ όσα γνωρίζουμε από τις ΗΠΑ και τα CDC. Ο ιός εμφανίστηκε στην Αγγλία γιατί εκεί ταξιδεύουν εκατομμύρια άνθρωποι από την Αφρική.

Κρούσμα λέπρας στο Αττικόν

Τέλος, ο κ. Πουρνάρας αναφέρθηκε και σε κρούσμα λέπρας που εντοπίστηκε στο Αττικόν: «Είναι από την Πελοπόννησο. Είχαμε βρει και πρόπερσι τέτοιο κρούσμα. Ειμαστε σε επαγρύπνηση για να μην διασπαστούν».

Πηγή

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top