Ευλογιά των πιθήκων: Η πρώτη χώρα με υποχρεωτική καραντίνα 21 ημερών

«Καμπανάκι» ΠΟΥ: Αναμένει κι άλλα κρούσματα διεθνώς

Σε επιφυλακή οι υγειονομικές Αρχές της παγκόσμιας κοινότητας για την ευλογιά των πιθήκων - Βίντεο από το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star

Σε πλήρη επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές Ευρώπης και ΗΠΑ για την εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων. Το Βέλγιο γίνεται η πρώτη χώρα που επιβάλλει καραντίνα σε όσους νοσούν, την ώρα που ο ΠΟΥ κρούει το «καμπανάκι» για αύξηση των κρουσμάτων.

Ευλογιά των πιθήκων: Συναγερμός στην Ευρώπη - Αυξάνονται τα κρούσματα

Συναγερμός έχει σημάνει σε Ευρώπη και ΗΠΑ για την ευλογιά των πιθήκων, αφού καθημερινά καταγράφονται νέα κρούσματα σε πολλές χώρες. Μέχρι σήμερα, συνολικά έχουν αναφερθέι 92 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 12 χώρες:

  1. Καναδά
  2. ΗΠΑ
  3. Ηνωμένο Βασίλειο
  4. Βέλγιο
  5. Ολλανδία
  6. Γαλλία
  7. Πορτογαλία
  8. Σουηδία
  9. Γερμανία
  10. Ελβετία
  11. Ιταλία
  12. Ισραήλ

Ευλογιά των πιθήκων: Φόβοι ότι θα εξαπλωθεί το καλοκαίρι- Συνεδριάζει ο ΠΟΥ

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η μετάδοση της νόσου γίνεται όταν υπάρχει στενή επαφή, κυρίως σεξουαλική, με ασυμπτωματικούς μολυσμένους ανθρώπους.

ευλογια των πιθήκων

Ευλογιά των πιθήκων: Αύξηση κρουσμάτων αναμένει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναμένει να εντοπιστούν κι άλλα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, καθώς επεκτείνει την επιτήρηση σε χώρες όπου η νόσος αυτή δεν είναι ενδημική.

Ως χθες Σάββατο, αναφέρθηκαν 92 επιβεβαιωμένα και 28 ύποπτα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων από 12 κράτη μέλη, όπου ο ιός δεν είναι ενδημικός, διευκρίνισε η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι θα δώσει περαιτέρω οδηγίες και συστάσεις τις επόμενες ημέρες για τον περιορισμό της εξάπλωσής του.

Η ευλογιά των πιθήκων, μολυσματική ασθένεια που συνήθως έχει ήπια συμπτώματα, είναι ενδημική σε τμήματα της δυτικής και της κεντρικής Αφρικής. Εξαπλώνεται μέσω της στενής επαφής, κάτι που σημαίνει πως μπορεί να περιοριστεί σχετικά εύκολα, με απομόνωση και τήρηση των κανόνων υγιεινής.

O Ντέιβιντ Χέιμαν, ειδικός στις μολυσματικές νόσους στον ΠΟΥ ανέφερε: 

Αυτό που μοιάζει να συμβαίνει είναι ότι μεταδόθηκε στον πληθυσμό ως σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, και εξαπλώνεται, όπως συμβαίνει γενικά με τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (...) σε όλο τον κόσμο.

Ο κ. Χέιμαν είπε ότι διεθνής επιτροπή ειδικών συνεδρίασε μέσω βιντεοδιάσκεψης για να συζητήσει τι χρειάζεται να μελετηθεί για το ξέσπασμα και για ποια στοιχεία χρειάζεται να ενημερωθούν οι πολίτες, ανάμεσά τους το εάν υπάρχει ασυμπτωματική εξάπλωση του ιού, ποιοι διατρέχουν κίνδυνο και ποιοι είναι οι τρόποι μετάδοσης.

Πρόσθεσε ότι η συνεδρίαση συγκλήθηκε εξαιτίας της «επείγουσας φύσης της κατάστασης». Η συγκεκριμένη επιτροπή δεν είναι αυτή που θα προτείνει την κήρυξη διεθνούς κατάστασης υγειονομικής έκτακτης ανάγκης, το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού του ΠΟΥ, όπως όταν εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορωνοϊού.

ευλογιά των πιθήκων - εξανθήματα

Ευλογιά των πιθήκων: Στη στενή επαφή οφείλεται η μετάδοση

Ο κ. Χέιμαν σημείωσε πως η στενή επαφή είναι η κυριότερη οδός μετάδοσης, καθώς τα δερματικά εξανθήματα που προκαλούνται είναι ιδιαίτερα μολυσματικά.

Ειδικά οι γονείς που φροντίζουν παιδιά που ασθενούν διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο, όπως και οι υγειονομικοί, που εξηγεί γιατί κάποιες χώρες εμβολιάζουν το προσωπικό που φροντίζει ασθενείς με εμβόλια για την ευλογιά, συγγενικό ιό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε κλινικές σεξουαλικής υγείας.

Ο ειδικός εκτίμησε πως είναι «εύλογη» η υπόθεση που ο ιός κυκλοφορούσε ήδη εκτός των κρατών όπου είναι ενδημικός αλλά δεν υπήρξαν ξεσπάσματα λόγω των lockdowns, της κοινωνικής απόστασης και των ταξιδιωτικών περιορισμών που επιβλήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Επέμεινε πως η κατάσταση δεν είναι παρόμοια με εκείνη το πρώτο διάστημα μετά τον εντοπισμό του νέου κορονοϊού, διότι η ευλογιά των πιθήκων δεν μεταδίδεται με τέτοια ευκολία. Όσοι υποπτεύονται πως μπορεί να έχουν εκτεθεί στον ιό, ή έχουν συμπτώματα, όπως πυρετό ή εξανθήματα, πρέπει να αποφεύγουν τη στενή επαφή με άλλους, υπογράμμισε και ξεκαθάρισε πως υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια.

Ευλογιά των πιθήκων: Το Βέλγιο γίνεται η πρώτη χώρα που επιβάλλει καραντίνα τριών εβδομάδων

Το Βέλγιο έγινε η πρώτη χώρα που εισήγαγε υποχρεωτική καραντίνα 21 ημερών για την ευλογιά των πιθήκων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της «Daily Mail», όσοι προσβληθούν από τον ιό, θα πρέπει πλέον να αυτοαπομονώνονται για τρεις εβδομάδες, όπως ανακοίνωσαν οι βελγικές υγειονομικές Αρχές, μετά την καταγραφή τριών κρουσμάτων στη χώρα. Τα κρούσματα, το πρώτο από τα οποία καταγράφηκε την Παρασκευή (20/05), συνδέονται με ένα φεστιβάλ στην πόλη-λιμάνι της Αμβέρσας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top