Ευλογιά των πιθήκων: «Εξετάζεται το ενδεχόμενο μετάλλαξης σε Ευρώπη - ΗΠΑ»

Συναγερμός στην επιστημονική κοινότητα: «Να ληφθούν μέτρα»

«Εξετάζεται το ενδεχόμενο μετάλλαξης σε Ευρώπη - ΗΠΑ», λέει ο  ο πνευμονολόγος και επικεφαλής μονάδας Covid του νοσοκομείου John Hopkins, Παναγής Γαλιατσάτος - Βίντεο Ερτ

Συναγερμός έχει σημάνει στην παγκόσμια κοινότητα από την αύξηση και τη διασπορά των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων σε ΗΠΑ και Ευρώπη. «Εξετάζουμε το ενδεχόμενο μετάλλαξης σε Ευρώπη - ΗΠΑ», λέει ο Παναγής Γαλιατσάτος, την ώρα που οι επιστήμονες εφιστούν την προσοχή και συνιστούν την επαναφορά των μέτρων πρόληψης. 

Ευλογιά των πιθήκων: Η πρώτη χώρα με υποχρεωτική καραντίνα 21 ημερών

Για τη νόσο της ευλογίας των πιθήκων, κρούσματα της οποίας εντοπίζονται καθημερινά σε Ευρώπη και ΗΠΑ μίλησε ο πνευμονολόγος και επικεφαλής μονάδας Covid του νοσοκομείου John Hopkins, Παναγής Γαλιατσάτος. Όπως είπε, υπάρχουν δύο παραλλαγές του ιού, με αυτή της κεντρικής Αφρικής να είναι πιο σοβαρή και να παρουσιάζει θνησιμότητα στο 10%των κρουσμάτων, υπογραμμίζοντας ότι στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ εντοπίζεται η παραλλαγή της Ανατολικής Αφρικής, που είναι ηπιότερη. 

Ευλογιά των πιθήκων: Συναγερμός στην Ευρώπη - Αυξάνονται τα κρούσματα

«Η τόσο γρήγορη διασπορά του συγκεκριμένου ιού στον κόσμο, μας κάνει να πιστεύουμε πως ίσως πρόκειται για μετάλλαξη του ιού της ευλογιάς των πιθήκων. Φαίνεται να μεταδίδεται μέσω του αναπνευστικού συστήματος κατόπιν εισπνοής μεγάλου μεγέθους σταγονιδίων και όχι μόνο με την επαφή με εξάνθημα πάσχοντος, όπως συμβαίνει στην Αφρική», τόνισε ο καθηγητής.

ευλογιά των πιθήκων

Ωστόσο, ο κ. Γαλατσιάτος εμφανίστηκε καθησυχαστικός, εκτιμώντας πως δεν υπάρχει φόβος πανδημίας με την ευλογιά των πιθήκων.

Παραμένει,όμως, μυστήριο στο οποίο η επιστημονική κοινότητα δεν έχει απαντήσει ακόμη το πώς βγήκε από την Αφρική και μεταδόθηκε στον κόσμο η ευλογιά των πιθήκων. 

Ευλογιά των πιθήκων: Φόβοι ότι θα εξαπλωθεί το καλοκαίρι- Συνεδριάζει ο ΠΟΥ

Ευλογιά των πιθήκων: «Θα έχουμε πολλά περισσότερα κρούσματα, να επιστρέψει η μάσκα»

Την ίδια ώρα, σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα εκτιμά ότι θα υπάρξει περαιτέρω διασπορά της νόσου και συνιστά να επανέλθουν μέτρα που είχαν επιβληθεί για τον κορωνοϊό, όπως η μάσκα.

«Θα έχουμε πολλά περισσότερα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στο άμεσο μέλλον και επιπλέον σε αυτή την ασθένεια έχουμε πολλούς ασυμπτωματικούς ασθενείς. Αυτό σημαίνει πως ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό των διαγνωσμένων ή των ύποπτων περιπτώσεων», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο ομότιμος καθηγητής κοινωνικής και προληπτικής ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Τούντας.

ευλογιά των πιθήκων - εξανθήματα

Για τον λόγο αυτό εκτίμησε πως θα πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα της διατήρησης της μάσκας, τουλάχιστον σε εσωτερικούς χώρους, λόγω και της νέας απειλής. 

Ευλογιά των πιθήκων: Κίνδυνος για νέα πανδημία; - Ο Ηλίας Μόσιαλος απαντά

Ο καθηγητής, αν και εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τη σοβαρότητα της νόσου, συνέστησε να είμαστε επιφυλακτικοί: «Μπορεί να είναι ήπια τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων, αλλά δεν ξέρουμε ακόμη τι μας επιφυλάσσει το άμεσο μέλλον. Δεν ξέρουμε σε πιο βαθμό θα εξαπλωθεί το επόμενο διάστημα αυτή η επιδημία, που όμως δεν συγκρίνεται με αυτή του κορωνοϊού».

Τέλος, ο κ. Τούντας συνέστησε να ληθφούν από τώρα μέτρα: «Πριν ακόμη εμφανιστεί η συγκεκριμένη επιδημία, θεωρούσα πως  οι μάσκες πρέπει να παραμείνουν για μεγαλύτερο διάστημα στην καθημερινότητά μας και με αφορμή αυτή τη νέα επιδημία, νομίζω ότι η πολιτεία πρέπει να επανεξετάσει την χαλάρωση των μέτρων, κυρίως σε ό,τι αφορά τη μάσκα», κατέληξε.

Σημειώνεται ότι το Βέλγιο έγινε η πρώτη χώρα που επιβάλλει υποχρεωτική καραντίνα 21 ημέρων σε όσους νοσούν με την ευλογιά των πιθήκων.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top