Μαγιορκίνης: Υπερδιπλάσιοι οι ασυμπτωματικοί της ευλογιάς των πιθήκων 

«Δε θα αντιμετωπίσουμε κάτι ανάλογο του κορωνοϊού» 

Συναγερμός σε όλο τον κόσμο από την Ευλογιά των Πιθήκων. Συνολικά έχουν αναφερθεί 92 κρούσματα εως τώρα σε 12 χωρες / Βίντεο από το Κεντρικο Δελτίο Ειδήσεων Star.

Υπερδιπλάσιοι είναι οι ασυμπτωματικοί φορείς της ευλογιάς των Πιθήκων σε σχέση τους συμπτωματικούς, όπως προειδοποιεί ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης σε ανάρτηση του στο Facebook.

Ευλογιά των πιθήκων: Παγκόσμιος συναγερμός–Συστάσεις για νέα εμβόλια σε ΕΕ

Ο κ. Μαγιορκίνης πάντως εμφανίζεται καθησυχαστικός αναφορικά με τη μετάδοση του ιού της ευλογιάς των Πιθήκων. Ο καθηγητής αναφέρει ως «εξαιρετικά απίθανη» τη μετάδοση από ασυμπτωματικούς φορείς, ωστόσο διευκρινίζει ότι ο ρυθμός μετάδοσης αυξάνεται με την πολύ στενή επαφή, «με άμεση ανταλλαγή σωματικών υγρών, όπως είναι η σεξουαλική επαφή».   

Ευλογιά των πιθήκων: «Εξετάζεται το ενδεχόμενο μετάλλαξης σε Ευρώπη - ΗΠΑ»

Ο Επίκουρος Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημολογίας στο ΕΚΠΑ υπογραμμίζει ακόμα ότι η πλειοψηφία των επιστημόνων συμφωνεί πως δε θα αντιμετωπίσουμε ανάλογες καταστάσεις με τον κορωνοιό.

Δε χρειάζεται να πηγαίνουμε από το ένα άκρο στο άλλο, από τον πανικό στην αδιαφορία και πάλι πίσω στον πανικό.  

Συναγερμό προκάλεσε χθες στις υγειονομικές αρχές της Ελλάδας η περίπτωση ενός 29χρονου τουρίστα που μεταφέρθηκε από την Κεφαλονιά στην Αθήνα με C-130 μέσα σε ειδική κάψουλα ως ύποπτο κρούσμα. Τελικά δεν ανιχνεύθηκε ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων στον νεαρό άνδρα, ο οποίος νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο «Αττικόν». Τα αποτελέσματα του μοριακού ελέγχου των δειγμάτων που ελήφθησαν από τον ασθενή έδειξαν ότι πρόκειται για ανεμοβλογιά.

Πρώτο ύποπτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα

Η Ανάρτηση Του Καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη Για Την Ευλογιά Των Πιθήκων

«Ένα σημαντικό στοιχείο στην τρέχουσα επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων είναι η κατανόηση των ασυμπτωματικών φορέων. 

Σύμφωνα με μελέτες που έχουν διεξαχθεί στην Αφρική, η πιθανότητα να εκδηλώσεις τη νόσο μετά από στενή επαφή (secondary attack rate) είναι 7.5% αν δεν έχεις εμβολιασθεί για ευλογιά και μόλις 1% αν έχεις εμβολιασθεί για ευλογιά. Οι ορολογικές μελέτες όμως έδειξαν ότι το 18% των ανεμβολίαστων επαφών έκανε ορομετατροπή, δηλαδή πέρασαν τη νόσο ασυμπτωματικά.  

Οι ασυμπτωματικοί φορείς δηλαδή είναι υπερδιπλάσιοι από τους συμπτωματικούς φορείς. Αυτό δεν είναι λόγος ανησυχίας γιατί η  μετάδοση από τους ασυμπτωματικούς φορείς είναι εξαιρετικά απίθανη καθώς δεν έχουν εξανθήματα. Θεωρώ όμως με βάση αυτά τα στοιχεία και το αναδυόμενο πρότυπο υπερμετάδοσης ότι ο κίνδυνος μετάδοσης από ασυμπτωματικούς αυξάνεται δραματικά με την πολύ στενή επαφή με άμεση ανταλλαγή σωματικών υγρών όπως είναι η σεξουαλική επαφή.  

Συγχρόνως όμως θέλω να είμαι ξεκάθαρος: θα προκύψουν ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΑ (όχι λίγα) γεγονότα που δεν εξηγούνται με την σεξουαλική επαφή και πιθανώς δεν θα μπορούμε να βρούμε την πηγή της μετάδοσης. Το γεγονός ότι μπορούμε να εξηγήσουμε ένα ποσοστό μέσω ενός καλά περιγεγραμμένου τρόπου μετάδοσης δεν σημαίνει ότι όλα τα περιστατικά, ακόμα και αυτά που δεν κατανοούμε, αποτελούν τμήμα του ίδιου προτύπου. 

Κλείνοντας: Αντιλαμβάνομαι ότι τα αντανακλαστικά μας από την COVID-19 είναι ανεβασμένα. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούμε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε κάτι ανάλογο. Δεν χρειάζεται, όμως, να πηγαίνουμε από το ένα άκρο στο άλλο, από τον πανικό στην αδιαφορία και πάλι πίσω στον πανικό. Πρόκειται για ένα γνωστό νόσημα, που ξέρουμε πώς να το αντιμετωπίσουμε, που δεν είναι πολύ μεταδοτικό (όσο η COVID-19), αλλά θέλουμε την συνεργασία και την κατανόηση του κόσμου για να το αντιμετωπίσουμε. Χρειάζεται σωστή ενημέρωση,  επαγρύπνηση, ετοιμότητα, ψύχραιμη αντιμετώπιση και συνεργασία. Και κυρίως να μείνουμε μακριά από προκαταλήψεις και ακρότητες που μας πληγώνουν και μας διαιρούν. 

Παραθέτω σχετική βιβλιογραφία και το κείμενο από το οποίο εξάγω συμπεράσματα σχετικά με τους ασυμπτωματικούς φορείς». 

  

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top