Ευλογιά των πιθήκων: Έχει μεταλλαχθεί ο ιός; Τι απαντά ο ΠΟΥ

«Πρόκειται για κατάσταση που μπορεί να ελεγχθεί»

Συναγερμός σε Ευρώπη και ΗΠΑ για την ευλογιά των πιθήκων - Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Παγκόσμια ανησυχία για τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων που αυξάνονται σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Τι απαντά ο ΠΟΥ για το ενδεχόμενο μετάλλαξης του ιού. Εμβόλιο κατά της νόσου σχεδιάζει ο Γερμανός υπουργός Υγείας, ο οποιός καλεί τους άνδρες που έχουν ομοφυλοφιλικές σχέσεις να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Ευλογιά των πιθήκων: O ΕΜΑ συζητά για πιθανές θεραπείες και εμβόλια

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δε διαθέτει αποδείξεις ότι ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων έχει μεταλλαχθεί, δήλωσε σήμερα ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΟΥ, επισημαίνοντας ότι αυτή η μολυσματική νόσος που είναι ενδημική στη δυτική και κεντρική Αφρική έχει την τάση να μην αλλάζει.

Ευλογιά των πιθήκων: Παγκόσμιος συναγερμός–Συστάσεις για νέα εμβόλια σε ΕΕ

Η Ρόζαμουντ Λιούις, η επικεφαλής της γραμματείας ευλογιάς, που αποτελεί τμήμα του Προγράμματος Επειγουσών Καταστάσεων του ΠΟΥ, είπε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι οι μεταλλάξεις είναι συνήθως λιγότερες με αυτόν τον ιό. Η αλληλούχιση του γονιδιώματός του, ωστόσο, θα βοηθήσει τις υγειονομικές αρχές να κατανοήσουν το ξέσπασμα αυτό.

ευλογιά των πιθήκων

Σύμφωνα με τη Μαρία βαν Κέρκοβ, την επικεφαλής του τμήματος αναδυόμενων ασθενειών και ζωονόσων, τα περισσότερα από 100 ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική δεν είναι σοβαρά.

«Πρόκειται για μια κατάσταση που μπορεί να ελεγχθεί, ιδίως στις χώρες όπου παρατηρούμε να εξαπλώνεται η επιδημία στην Ευρώπη», τόνισε, εξηγώντας ότι η μετάδοση του ιού μπορεί να σταματήσει στις χώρες όπου δεν είναι ενδημικός.

Ευλογιά των πιθήκων: «Εξετάζεται το ενδεχόμενο μετάλλαξης σε Ευρώπη - ΗΠΑ»

Οι επιστήμονες προσπαθούν να καταλάβουν την προέλευση των κρουσμάτων και αν έχει αλλάξει κάτι στον ιό της ευλογιάς των πιθήκων.

ιός ευλογιάς των πιθήκων

Ευλογιά των πιθήκων: Ο Γερμανός υπουργός Υγείας καλεί όσους άνδρες είχαν ομοφυλοφιλικές σεξουαλικές επαφές να είναι προσεκτικοί

«Η παγκόσμια έξαρση των λοιμώξεων από ευλογιά των πιθήκων είναι τόσο ασυνήθιστη που προκαλεί ανησυχία και το ερώτημα είναι αν θα αναπτυχθεί, όπως τα προηγούμενα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων. Αντίθετα, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι ο τρόπος με τον οποίο εξαπλώνεται αυτός ο ιός μπορεί να σημαίνει ότι άλλαξε. Πρέπει λοιπόν να αντιδράσουμε γρήγορα και αποφασιστικά τώρα για να περιορίσουμε ένα παγκόσμιο ξέσπασμα. Είμαστε σε στενή επαφή με εθνικές και διεθνείς αρχές καθώς και με επιστήμονες», ανέφερε σήμερα ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπανς.

Προτρέπω όλους όσους ήρθαν σε σεξουαλική επαφή με άντρες να είναι προσεκτικοί και να προσέχουν πιθανές αλλαγές στο δέρμα, να παίρνουν σοβαρά τον πυρετό και να αναζητούν γρήγορα ιατρική βοήθεια σε περίπτωση υποψίας.

Ακόμα, ο Γενς Σπένς ανέφερε ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία για την παραγωγή εμβολίου κατά της ευλογιάς των πιθήκων: «Επικοινωνώ με τον παραγωγό ενός εμβολίου ειδικά για την ευλογιά των πιθήκων. Οι συζητήσεις συνεχίζονται για το πώς θα μπορούσε να είναι μια πιθανή εκστρατεία εμβολιασμού, αλλά δεν συζητείται ένας εμβολιασμός για το ευρύ κοινό», ανέφερε. 

ευλογιά των πιθήκων εξανθήματα

Τέλος, ζήτησε να μη στιγματιστούν οι ομάδες στις οποίες ο ιός εξαπλώνεται περισσότερα: «Αυτή είναι η στιγμή που πρέπει να αντιμετωπίσουμε ανοιχτά τις ομάδες κινδύνου χωρίς να τις στιγματίζουμε, τελικά για να τις προστατεύσουμε. Δεν πρέπει να παρεξηγηθεί ως στιγματισμός κατά των ανδρών που κάνουν σεξ με άντρες. Ταυτόχρονα, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και ανοιχτοί και να πούμε ότι αυτή τη στιγμή αυτή είναι η ομάδα όπου εξαπλώνεται περισσότερο. Αυτό μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή και για να το αποφύγουμε, πρέπει να αντιδράσουμε γρήγορα», κατέληξε.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top