Ευλογιά των πιθήκων: O ΕΜΑ συζητά για πιθανές θεραπείες και εμβόλια

Οδηγίες ECDC για όσους νοσούν και όσους έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα

Οδηγίες ECDC για όσους νοσούν και όσους έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα - Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Μετά την αναφορά δεκάδων κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων σε ΗΠΑ και Ευρώπη, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) συζητά πιθανές θεραπείες και εμβόλια για τη νόσο, ενώ θα εξετάσει και την ανάγκη για πρόσθετη κλινική έρευνα. Την ίδια ώρα, συνιστά σε όλες τις χώρες να είναι πολύ προσεκτικές με την ανίχνευση και αναφορά των κρουσμάτων και δίνει οδηγίες προς τους πολίτες.

Ευλογιά των πιθήκων: Ποιο κρούσμα θεωρείται ύποπτο σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ

Η Task Force Έκτακτης Ανάγκης (ETF) του EMA συζητά πιθανές θεραπείες και εμβόλια που είναι διαθέσιμα και επίσης θα εξετάσει και θα συστήσει την ανάγκη για πρόσθετη κλινική έρευνα για την ευλογιά των πιθήκων.

Μετά τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων που αναφέρθηκαν σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, ο Eυρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) βρίσκεται σε στενή επαφή με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), το οποίο παρακολουθεί την επιδημιολογική κατάσταση στην Ευρώπη όσον αφορά την ευλογιά των πιθήκων, καθώς και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ως επιστημονικός φορέας που είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση των φαρμάκων, ο EMA είναι έτοιμος να υποστηρίξει τις προσπάθειες της ΕΕ για την αντιμετώπιση του αναδυόμενου ζητήματος. 

Ευλογιά πιθήκων: «Σύσταση ECDC για προετοιμασία προγράμματος εμβολιασμού»

Ο EMA έχει προηγουμένως αξιολογήσει δύο φαρμακευτικά προϊόντα με δυνατότητα χρήσης κατά της ευλογιάς των πιθήκων, τα οποία έχουν εγκριθεί μέσω της κεντρικής διαδικασίας στην ΕΕ: 

ευλογιά των πιθήκων

Το φάρμακο Tecovirimat SIGA είναι εγκεκριμένο για τη θεραπεία της ευλογιάς, της ευλογιάς των πιθήκων και της ευλογιάς των αγελάδων.

Το Imvanex είναι ένα εμβόλιο εγκεκριμένο για την προστασία από την ευλογιά, για το οποίο υπάρχουν δεδομένα για την πρόληψη της ευλογιάς των πιθήκων στα ζώα. Έχουν συλλεχθεί δεδομένα στο παρελθόν που δείχνουν ότι τα εμβόλια κατά της ευλογιάς μπορούν επίσης να αποτρέψουν την ευλογιά των πιθήκων στους ανθρώπους.

Ευλογιά των πιθήκων: «Εξετάζεται το ενδεχόμενο μετάλλαξης σε Ευρώπη - ΗΠΑ»

Καμπανάκι από τον ECDC: «Ανιχνεύστε και αναφέρετε τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων» - Πού έχουν εντοπιστεί κρούσματα

Σε μια ταχεία αξιολόγηση κινδύνου που δημοσιεύθηκε σήμερα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) συνιστά στις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ να εστιάσουν την προσοχή τους στην άμεση αναγνώριση, διαχείριση, ανίχνευση επαφών και αναφορά νέων κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων. Οι χώρες θα πρέπει επίσης να επικαιροποιήσουν τους μηχανισμούς ανίχνευσης επαφών, τη διαγνωστική ικανότητα για τους ιούς της ορθοπυξιάς και να επανεξετάσουν τη διαθεσιμότητα εμβολίων κατά της ευλογιάς, αντιικών φαρμάκων και μέσων ατομικής προστασίας για τους επαγγελματίες υγείας.

Από τις 15 έως τις 23 Μαΐου, αναφέρθηκαν συνολικά 85 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων που αποκτήθηκαν στην ΕΕ σε οκτώ κράτη μέλη της ΕΕ (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία). Τα επί του παρόντος διαγνωσμένα κρούσματα ανθρώπινης ευλογιάς των πιθήκων αφορούν κυρίως άνδρες που έχουν ερωτικές σχέσεις με άνδρες, γεγονός που υποδηλώνει ότι η μετάδοση μπορεί να λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια των στενών σχέσεων. Η μετάδοση μπορεί να συμβεί μέσω στενής επαφής του βλεννογόνου ή του μη ακέραιου δέρματος με μολυσματικό υλικό από τις βλάβες ή μέσω μεγάλων αναπνευστικών σταγονιδίων κατά τη διάρκεια παρατεταμένης επαφής πρόσωπο με πρόσωπο.

«Τα περισσότερα από τα τρέχοντα κρούσματα έχουν παρουσιάσει ήπια συμπτώματα της νόσου και για τον ευρύτερο πληθυσμό, η πιθανότητα εξάπλωσης είναι πολύ χαμηλή», δήλωσε η Andrea Ammon, διευθύντρια του ECDC.

Ωστόσο, η πιθανότητα περαιτέρω εξάπλωσης του ιού μέσω στενής επαφής, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια σεξουαλικών δραστηριοτήτων μεταξύ ατόμων με πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους, θεωρείται υψηλή. 

ιός ευλογιάς των πιθήκων

Ευλογιά των πιθήκων: Σε ποιες ομάδες πληθυσμού μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσηση 

Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο σε ορισμένες ομάδες πληθυσμού, όπως μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες και ανοσοκατασταλμένα άτομα. Χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να εκτιμηθεί με ακρίβεια το επίπεδο νοσηρότητας και θνησιμότητας σε αυτή την επιδημία.

Εάν συμβεί μετάδοση από άνθρωπο σε ζώο και ο ιός εξαπλωθεί σε ζωικό πληθυσμό, υπάρχει κίνδυνος η νόσος να γίνει ενδημική στην Ευρώπη. Ως εκ τούτου, πρέπει να υπάρξει στενή διατομεακή συνεργασία μεταξύ των ανθρώπινων και κτηνιατρικών αρχών δημόσιας υγείας για τη διαχείριση των εκτεθειμένων κατοικίδιων ζώων και την πρόληψη της μετάδοσης της νόσου στην άγρια πανίδα.

ευλογιά των πιθήκων - εξανθήματα

Ευλογιά των πιθήκων: Τι πρέπει να κάνουν όσοι νοσήσουν ή έρθουν σε επαφή με κρούσμα

Τα μολυσμένα άτομα θα πρέπει να παραμένουν απομονωμένα μέχρι να πέσουν οι κρούστες και θα πρέπει ιδιαίτερα να αποφεύγουν τη στενή επαφή με ανοσοκατασταλμένα άτομα και κατοικίδια ζώα. Συνιστάται επίσης αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα και τη στενή σωματική επαφή μέχρι να επουλωθεί το εξάνθημα. Οι περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να παραμείνουν στο σπίτι με υποστηρικτική φροντίδα.

Οι στενές επαφές των κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων θα πρέπει να παρακολουθούνται από μόνοι τους για την εμφάνιση συμπτωμάτων για 21 ημέρες μετά την τελευταία έκθεση. Το ECDC θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα επικαιροποιεί την εκτίμηση κινδύνου καθώς καθίστανται διαθέσιμα νέα δεδομένα και πληροφορίες.    
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top