Ευλογιά πιθήκων: «Σύσταση ECDC για προετοιμασία προγράμματος εμβολιασμού»

Στην εντατική παιδί που νοσεί με την ευλογιά των πιθήκων

Σε επιφυλακή είναι οι υγειονομικές αρχές της Μεγάλης Βρετανίας, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων. Την ίδια ώρα, ένα μικρό παιδί θετικό στον ιό νοσηλεύεται σε ΜΕΘ. Λόγω της διασποράς της νόσου σε όλη την Ευρώπη, ο ECDC θα κάνει σύσταση στα ευρωπαϊκά κράτη για προετοιμασία εμβολιαστικού προγράμματος κατά της νόσου. 

Ευλογιά των πιθήκων: «Εξετάζεται το ενδεχόμενο μετάλλαξης σε Ευρώπη - ΗΠΑ»

Η ευλογιά των πιθήκων έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη και η επιστημονική κοινότητα έχει σημάνει συναγερμό. Δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) αναμένεται να προχωρήσει σε σύσταση προς τα κράτη-μέλη να προετοιμάσουν στρατηγικές για πιθανά προγράμματα εμβολιασμού για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων περιπτώσεων της ευλογιάς των πιθήκων.

Ευλογιά των πιθήκων: Συναγερμός στην Ευρώπη - Αυξάνονται τα κρούσματα

Οποιοδήποτε πλάνο εμβολιασμού θα χρησιμοποιήσει το υπάρχον εμβόλιο ευλογιάς, καθώς δεν υπάρχει εγκεκριμένος εμβολιασμός κατά της ευλογιάς των πιθήκων. 

Ακόμα, το ECDC σημείωσε ότι -σε αυτό το στάδιο- δεν ήταν «εύκολη απόφαση» να συστήσει τον εμβολιασμό κατά της ευλογιάς σε στενές επαφές ανθρώπων που νόσησαν από την ευλογιά των πιθήκων. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνει ανάλυση κινδύνου-οφέλους για κάθε προσβεβλημένο άτομο.

Ευλογιά των πιθήκων: O FDA ενέκρινε φάρμακο για τη θεραπεία του ιού

ευλογιά πιθήκων συμπτώματα

Ευλογιά των πιθήκων: Στην εντατική παιδί με τη νόσο - Αυξάνονται τα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο

Περισσότερα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων ανιχνεύονται καθημερινά στη Μεγάλη Βρετανία. Ανάμεσα σε αυτά και ένα παιδί, το οποίο έχει εισαχθεί στην εντατική. 

Η επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA), δήλωσε ότι τη Δευτέρα θα γίνουν επίσημες ανακοινώσεις για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, την ώρα που συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον περιορισμό της επιδημίας, χρησιμοποιώντας ιχνηλάτηση επαφών, ελέγχους και εμβολιασμό.

Ευλογιά των πιθήκων: Κίνδυνος για νέα πανδημία; - Ο Ηλίας Μόσιαλος απαντά

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε στα 20 την Παρασκευή και αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες εβδομάδες, καθώς περισσότεροι άνθρωποι εντοπίζονται θετικοί, ενώ άλλοι σπεύδουν για να κάνουν διαγνωστικό τεστ. Αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας εξακολουθούν να εργάζονται για τον εντοπισμό της πηγής της επιδημίας, καθώς πολλοί από τους ασθενείς δεν έχουν γνωστές συνδέσεις με άλλα κρούσματα.

Περισσότερες από 180 επιβεβαιωμένες ή ύποπτες περιπτώσεις διερευνώνται σε τουλάχιστον 14 χώρες. Περισσότεροι από τους μισούς βρίσκονται στην Ισπανία και την Πορτογαλία. 

ευλογιά των πιθήκων εξανθήματα

Ευλογιά των πιθήκων: Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για τη νόσο

Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1958 σε αποικίες πιθήκων, ενώ εντοπίστηκε για πρώτη φορά στον άνθρωπο το 1970 στο Κονγκό. Έκτοτε, έχουν παρατηρηθεί τοπικές επιδημικές εξάρσεις σε χώρες της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής, με τελευταία και σημαντικότερη την επιδημική έξαρση στην Νιγηρία με περισσότερα από 500 επιβεβαιωμένα και ύποπτα κρούσματα.

Στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εντοπιστεί από το 2018 επτά κρούσματα σχετιζόμενα με ταξίδι σε ενδημικές χώρες.

ευλογιά πιθήκων

Η περίοδος επώασης είναι συνήθως 5-21 ημέρες, γι' αυτό και το Βέλγιο κατέστησε υποχρεωτική την καραντίνα τριών εβδομάδων. Ο ιός μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων μέσω του αναπνευστικού συστήματος κατόπιν εισπνοής μεγάλου μεγέθους σταγονιδίων και μέσω επαφής με δερματικές βλάβες πάσχοντος ή μολυσμένα υλικά (πχ κλινοσκεπάσματα ή πετσέτες που έχει χρησιμοποιήσει ασθενής).

Η νόσος εκδηλώνεται με πυρετό, κεφαλαλγία, μυαλγίες, λεμφαδενοπάθεια και εξάνθημα, το οποίο συνήθως ξεκινάει από την κεφαλή και επεκτείνεται στον κορμό, ενώ συμπεριλαμβάνει και παλάμες-πέλματα.

Το εξάνθημα αρχικά εμφανίζεται με τη μορφή κηλίδων και βλατίδων, οι οποίες εξελίσσονται σε μικρές φυσαλίδες, φλύκταινες και έπειτα σε εφελκίδες που τελικά υποχωρούν. Το εξάνθημα αυτό μερικές φορές συγχέεται με το εξάνθημα της ανεμοβλογιάς.

Η νόσος διαρκεί συνήθως 2-4 εβδομάδες και στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι αυτοπεριοριζόμενη. Η διάγνωση γίνεται με απομόνωση του ιού σε καλλιέργεια, ανίχνευση του DNA του ιού με PCR σε κλινικό δείγμα ή ανίχνευση παρουσίας orthopox-ιού σε ιστούς με ανοσοϊστοχημικές μεθόδους.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top