Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Πώς θα λειτουργήσουν Δημόσιο, σχολεία και ΜΜΜ

Τι ισχύει για καταστήματα και σούπερ μάρκετ

Εικόνα από τις γειτονιές της Αθήνας που παραμένουν θαμμένες στο χιόνι / Μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων του Star (26/01)

Η δύσκολη κατάσταση που προκάλεσε η κακοκαιρία «Ελπίδα» στην Αττική αρχίζει και εξομαλύνεται και οι πολίτες δειλά-δειλά επιστρέφουν στην κανονικότητα. 

Πάντως και σήμερα, μετά από διαβούλευση του περιφερειάρχη Γ. Πατούλη με τους 66 δημάρχους της Αττικής, αποφασίστηκε ομόφωνα να μην πραγματοποιηθούν δια ζώσης μαθήματα στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Αττικής. 

Παρέμβαση εισαγγελέα για τις διακοπές ρεύματος, λόγω της κακοκαιρίας

Η απόφαση κρίθηκε ενδεδειγμένη, καθώς εξακολουθούν να επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες στο σύνολο των περιοχών της Αττικής, ενώ παραμένουν σημαντικά ζητήματα μετακίνησης, τόσο των μαθητών, όσο και των εκπαιδευτικών, από και προς τα σχολεία. 

Σήμερα βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας περίπου 28.800 τμήματα γενικής παιδείας εξ αιτίας της κακοκαιρίας. Πριν από τις 9 π.μ. ήδη λειτουργούσαν 28.340 ψηφιακές τάξεις, περίπου το 98,4%.

 Κλειστοί  οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών

Κλειστοί θα παραμείνουν, επίσης, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών, στο πλαίσιο ελέγχων των υποδομών (κτιρίων και προαυλίων χώρων), μετά τη σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε και την πόλη της Αθήνας.

Αποζημιώσεις σε δημότες Αθηναίων για ζημιές σε οχήματα από πτώση δέντρων

Μέσω τηλεργασίας η λειτουργία του Δημοσίου

Με τηλεργασία θα λειτουργήσει το Δημόσιο για τους υπαλλήλους που λόγω της χιονόπτωσης των τελευταίων ημερών είναι δύσκολη η μετακίνησή τους στον τόπο εργασίας τους.

Με τηλεργασία η λειτουργία του Δημοσίου και την Παρασκευή 28/1 

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, όσοι υπάλληλοι δε δύναται να ασκήσουν τα καθήκοντά τους εξ αποστάσεως, η προσέλευσή τους στην έδρα της υπηρεσίας τους θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα γίνει με όρους ασφάλειας, οπότε και για λόγους ανωτέρας βίας η βραδεία προσέλευσή τους θα πρέπει να θεωρηθεί δικαιολογημένη.

Διακοπές ρεύματος: Αποζημιώσεις για τις ηλεκτρικές συσκευές που «κάηκαν»

Δικαιολογημένη θα είναι και η απουσία υπαλλήλων που τα καθήκοντά τους δεν μπορούν να ασκηθούν με τηλεργασία και η προσέλευσή τους στην υπηρεσία είναι αντικειμενικά αδύνατη.

Η εγκύκλιος διευκρινίζει ότι τα παραπάνω δεν αφορούν εργαζομένους σε υπηρεσίες αιχμής, οι αρμοδιότητες των οποίων σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την αντιμετώπιση και διαχείριση των συνεπειών από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς

Όσον αφορά στα μέσα μεταφοράς, όπως έγινε γνωστό οι λεωφορειακές γραμμές Αεροδρομίου Χ93, Χ95, Χ96 και Χ97 θα λειτουργήσουν κανονικά, ενώ από τις νυχτερινές γραμμές θα λειτουργήσουν οι εξής:

Αττική Οδός: Πώς θα πάρουν τα 2.000 ευρώ οι οδηγοί

• 040 ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΣΥΝΤΑΓΜΑ

• 11 ΑΝΩ ΠΑΤΗΣΙΑ - Ν. ΠΑΓΚΡΑΤΙ - Ν. ΕΛΒΕΤΙΑ μέχρι την πλατεία Πλαστήρα.

• Χ14 ΣΥΝΤΑΓΜΑ - ΚΗΦΙΣΙΑ (EXPRESS)

Με τον κίνδυνο εμφάνισης παγετού στο οδικό δίκτυο να παραμένει αυξημένος και την Παρασκευή κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, οι παραπάνω γραμμές θα ξεκινήσουν να λειτουργούν μετά τις 06.00.

Δείτε τα δρομολόγια των λεωφορείων του ΟΑΣΑ για σήμερα 28 Ιανουαρίου

Παράλληλα, η ΣΤΑ.ΣΥ. ενημερώνει το επιβατικό κοινό πως τα δρομολόγια του ΤΡΑΜ δε θα διεξάγονται από τις 10:00 το βράδυ έως τη λήξη της λειτουργίας, λόγω έκτακτων εργασιών της ΕΥΔΑΠ σε αγωγό που διαπερνά τον τροχιόδρομο πλησίον της στάσης «Ζέφυρος». Θα προηγηθεί σταδιακή απόσυρση των συρμών από το δίκτυο.

Μετρό, ηλεκτρικός και τραμ

Οι γραμμές 2 και 3 του Μετρό λειτουργούν κανονικά. Οι συρμοί του Μετρό, που κινούνται προς και από το Αεροδρόμιο, πραγματοποιούν όλες τις ενδιάμεσες στάσεις στους σταθμούς Κορωπί, Κάντζα και Παλλήνη.

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Ενεργοποιείται η γραμμή 1110 για αιτήματα των πολιτών

Στο δίκτυο του ΤΡΑΜ έχει αποκατασταθεί πλήρως η κυκλοφορία των συρμών στη γραμμή 7 Ασκληπιείο Βούλας - Ακτή Ποσειδώνος. Στη γραμμή 6 Σύνταγμα - Πικροδάφνη τερματικός σταθμός είναι η στάση Λ. Βουλιαγμένης.

Εμπορικά καταστήματα – σούπερ μάρκετ

Κανονικά θα λειτουργήσουν από σήμερα τα σούπερ μάρκετ και τα εμπορικά καταστήματα, όπως επίσης και οι τράπεζες. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top