Κορωνοϊός: Με τρία self test για τους μαθητές θα ανοίξουν τα σχολεία

Σήμερα οι ανακοινώσεις – Τα σενάρια που εξετάζονται

Ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star για το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία μετά τα Χριστούγεννα

Συνεδριάζει σήμερα στις 14:00 η επιτροπή των ειδικών που θα κάνει στη συνέχεια τις εισηγήσεις της για το πότε και πώς πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. 

Η μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού έχει πλέον κυριαρχήσει και στη χώρα μας, με τα κρούσματα να έχουν εκτοξευτεί σε ανησυχητικά επίπεδα. 

Σχολεία: Πώς και πότε θα επιστρέψουν τελικά οι μαθητές στα θρανία

Μετά τις εισηγήσεις των ειδικών οι υπουργοί Υγείας, Θάνος Πλεύρης και Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, θα προχωρήσουν σε ανακοινώσεις. 

Σχολεία: Πιθανότερο το άνοιγμα στις 10/1 – Πώς θα γίνει

Το επικρατέστερο σενάριο είναι να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου, με επικαιροποιημένα όμως υγειονομικά πρωτόκολλα. 

Αρχικά στο τραπέζι είχε πέσει η πρόταση για τη διενέργεια rapid test σε όλους τους μαθητές, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, όμως κάτι τέτοιο φαίνεται πως απορρίπτεται, καθώς είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη. 

Την Πέμπτη η απόφαση για τα σχολεία - Με τρία self test το άνοιγμα

Έτσι προκρίνεται η διενέργεια τριών self test την εβδομάδα, αντί των δύο που γίνονταν έως σήμερα και πολύ πιθανόν να πρέπει να υποβάλλονται σε αυτά και όσοι μαθητές έχουν εμβολιαστεί. 

Παράλληλα η κυβέρνηση εξετάζει την αυστηροποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Συγκεκριμένα συζητείται τα τμήματα να κλείνουν όταν νοσεί με κορωνοϊό το 30% + 1 των μαθητών, αντί το 50% + 1 που ίσχυε έως τώρα. 

Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία και ποιο είναι το νέο υγειονομικό πρωτόκολλο

Σε περίπτωση κρούσματος μάλιστα, θα υποβάλλονται σε τεστ όλοι οι μαθητές και όχι μόνο οι κοντινές επαφές. 

Τα σχολεία κατά πάσα πιθανότητα θα ανοίξουν στις 10/1 για τρεις λόγους: εκπαιδευτικούς, ψυχολογικούς και υγειονομικούς. Η κυβέρνηση εκτιμά πως οι μαθητές είναι πιο ασφαλείς μέσα στο σχολικό περιβάλλον, όπου τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα μέτρα προστασίας, όπως η μάσκα, τα ξεχωριστά διαλείμματα και οι αποστάσεις μέσα στις αίθουσες. 

Σχολεία: Επιφυλάξεις από επιστήμονες για άνοιγμα στις 10/1

Ωστόσο αρκετοί επιστήμονες εκτιμούν πως το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου είναι επικίνδυνο, καθώς μπορεί να σχολεία να γίνουν αναμεταδότες του κορωνοϊού. 

Κεραμέως: Αυτή τη στιγμή δεν συζητάμε την εξ' αποστάσεως εκπαίδευση

Όπως τονίζουν τις επόμενες μέρες θα γίνει γνωστό το «αποτύπωμα» των γιορτών και θα έχουν την πλήρη επιδημιολογική εικόνα μετά την ανάπαυλα των εορτών. 

Για τον λόγο αυτό προκρίνουν την παράταση των διακοπών κατά μία εβδομάδα, ώστε να μην διακινδυνεύσουμε την εκτεταμένη διασπορά και στη σχολική κοινότητα. 

Τζανάκης: «Αν ανοίξουν τα σχολεία, θα ξανακλείσουν σε 10 μέρες​​​​​»

Η κυβέρνηση, ωστόσο, κατά καιρούς έχει εκφράσει την επιθυμία τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά και να μη χρειαστεί οι μαθητές να επανέλθουν στο καθεστώς της τηλεκπαίδευσης.

Αν πάντως αποφασιστεί η παράταση των διακοπών κατά μία ή δύο εβδομάδες, δεν αποκλείεται να εξεταστεί το ενδεχόμενο  επιμήκυνσης του σχολικού έτους το καλοκαίρι.

Νέα μέτρα: Αναστέλλονται και οι σχολικές εκδρομές

Στην περίπτωση αυτή, δίνεται και η δυνατότητα στο διάστημα που μεσολαβεί να εμβολιαστούν περισσότεροι μαθητές, ειδικά όσοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 5-11 ετών που έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου έναν μήνα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top