Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία και ποιο είναι το νέο υγειονομικό πρωτόκολλο

Σκέψεις για rapid test στους μαθητές και παράταση των σχολικών διακοπών

Τα σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων

Το υπουργείο Παιδείας είναι αποφασισμένο να ανοίξουν τα σχολεία κανονικά στις 10 Ιανουαρίου, παρά την έκρηξη νέων κρουσμάτων εξαιτίας της επικράτησης της μετάλλαξης Όμικρον.

Το άνοιγμα των σχολείων, όμως, θα γίνει με αυξημένο testing και νέα υγειονομικά πρωτόκολλα, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των μαθητών από τη διασπορά του κορωνοϊού

Εντοπίστηκαν ασθενείς που νοσούν από Δέλτα και Όμικρον ταυτόχρονα

Αρκετοί επιστήμονες, ωστόσο, ζητούν την παράταση των σχολικών διακοπών κατά μία ή και δύο εβδομάδες, προκειμένου να αναχαιτιστεί το πέμπτο κύμα της πανδημίας, που έχει προκαλέσει η Όμικρον. 

Κορωνοϊός: Τα δύο νέα μέτρα που εξετάζονται για τους ανεμβολίαστους

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί από τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας αύριο ή μεθαύριο, οπότε θα ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις. Πάντως σήμερα ανοίγουν οι παιδικοί και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα φροντιστήρια. 

Κορωνοϊός: Τα σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση της Επιτροπής είναι η αλλαγή στα τεστ, στα οποία υποβάλλονται κάθε εβδομάδα οι μαθητές. Συγκεκριμένα εξετάζεται να υποβάλλονται σε έλεγχο με rapid test και όχι με self test, τα οποία θα χορηγούνται δωρεάν. 

Σχολεία: Αυτή την εβδομάδα οι αποφάσεις για το πώς και αν θα ανοίξουν

Το ενδεχόμενο αυτό θεωρείται δύσκολο ως προς την εφαρμογή του, καθώς θα χρειαστεί περίπου 1,5 εκατομμύριο μαθητές να αναζητήσουν rapid test μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο, οπότε γίνεται αντιληπτό τι ουρές θα σχηματιστούν σε διαγνωστικά κέντρα και φαρμακεία, που θα βρουν ανοιχτά. 

Επίσης συζητούνται αλλαγές στο υγειονομικό πρωτόκολλο που εφαρμόζεται μετά την εμφάνιση ενός κρούσματος. Η Επιτροπή προσανατολίζεται στο να ελέγχονται με rapid test όλοι οι μαθητές, εμβολιασμένοι και ανεμβολιάστοι και να καταργηθεί ο «σταυρός», το testing δηλαδή στους μαθητές που κάθονται δίπλα, πίσω ή μπροστά από το επιβεβαιωμένο κρούσμα. 

Κανονικά θα λειτουργήσουν βρεφικοί, παιδικοί, βρεφονηπιακοί σταθμοί

Τα test προτείνεται να γίνονται κάθε πέντε ημέρες αντί για επτά, ενώ η καραντίνα να ισχύει για πέντε ημέρες.

Συζητείται ακόμη να μειωθεί το ποσοστό των μαθητών που απαιτείται να βρεθούν θετικοί στον κορωνοϊό, προκειμένου να κλείσει ένα τμήμα και από 50% συν 1 να γίνει 30% συν 1. 

Kορωνοϊός: Η επικράτηση της Όμικρον και τα φάρμακα κατά της Covid- 19

Πάντως το σενάριο της παράτασης των σχολικών διακοπών έως τις 16 ή τις 23 Ιανουαρίου παραμένει στο τραπέζι, καθώς αρκετοί επιστήμονες εκτιμούν πως έτσι θα αξιολογηθούν καλύτερα τα επιστημονικά δεδομένα, ενώ στο διάστημα αυτό θα γίνουν και περισσότεροι εμβολιασμοί μαθητών. 

Στην περίπτωση αυτή, για τις εβδομάδες που θα χρειαστεί να μείνουν κλειστά τα σχολεία θα πρέπει είτε να ακολουθηθεί και πάλι το σύστημα της τηλεκπαίδευσης, είτε να παραταθεί η σχολική χρονιά το καλοκαίρι.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top